Bebeğin Kabız Olduğu Nasıl Anlaşılır? Kabız Olan Bebeğe Ne Verilir?
Bağırsak hareketlerinin sıklığı bebeğin yaşına ve bebeğin ne yediğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sadece anne sütü ile beslenen bir bebeğin birkaç gün boyunca bağırsak hareketlerinin olmaması alışılmadık bir durum değildir. Bağırsak hareketine sahip olmak için zorlanmak her zaman bebek kabızlığının bir işareti değildir. Bebeklerin karın kasları zayıftır ve genellikle bağırsak hareketleri sırasında zorlanır.
Peki bebeğin kabız olduğu nasıl anlaşılır? Kabız olan bebeğe ne verilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Hasan Ünlütürk anlattı.
Bebek kabızlığının belirtileri nelerdir? Ve onu tedavi etmenin en iyi yolu nedir?
Bebeğiniz birkaç dakika ıkındıktan sonra yumuşak dışkı çıkarırsa muhtemelen bebeğiniz kabız değildir. Bebek kabızlığı genellikle bir bebek katı yiyecekler yemeye başladığında başlar. Yeni doğmuş bebeğiniz kabız görünüyorsa, tavsiye için öncelikle doktorunuza başvurun.
Bebeklerde Neden Kabız Olur?
Anne sütüyle beslenen bebeklerde, anne sütünün laksatif ve sindirimi kolaylaştırıcı doğası nedeniyle, kabızlık probleminin görülmesi sıklıkla beklenmez.
Ancak, 6. aydan sonra ek gıdalara başlanılması ile birlikte bebeklerde kabızlık sorununun görülme sıklığı artar. Bu bakımdan, aşağıdaki gıdalarla beslenme durumunda kabızlıkla karşılaşılabilir:
İnek sütü: Beslenmede inek sütünün tercih edilmesi, alerji veya çeşitli sindirim problemlerinin yanı sıra kabızlık gelişimini de tetikleyebildiğinden bebeklerin diyetinde 1 yaşına kadar inek sütüne yer verilmemesi tavsiye edilir.
Pirinç içerikli mamalar: Pirinç, suyu emerek dışkının katılaşmasına yol açan bir maddedir. Ek gıdaya başlanılan dönemde pirinç yönünden zengin mamalar kullanıldığında kabızlık görülebilir.
Lif yönünden fakir gıdalar: Lifler, dışkıyı yumuşak hâle getiren karbonhidratlardır. Beyaz ekmek, makarna gibi lif yönünden fakir gıdaların bebeğin katı gıdalara geçtiği dönemde kullanılması kimi zaman kabızlığa sebebiyet verebilir.
Beslenmenin yanında, çeşitli koşul ve sağlık sorunlarının varlığında bebeklerde kabızlık tetiklenebilir. Bu bağlamda, aşağıdaki etkenler bebeklerde kabızlık nedenleri arasında sayılabilir:
Sıvı alımında yetersizlik: Bebeklerin gün içinde yeterli miktarda sıvı alamadığı durumlarda daha katı dışkılama ve kabızlık görülebilir.
Stres: Bebeğin alışkın olduğu koşul veya ortamlardan uzaklaşmasına yol açarak fiziksel veya psikolojik stres yaratan seyahat, çeşitli hareketler veya yüksek sıcaklık gibi durumlarda kabızlık tetiklenebilir.
Enfeksiyonlar: Bebekte hastalanma ile sonuçlanan her türlü solunum, sindirim veya idrar yolu enfeksiyonlarında, vücudun yüksek ateş ve ishal ile birlikte sıvı kaybetmesi sonucu kabızlık ortaya çıkabilir.
Kronik Hastalıklar: Sindirim sistemini doğrudan etkileyen bazı rahatsızlıkların seyrinde kabızlık görülebilir.
Bebeğin Kabız Olduğu Nasıl Anlaşılır? Kabız Olan Bebeğe Ne Verilir?
Bebekler bağırsak hareketi olmadan uzun süre gidebileceğinden, kabız olup olmadıklarını anlamak zor olabilir. Bebekte kabızlığı gösteren en belirgin işaretler:
En belirgin işaretleri: Kıvamı yumuşak olmayan seyrek dışkı, kil benzeri dışkı, sert dışkı, bağırsak hareketi yapmaya çalışırken sırtını kamburlaştırarak uzun süre ıkınması veya ağlaması, dışkıda kırmızı kan çizgileri, iştahsızlık ve sertleşen göbektir.
Bebeklerde kabızlık belirtileri yaşlarına ve beslenmelerine göre değişiklik gösterir. Bebek katı yiyecekler yemeye başlamadan önce normal bağırsak hareketi çok yumuşak, neredeyse fıstık ezmesi kıvamında veya daha gevşek olmalıdır.
Katı yiyeceklerden önce sert bebek dışkısı, bebeklerde kabızlığın en belirgin göstergesidir.
İlk başta, anne sütüyle beslenen bebekler, anne sütünün sindirimi kolay olduğu için sıklıkla dışkı çıkarabilirler. Bununla birlikte, bir bebek 3 ila 6 haftalık olduğunda, yalnızca haftada bir kez ve bazen daha da az büyük, yumuşak bir dışkı çıkarabilir.
