Bebeğinizin Ağlama Nöbetlerinin Sebebi Kolik Olabilir! Peki Kolik Olan Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
Yaklaşık her beş bebekten biri koliğe yakalanır. Bebeğinizin ağlama nöbetlerinin sebebinin kolik olabileceğini biliyor muydunuz? Kolik nasıl anlaşılır? Her bebekte aynı semptomlar görülür mü? Kolik olan bebek nasıl sakinleştirilir?
Bir bebekte kolik, karın ağrısı ve yoğun ağlama krizi ile kendini gösterir. Kolik bebeğin ilk birkaç haftası ile dördüncü ayı arasında görülür. Semptomlar anne baba için hoş olmasa da, zararlı değil. Kolik olan bebeğinizi rahatlatmak için neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte, bebeğin uzun ağlama nöbetleriyle yani kolikle baş etmenizi sağlayacak uzman tavsiyeleri.
Her yeni anne babanın kolik hakkında bilmesi gerekenler...
İçindekiler: Bebeğinizin Ağlama Nöbetlerinin Sebebi Kolik Olabilir!
- Bebeklerde Kolik Nedir?
- Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
- Hangi Durumlarda Doktora Danışılmalı?
- Kolik Nedenleri Bebekten Bebeğe Değişir
- Hangi Durumlarda Kolikten Şüphelenilmeli?
- Kolik Olan Bebek Ne Yaşar?
- Kolik Nasıl Teşhis Edilir?
- Kolik Nasıl Tedavi Edilir?
- Kolik Olan Bebeği Sakinleştirmenin Yollarından Biri de Emzik
- Anne Babalar Bebeği Nasıl Sakinleştirebilir?
- Kraniosakral Terapi ile Sakinleştirmek Mümkün
- Kraniosakral Terapi Nedir?
Hamilelikte Sigara İçen Annenin Bebeğinin Kolik Riski Artıyor
Uzun ağlama nöbeti olarak ifade edilen kolik, genellikle bebek 2-4 haftalıkken başlar ve dört aylık oluncaya kadar devam eder. Anne babalar için kolikle baş etmek güçtür. Pek çok durumda koliğin nedeni, sadece hasas olan bebeğin gün içerisinde aldığı tüm uyaranlara karşı gösterdiği tepki de olabiliyor. Gelişmemiş sinir sistemine aşırı yüklenilir ve bebek bunu ağlayarak ifade eder.
Kolik, bebeklik döneminde karın ağrısı gibi görünen bir ağlama krizidir. Yaygın görülen bir sorundur ve yenidoğan her 5 bebekten 1'inde görülür.
Çoğu bebek acıktığında, sıcak veya soğuk olduğunda, yorgun olduklarında veya bezlerinin değiştirilmesini istediklerinde ağlar. Bununla birlikte, bir bebek beslendikten, temizlendikten ve iyi bakıldıktan sonra, sağlıklı ve iyi görünmesine rağmen hala aralıksız ağlama atakları yaşıyorsa kolik olma olsalığı yüksektir.
Kolik genellikle doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkar ve bebek yaklaşık üç ila dört aylık olana kadar devam eder. Çok ağlasalar da kolik bebek için ne tehlikeli ne de zararlıdır.
Kolik normalde sadece birkaç hafta sürer ancak aile için strese neden olur.
Uzmanlar, koliğin uzun süreli etkilerinin olmadığını ve kolik olan bir bebeğin normal şekilde kilo alacağını ve besleneceğini söylüyor.
Kolik nispeten kısa ömürlüdür.
2. Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kolikte sağlıklı ve iyi beslenmiş bir bebekte şu belirtiler ortaya çıkar. Yoğun ağlama: Bebek yoğun ve öfkeli bir şekilde ağlar. Bebeğin yüzü kızarır. Ağlama atakları her gün aynı saatte – genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde – meydana gelme eğilimindedir. Ağlama krizleri birkaç dakikadan çok daha uzun sürebilir. Ağlama genellikle aniden ve belirgin bir sebep olmaksızın başlar.
Değişen Duruş : Yumruklar sıkılı, karın kasları gergin, dizler gergin ve bebeğinizin sırtı kavisli olabilir.
Uyku: Bebeğinizin uykusu düzensiz olabilir ve uykusu ağlama nöbetleri ile kesintiye uğrayabilir.
Beslenme: Yoğun ağlama atakları ile beslenme kesintiye uğrayabilir ve düzensiz olabilir. Ancak, bebeğin her gün yediği miktar da bir değişiklik olmaz.
