ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Bu Kış En Yaygın Hastalık Mide Gribi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.01.2017

Çocuklarda Mide Gribi Belirtileri

Bu kış özellikle çocuklarda mide bulantısı ve kusma şikayetiyle kendini gösteren yaygın hastalık mide gribi nedir, nasıl tedavi edilir? Uzmanına sorduk.

Bu yıl çok fazla kişi mide gribi şikayeti ile hastanelere koştu. Aç olduğunuz için midenizin kullandığını veya hamile olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak bulantınızın nedeni bu yılın en dikkat çeken hastalığı "mide gribi" olabilir. Uzmanlar, son dönemde mide bulantısı belirtisiyle gebe olduğunu düşünerek doktora başvuran ancak "mide gribi" teşhisiyle hastaneden ayrılan çok sayıda vaka yaşandığını belirtti.

Gastroentoloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin mide gribi belirtilerini ve tedavi yöntemini anlattı.

Yalnızca Mide Bulantısıyla da Belirti Verebiliyor

Son yıllarda ortaya çıkan kuş gribi ve domuz gribinin ardından bu yıl "mide gribi" baş gösterdi. Belirtileri hastalığın etkenine ve kişinin direncine göre değişen mide gribi, yalnızca mide bulantısı belirtisi gösterebiliyor. Mide gribinin neden olduğu mide bulantısı bulaşıcı etki gösteriyor.

Mide Gribinin En Belirgin Özelliği Karın Ağrısı

Bu yıl viral enfeksiyonların kimlik değiştirti. Geçmişte daha çok akıntıyla kendini gösteren gripler yerini mide ve bağırsağa yerleşen virüslerin neden olduğu mide gribine bıraktı. Karın ağrısı şikayetiyle doktora başvuran her 3 kişiden 1'inde mide gribi görülüyor.

Ani hava değişimi, asitli içecekler, bilinçsizce ağrı kesici tüketimi, alkol ve stresin mide gribine neden olabiliyor. Mide gribi yalnızca mide ve bağırsak şikayetleriyle birlikte görülebildiği gibi influenza virüsünün neden olduğu gripte görülen üst solunum yolu şikayetleriyle de görülebiliyor.

Bu Kış En Yaygın Hastalık Mide Gribi

Mide Gribi Bulaşıcı mıdır?

Mide gribinin tıpkı grip ve nezlede olduğu gibi solunum yoluyla kişiden kişiye bulaştığını belirten Değertekin, mide bulantısı, ishal, kas ağrısı, karın ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri olanların hem iyileşme sürecinin hızlanması hem de hastalığın bulaşmaması için dinlenmeleri gerektiğini belirtti.

Çocuklar ve Yaşlılar Daha Kolay Hasta Oluyor

Her hangi bir mide hastalığı olduğu düşünülüyor, bulaşıcılık durumu ihmal ediliyor. Mide gribine yakalanan kişinin kullandığı tuvaletinin ayrı olmasında yarar var. Yaşlıların ve çocukların daha kolay hasta olduğu düşünülürse, özellikle çocukların okula gitmemesi evde dinlenmesi gerekiyor.

Mide Gribine Ne İyi Gelir?

Mide gribinde şikayete göre rahatlatıcı tedaviler uygulanabiliyor. Hastalığın korkutucu bir yanı yok ancak kişi 1 haftadır iyileşmemişse doktora başvurması gerekiyor. Mide gribinde tedavi hastanın şikayetlerine göre planlanır. Beslenme iyileşme sürecinde büyük önem taşıyor.

Mide Gribinde Nasıl Beslenmeli? Nelere Dikkat Etmeli?

Çay, kahve, sigara ve yağlı giyeceklerden uzak durulmasını, bol su içilmesini ve patates püresi, muz, makarna gibi yağsız gıdaları tercih etmelerini öneriyoruz.

Konular :