Mama ile Beslenen Bebeklerde Kabızlık Daha Sık Görülür
Formül mama ile beslenen bebekler, anne sütü ile beslenen bebeklerden daha sık dışkı çıkarma eğilimindedirler.
Formül mama ile beslenen bebeklerin çoğunda günde en az bir kez veya gün aşırı dışkılama olur. Bununla birlikte, formülle beslenen bazı bebekler kabız olmadan bağırsak hareketleri arasında daha uzun sürebilir.
Bebeğinizin beslenmesine katı yiyecekler koyduğunuzda, bebeğin kabızlık yaşama olasılığı daha yüksektir. Bir ebeveyn veya bakıcı, bebeğin beslenmesine inek sütü (mama dışında) eklerse, bebeğin kabız olma olasılığı yine daha yüksek olacaktır.
Kabız Olan Bebeğe Ne İyi Gelir?
Bebeğiniz kabız görünüyorsa, bebeğinizin beslenmesinde basit değişiklikler yapabilirsiniz:
Su veya Doğal, Taze Sıkılmış Meyve Suyu: Bebeğinizin normal beslenmesine ek olarak az miktarda su veya doğal elma suyu, kuru erik suyu veya doğal armut suyu verin. Bu meyve suları, müshil gibi davranan bir tatlandırıcı olan sorbitol içerir. Yaklaşık 60 ila 120 ml ile başlayın; bebeğinizin daha fazla mı yoksa daha az mı ihtiyacı olduğunu bebeğinizin durumuna göre siz belirleyin.
Bebek Mamasına Lifli Yiyecekler Ekleyin: Bebeğiniz katı yiyecekler yiyorsa, diğer meyve ve sebzelerden daha fazla lif içeren bezelye püresini veya kuru erik püresini beslenmesine ekleyin.
Hangi Meyveler Kabızlık Problemine İyi Gelir?
Armut, şeftali, nektari ve erik kabızlık sorununu çözmek için harika meyvelerdir. Vitamin A, C, folattan; potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdan zengin minerallerdeki bu meyveler çocuğunuzun kabızlık problemine iyi gelecektir.
Bebekte Kabızlık Sorununu Çözmeye Yardımcı Meyve Püresi Tarifi
4 aydan büyük bebekler için buharda pişirilmiş harika bir meyve püresi tarifi. Bebeğinizin kabızlık sorunu yaşıyorsa bu meyve püresini deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
1 \ 2 adet armut
1 \ 2 şeftali
1 \ 2 nektari
1 adet erik
Bebeklerde Kabızlık İçin Harika Bir Meyve Püresi
Hazırlanışı:
• Tüm meyveleri önce güzelce yıkayın ardından kabuklarını soyun. Çekirdeklerini çıkarın. Küçük parçalar halinde doğrayın.
• Bebeğiniz 6 aydan küçük ise buharda yumuşayana kadar meyveleri pişirin.
• Mutfak robotu ile püre haline getirin. Ya da en iyisi çocuğunuzü pütürlü yemeye alıştırmak için çatalla ezmeniz olur.
• Eğer meyveler çok katı ise biraz su ekleyebilirsiniz. Ya da tam tersi püreniz çok sıvı olduysa biraz bebek tahılından ilave edebilirsiniz. Ara öğünlerde bebeğinize yedireceğiniz bu meyve püresi, minik meleğinizin kabızlık sorununu çözecektir.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Beslenme değişikliğine rağmen bebeğiniz hala sert dışkı çıkarıyorsa, doktorunuza bir bebek gliserin fitilinin yardımcı olup olmayacağını sorun.
Gliserin fitiller sadece ara sıra kullanım içindir. Bebek kabızlığını tedavi etmek için mineral yağ, müshil veya lavman kesinlikle kullanmayın.
Nadiren bebek kabızlığına Hirschsprung hastalığı (bebeğin ana rahmindeki erken gelişim evresinde sinir hücrelerinin bağırsakların son kısmına doğru gelişimini durdurarak tam olarak tamamlayamamasıdır), hipotiroidizm veya kistik fibroz gibi altta yatan bir durum neden olabilir.
Beslenme değişikliklerine rağmen bebeğinizin kabızlığı devam ederse veya kusma, halsizlik gibi başka belirti veya semptomlar eşlik ediyorsa hemen bebeğinizin doktoruyla iletişime geçin.
SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)
Bebeklerde kabızlık nasıl geçer evde hemen?
Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer. Bebeklerin kabızlığının çözülmesi için bol bol su içilmesi ve sıvı tüketilmesi gerekir.
Doğal yollarla bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?
Püre, havuç, kayısı, ezilmiş elma, çilek gibi besinler bebeklerde kabızlık durumunu çözecektir. Az sıvı ya da su tüketimi: Bol su tüketimi bebeklerin kabız olma ihtimalini düşürür. Kolay tuvalete çıkılmasını sağlar
Bebeğim kakasını zor yapıyor ne yapmalıyım?
Bunun için öncelikle ellerinizi bebeğin göbek deliğini merkeze alarak, saat yönünde döndürerek, karın bölgesinde hareket ettirin. Ardından saat yönünün tersinde döndürerek, aynı hareketleri tekrar edin. Bu hareketler sayesinde, kakanın bağırsakta ilerlemesi daha kolay olacaktır.
Bebek, Kabızlık, Yenidoğan, Kabızlık Sorunu