Alerjik Rinit Çocuğu Nasıl Etkiler?
Alerjik rinit, yetişkinleri olduğu kadar çocukların da hayatını etkileyen ve en sık görülen alerjik hastalıkların başında geliyor.
Alerjik Rinit En Sık 4-8 Yaş Arası Çocuklarda Görülüyor
Uzmanlar, her 100 çocuktan 15'inde görülen alerjik rinitin en sık 4-8 yaş arası çocuklarda görüldüğünü belirtiyor.Çocuklarda alerjik rinit teşhisinin yapılacak alerji testleriyle anlaşılabildiğinisöyleyenÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol Güler, çocuklarda görülen alerjik rinitin tedavisive korunmayöntemlerine dair merak edilen soruları yanıtladı.
Öncelikle Çocuklarda Görülen Alerjik Rinitin Belirtileri Nelerdir?
Alerjik rinit; burun içi şişlik, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun akıntısı ve göz yaşarması gibi belirtilerle ortaya çıkan bir rahatsızlık.
Alerjik Rinit En Sık Ne Zaman Yaşanır?
Ağaç, çayır ve yabani ot polenlerine karşı alerji gelişmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Hastalığın yıl içindeki süresi iklimle yakından ilişkili. Polen mevsimi dışında hastalar genelde rahat nefes alabiliyor. İlkbaharın erken dönemlerinde ağaç polenleri, ilkbaharın ilerleyen aylarında ve yaz başında çayır polenleri, yaz ortasından sonbahara kadar da yabani ot polenleri bu şikayetlere neden olabiliyor.
Alerjik Rinit Hangi Durumlarda Uzun Sürer?
Bu sorunu yaşayan hastaların alerjenlere teması yıl boyu devam ediyor ve dolayısıyla da şikayetler genellikle tüm yıla yayılıyor. Ev tozu akarları, hamamböcekleri, evcil hayvanlar ve hamamböcekleri alerjiye neden olan etkenler arasında yer alıyor.
Alerjik Rinitin Doğru Teşhis Edilebilmesi İçin Alerji Testi Şart
Eğer çocuk hayatının büyük bölümünde burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık ve göz yaşarması yaşıyorsa mutlaka alerji testini yapılması gerekiyor. Bu belirtilerle birlikte alerji testlerinin pozitif çıkması ve burun akıntısında alerjik hücrelerin tespiti alerjik rinit tanısında büyük rol oynuyor. Bu belirtiler çocukların birçok sağlık sorunu daha yaşamasına neden oluyor. Bu sorunlara yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtiler de zaman zaman eşlik edebiliyor.
Alerjik Rinitten Korunmanın Yolları Nelerdir?
• Çocuğunuzu çevredeki alerjenleri uzaklaştırın.
• Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun.
• Evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın.
• Evinizde tüylü hayvan beslemeyin.
• Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını. kullanın.
• Yastık ve yorgan kılıfları kullanmaya özen gösterin.
• Sigara içmeyin ve çocukların yanında içirmeyin.
• Evde tüylü oyuncaklar bulundurmayın.
Çocuklarda Alerjik Rinit Nasıl Tedavi Edilir?
1) Sürekli kullanılan ilaçlar:
Çocuk iyi de olsa ilaç verilmeye devam ediliyor. Bahar aylarında mevsimsel alerjik nezlesi olan çocuklar bu dönem boyunca ilaç alabiliyor. ütün bir yıl boyunca süren alerjik nezleli çocuklarda ise yıl içinde çeşitli dönemlerde ara ara veya uzun süre ilaçlar verilebiliyor. Bu gruptaki ilaçlar çoğunlukla antihistaminik şuruplar ve kortizonlu burun spreylerinden oluşuyor.
2) Ataklar sırasında kullanılan ilaçlar:
Bu ilaçlar gerekli durumlarda kullanılıyor. Ataklar sırasında kullanılan bu ilaçlar şurup, hap, burun spreyi şeklinde olabiliyor. Ayrıca gerekli görülen durumlarda ek olarak alerji aşıları da önerilebiliyor.
Alerjik Rinitten Kurtulmak Mümkün mü?
Mevsimsel alerjik rinitte, bulgular zaman zaman kendiliğinden kaybolabiliyor. Bununla birlikte alerjik riniti olan çocuklarda bir süre sonra başka bir alerji sorunu da ortaya çıkabiliyor. Örneğin, alerjik nezlesi olan biri zaman içerisinde astım olabiliyor.
Hastalara uygulanan doğru tedavi ile genellikle yakınmaların şiddeti ve sıklığı azalıyor. Hastalığın tedavisinde tam olarak iyileşme değil, hastalığın kontrol altına alınması amaçlanıyor.
Maalesef hiçbir alerjik hastalığı, kısa süren tedaviye cevap vermez. Bu nedenle uzun süreli tedavi ve korunma şart.