Kolik Her Bebekte Farklı Yoğunlukta Seyredebilir: Bazı bebeklerde semptomlar hafiftir ve bebek sadece huzursuz dönemler yaşar.
Kolik Semptomlarına Karşı Faydalı Olabilecek Öneriler
3. Hangi Durumlarda Doktora Danışılmalı?
Bebeğin ağlamasının bir yaralanma veya düşme sonucu olabileceğini düşünüyorsanız, mutlaka tıbbi yardım alın.
Bebeğin genel davranışında, yeme alışkanlıklarında veya uyku düzenlerinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın.
4. Kolik Nedenleri Bebekten Bebeğe Değişir
- Koliğe hazımsızlığın sebep olabileceği söylense de nedenleri büyük ölçüde bilinmemektedir. Bebek bağırsağının henüz olgunlaşmamış olmasından dolayı anne sütüne veya formül sütteki bazı maddelere karşı duyarlı olabileceğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
- Süt alerjileri ve laktoz intoleransı, kolik ile benzer semptomlara sahiptir.
- Anneleri hamilelik sırasında sigara içtiyse, bebeğin kolik olma olasılığı iki kat artar.
- Kolik birinci, ikinci veya üçüncü doğan çocuklarda daha sık görülmez.
- Anne sütü ile beslenen ve formül mama ile beslenen bebeklerde kolik olma olasılığı aynıdır.
5. Hangi Durumlarda Kolikten Şüphelenilmeli?
Kolik, bebeklerin ortada belirgin bir sebep olmaksızın uzun süreli ağlama nöbetleridir. Pek çok gün, uzun ağlama nöbetlerine tutuluyorsa,
Belirli bir neden olmadığında sürekli ağlıyorsa kolikten şüphelenilebilir.
Genellikle sadece birkaç hafta sürer.
Hamilelik sırasında sigara içmek kolik riskini artırabilir.
Kolik teşhisi ağırlıklı olarak diğer hastalıkların devre dışı bırakılması ile oluşur.
Kolik için evde yapılabilecek tedaviler etkili olabilir.
Her gün aynı saatlerde, genellikle öğleden sonranın sonlarına doğru ya da akşamları ağlama nöbetlerine tutulur.
Dizlerini göğüslerine doğru çeker, yumruklarını sıkar.
Kolik olan bebeğin nöbet esnasında yüzleri kızarır.
Gaz kaçırır ya da büyük tuvaletini yapmakta zorlanır.
Bebeğinizin doktoru önce bağırsak tıkanıklığı gibi bebeğin rahatsızlığına neden olan herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığını tespit etmek için bebeği fizik muayene yapar. Bebeğin sağlıklı olduğu tespit edilirse, kolik teşhisi konulabilir.
Doktor altta yatan bir neden olabileceğinden şüphelenmedikçe, laboratuvar testleri veya taramalar genellikle gerekli değildir. Bebeğinin hasta olabileceğinden şüphelenen herkes mutlaka doktora gitmelidir.
Her Beş Bebekten Biri Kolik Sorunu Yaşar
Kolik bazı bebeklerin yaşamının normal bir parçası olduğundan ve zararlı olmadığından genellikle ilaç verilmesi önerilmez. Endişeniz varsa veya baş etmekte zorlanıyorsanız, aile hekiminizle veya bebeğinizin doktoruyla konuşun.
9. Kolik Olan Bebeği Sakinleştirmenin Yollarından Biri de Emzik
Bebekler emmeyi sever. Bu yüzden bebeğinize bu süreçte emzik vermeyi deneyebilirsiniz. Kendi parmaklarını ya da emziği ağızlarına götürüp bazen bebekleri emmeye teşvik edebilisiniz.
Bunun dışında, bebeğiniz yoğun bir şekilde emme ihtiyacı duyuyorsa, akıllıca kullandığı takdirde emzik vermek bu süreçte çok işe yarar.
Emziği Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
- Emziği asla şekere ya da bala batırmayın.
- Emziği bebeğin boynuna bağlamak için bir ip ya da kurdele kullanmayın.
- Anne sütü veriyorsanız ilk altı hafta emzik kullanmayın.
- Her huzursuz olduğunda bebeğinize emzik vermeyin. Sonrasında kırılması zor bir alışkanlığa dönüşür.
- İdeal olan kullanım, uyku ve kolik zamanlarıyla sınırlanmalı.
- Her iki kullanım arasında emzikleri yıkayıp strelize edin.
