SAĞLIK

Bebeğinizin Sık Hastalanmasını Nasıl Önleyebilirsiniz? Neler Bebeğinizin Hastalanmasına Sebep Olur?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.01.2013 - Güncelleme : 07.12.2022

Doğumdan itibaren tüm çocuklar enfeksiyon riskiyle karşı karşıyadır. Eğer bebeğinizin neden sık sık hastalandığını merak ediyorsanız, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Kamburoğlu'nun açıklamaları size yardımcı olacaktır. 

Bebeğinizin Sık Sık Hastalanmasını Nasıl Önleyebilirsiniz

 Anne sütü ile beslenen bebeklerin enfeksiyonlara yatkınlığın daha azdır. 

Bebeğinizin Sık Sık Hastalanmasını Nasıl Önleyebilirsiniz?

1. Antikorlar Bebeğin En Önemli Savunma Mekanizmasıdır 

Sık enfeksiyon geçiren çocukların doktor tarafından olası nedenler açısından daha detaylı kontrol edilmesi gerekir. Bu arada anne sütünün enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu ve hastalıklardan korunmada aşıların önemi akıldan çıkarılmamalıdır.

Doğumdan itibaren tüm bebekler enfeksiyonlara neden olabilecek çeşitli mikroorganizmalara maruz kalabilmektedir.

Gebeliğin özellikle son aylarında plasentadan geçen koruyucu hücreler (antikorlar), yenidoğan bebeklerin en önemli savunma mekanizmasıdır.

2. Doğru ve Dengeli Beslenme Önemlidir

Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyonlara yatkınlığın daha az olduğu bilinmektedir. Anne sütünden geçen immünoglobulinler bu konuda koruma görevi üstlenmektedir.

Yenidoğan döneminden, özellikle 6. aydan sonra bebek yavaş yavaş kendi koruyucu hücrelerini (immünoglobulinleri) oluşturmaya başlamaktadır. Doğru ve dengeli beslenmenin de bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi göz ardı edilmemelidir.

 

3. Aşı Takvimine Uyulmalı 

Aşılamanın zamanında ve doğru şekilde uygulanmış olması, aşı ile korunabilen hastalıkların önlenmesi açısından çok önemlidir.

Evde kendilerinden büyük, özellikle yuvaya veya okula giden kardeşleri olan çocuklar ile yuvaya veya okula yeni başlayan çocuklar, daha sık enfeksiyon geçirmektedir. Ancak belirtilen risk faktörleri olmadığı halde sık hastalanan çocuklar dikkatle incelenmelidir.

 

Bebeğinizin Sık Sık Hastalanmasını Nasıl Önleyebilirsiniz

Bebeklerin En Sık Hastalanma Sebebi: Viral Enfeksiyonlar 

Neler Bebeğinizin Hastalanmasına Sebep Olur?

4. Bebekler Neden Sık Sık Soğuk Algınlığı Yaşar?

Soğuk algınlığı, 200'den fazla virüsün neden olabileceği burun ve boğaz enfeksiyonudur (üst solunum yolu enfeksiyonu). Rinovirüsler en yaygın olanlarıdır.

Soğuk bir virüs bebeğinizin vücuduna ağzından, gözlerinden veya burnundan girer. Bir virüs bulaştığında, bebeğiniz genellikle o virüse karşı bağışıklık kazanır. Ancak çok sayıda virüs soğuk algınlığına neden olduğu için bebeğiniz yılda birkaç kez ve yaşamı boyunca çok sayıda soğuk algınlığına yakalanabilir. 

Ayrıca, bazı virüsler kalıcı bağışıklık üretmezler.

Bebeğinize şu yollarla virüs bulaşabilir:

Hava Yolu ile: Hasta biri öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda virüsü doğrudan bebeğinize yayabilir.
Doğrudan iletişim:  Bebeğinizin eline dokunan soğuk algınlığı olan biri, gözlerine, burnuna veya ağzına dokunduktan sonra enfekte olabilen soğuk virüsü bebeğinize yayabilir.
Kirlenmiş yüzeyler:  Bazı virüsler yüzeylerde iki saat veya daha uzun süre yaşar. Bebeğiniz oyuncak gibi enfeksiyonun kolaylıkla bulaştığı yüzeylere dokunarak virüs kapabilir.

Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar değerlendirildiğinde, daha önce bahsedilen nitelikler ele alınarak sorgulanmalıdır.

Bu çocukların: 

• Bağışıklık sistemi incelenmeli,

• Çocuğun kan tablosu kansızlık açısından değerlendirilmeli,

• Kulak-burun-boğaz muayenesi de olası geniz eti büyüklüğü açısından mutlaka pediatri deneyimi fazla olan bir kulak-burun-boğaz hastalıkları uzmanı tarafından yapılmalıdır.

 

Bebeklerin En Sık Hastalanma Sebebi: Viral Enfeksiyonlar 

5. Bir Başka Tetikleyici Etken: Alerjiler

Ayrıca sık enfeksiyon geçiren çocuklarda alerjik bir alt yapının varlığı da araştırılmalıdır. Ailede alerjik hastalıkların varlığı, çocuklarda da ortaya çıkma olasılığını artırmaktadır. Üst solunum yolunda geniz eti gibi tıkayıcı anatomik

bozukluğu olan veya alerjik alt yapısı olan çocuklarda enfeksiyonlar daha sık görülebilmektedir. Sık enfeksiyon geçiren çocuklar, doktorlarının izleminde daha nadir görülen hastalıklar açısından da tetkik edilmelidir.