- Yıpranmış görünüyorsa emziği atın.
- Yalnızca uzun ağlama nöbetlerinde emziği kullanın.
Ağlama Krizlerinde Bebeğinizi Sakinleştirecek Öneriler
10. Anne Babalar Bebeği Nasıl Sakinleştirebilir?
- Kolikli bir bebeği sakinleştirirken için ebeveynler neler yapabilir
- Bir ağlama nöbeti sırasında bebeği battaniyeye sıkıca sarmak bebeğinizi rahatlatabilir.
- Bazı bebekler anne babasının kucağında olduklarında daha çabuk sakinleşirler.
- Bebeğinizi beslerken dik oturtun. Bu, havanın yutulma olasılığını azaltır.
- Daha sık, daha küçük beslemeler kolik krizinin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Emziren anneler çay, kahve, baharatlı yiyecekler ve alkolden uzak dururlarsa bebeğin kolik semptomlarının daha az şiddetli hale geldiğini görebilirler.
- Bazı kanıtlar, emziren anne için hipoalerjenik bir diyet ile beslendiğinde kolik ataklarının olmadığını gösteriyor. Bu, süt, yumurta, buğday veya fındık içermeyen bir beslenme şeklini kapsıyor.
- Bebeğe emzik vermek kolik krizlerinin artmasını önleyebilir.
- Biberon emziklerindeki deliklerin doğru boyutta olduğundan emin olun. Çok küçüklerse, bebeğin her beslenme sırasında daha fazla hava yutması muhtemeldir.
- Bebeğinizi besledikten sonra gazını çıkardığınızdan emin olun. Bebeği dik oturtun veya boynu ve başı desteklenerek omzunuza dayayın. Sırtlarını ve midelerini ovalayın, yuttukları hava çıkar. Bebeğin ağızdan biraz süt çıkarması normaldir.
- Bazen bebeği sık sık kaldırıp bırakmak ağlamayı daha da kötüleştirebilir. Bebeği loş ışıklı sessiz bir yerde rahatlatmak genellikle daha iyi sonuç verir.
- Bebeğin daha iyi hissettiğinden emin olduğunuzda, bir süre beşiğinde bırakın.
- Bebek arabasıyla yürüyüşe çıkmak, bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir.
- Bazen bir çamaşır makinesinin veya elektrikli süpürgenin çıkardığı ses, bir arka plan gürültüsü bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olur.
- Ilık bir banyo veya hafif bir masaj da bebeğinize iyi gelebilir.
11. Kolik Olan Bebeği Kraniosakral Terapi ile Sakinleştirmek Mümkün
20. yüzyılın başında ilk olarak Amerikalı osteopat Dr. William Sutherland tarafından keşfedilen Kraniosakral Terapi (CST)’nin kolik sorunu olan bebeklere iyi geldiği gözlendi.
28 bebekle yapılan küçük bir araştırmaya göre, kraniyal osteopati kolik olan bebeklerde ağlamayı azaltıp uykuyu artırdığı görüldü.
12. Kraniosakral Terapi Nedir ?
Kraniyal (kafatası ) ve sakrum (Kuyruk sokumu ) kemiklerine yumuşak dokunma hareketleri ve mobilizasyonlar ile yapılan maniel bir terapi yöntemidir.
Kraniyal osteopati; sessiz (bazan çok yumuşak bir müzik eşliğinde) huzurlu bir ortamda, bebeğin yatağa sırtüstü uzanması ile uygulanır.
Kraniosakral osteopati de vücudun kendi kendini iyileştirme kapasitesini açığa çıkararak zihinsel ve bedensel rahatlama sağlanır.
Tedavi boyunca bu nazik ve yumuşak el hareketleri, ayaklar, dizler, karın, göğüs kafesi, baş gibi temel bölgelere uygulanır.
Seansı genellikle 40 ile 60 dakika arası sürer. Terapi seansında çoğunlukla fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak son derece derin bir gevşeme buna eşlik eder.
Terapistinin bebeğin kraniosakral sistemi ile çalışması, sistemin doğal olarak tekrar organize olma dürtüsünü harekete geçirir ve bu biriktirilmiş acı, gerginlikler ve rahatsızlıkları serbest bırakır.
Terapi sonrası bebek, ruhen ve bedenen daha dengeli, neşeli ve sakin bir duruma gelir.
Kolik ebeveynler için yorucu olabilir, ancak uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açmaz.
Bebeklerde Ağlama Krizi, Ağlama Nöbeti, Kolik, Kolik Belirtileri