6. Bebeklerde En Sık Görülen Hastalık: Soğuk Algınlığı 

Soğuk algınlığı, bebeğinizin burnunun ve boğazının viral bir enfeksiyonudur. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, soğuk algınlığının ana belirtileridir.

Bebeklerin soğuk algınlığına yakalanma olasılığı daha yüksektir, çünkü genellikle daha büyük çocuklar vardır çevrelerinde. Ayrıca, birçok yaygın enfeksiyona karşı henüz bağışıklık geliştirmemişlerdir. 

Yaşamın ilk yılında çoğu bebek altı ila sekiz kez soğuk algınlığına yakalanır.  

Bebekler soğuk algınlığı yaşadığında: bol bol sıvı almasını sağlayarak, bulunduğu ortamdaki havayı nemli tutarak ve burun kanallarını açık tutmalarına yardımcı olarak semptomları daha hafif atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Çok küçük bebekler, soğuk algınlığının ilk belirtisinde krup, zatürre veya daha ciddi hastalıkların olmadığından emin olmak için bir doktora görünmelidir.

Bir bebekte soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle şunlardır:

  • Tıkalı veya burun akıntısı
  • İlk başta berrak olabilen ancak kalınlaşıp sarı veya yeşile dönüşebilen burun akıntısı

Bir bebekte soğuk algınlığının diğer belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Hapşırma
  • Öksürme
  • İştah azalması
  • Huysuzluk, sinirlilik
  • Uyumakta zorluk
  • Burun tıkanıklığı nedeniyle emzirme veya memeyi ya da biberonu alma sorunu

7. Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Bebeğinizin bağışıklık sisteminin olgunlaşması için zamana ihtiyacı vardır. Bebeğiniz komplikasyonsuz nezleyse, 10 ila 14 gün içinde düzelmesi gerekir. Çoğu soğuk algınlığı sadece bir baş belasıdır. Ancak bebeğinizin belirti ve semptomlarını ciddiye almanız önemlidir. 

Semptomlar düzelmezse veya kötüleşirse, doktorunuzla konuşmanın zamanı gelmiş demektir. Eğer bebeğiniz 3 aylıktan küçükse, hastalığın erken döneminde hemen doktorunuza başvurun. 

Yenidoğanlarda, özellikle bebeğinizin ateşi varsa, daha ciddi bir hastalığın olup olmadığından emin olmak özellikle önemlidir.

Bebeğiniz 3 aylık veya daha büyükse, aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorunuzu arayın:

  • Her zamanki kadar bezini ıslatmıyorsa.
  • Ateşi 38 C'yi geçtiğinde
  • Kulak ağrısı var gibi görünüyor veya alışılmadık derecede sinirliyse,
  • Gözleri veya göz çevresinde kırmızılık varsa veya sarı ya da yeşilimsi göz akıntısı oluşuyorsa, 
  • Nefes almada veya hırıltılı solunumda sorun varsa,
  • Kalıcı öksürük olduğunda,
  • Birkaç gün boyunca kalın, yeşil burun akıntısı olduğunda,
  • Alışılmadık veya endişe verici bir ağlama veya yemek için uyanmama gibi sizi endişelendiren başka belirti veya semptomlar varsa mutlaka doktorunuza başvurun. 

Bebeğiniz aşağıdaki durumlarda hemen tıbbi yardım alın:

  • Emzirmeyi veya sıvıları kabul etmeyi reddediyorsa.
  • Kusmaya veya cilt renginde değişikliklere neden olacak kadar sert öksürüyorsa.
  • Kanlı mukus öksürüyorsa.
  • Nefes almakta güçlük çekiyor veya dudakların çevresi mavimsi görünüyorsa.
  • Alışılmadık derecede düşük enerji veya uyku hali varsa.

8. Bebeği Soğuk Algınlığına Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?

  • Soğuk algınlığının aşısı yoktur. Soğuk algınlığına karşı en iyi savunma sık sık el yıkamadır.
  • Bebeğinizi hasta olan herkesten uzak tutun.
  • Yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa, hasta olan hiç kimsenin ziyaretine izin vermeyin. 
  • Mümkünse, yeni doğan bebeğinizle toplu taşıma araçlarından ve toplu görüşmelerden kaçının.
  • Bebeğinizi beslemeden veya bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Ellerinizi iyice ve sık sık sabun ve su ile en az 20 saniye yıkayın. Sabun ve su yoksa, en az %60 alkol içeren alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın. Büyük çocuklarınıza el yıkamanın önemini öğretin. Yıkanmamış ellerle gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmaktan kaçının.
  • Bebeğinizin oyuncaklarını ve emziklerini sık sık temizleyin. Sık dokunulan yüzeyleri temizleyin. Bu, özellikle ailenizden birinin veya bebeğinizin oyun arkadaşının nezlesi varsa önemlidir.
  • Evdeki herkese bir mendile öksürmeyi veya hapşırmayı öğretin. Kullanılmış mendilleri hemen atın ve ardından ellerinizi iyice yıkayın. Mendilinize zamanında ulaşamıyorsanız, öksürün veya dirseğinize hapşırın. Ardından ellerinizi yıkayın.

Konular :

#Bebeklerde Soğuk Algınlığı #Sık Sık Hastalanan Bebekler #Soğuk Algınlığını Önleme