Huzursuzluk ve Ağlama Enfeksiyon Belirtisi Olabilir
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, süt çocuklarında görülen idrar yolları enfeksiyonu belirtilerinin erişkin veya büyük çocuklardan farklı olabildiği uyarısında bulunarak anne babalara önemli bilgiler verdi.
Yeni doğan Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?
Karın ağrısına bağlı huzursuzluk iştahsızlık, kusma, ateş, idrarda koku, idrar yaparken ağlama, bulanık idrar, kilo alamama ve ciltte solukluk bebeklerde görülen tipik belirtileri. Bebeğin yaşı ne kadar küçükse idrar yolları enfeksiyonundan şüphelenmek o kadar zorlaşıyor. Çünkü bu belirtileri çok belirgin göstermeyebiliyor. Özellikle huzursuzluk yenidoğan döneminde gaz ile karıştırılabiliyor. Bu yüzden nedeni açıklanamayan huzursuzluk ve ağlama sorunundan idrar testi yaptırarak bu şüpheden kurtulmak gerekiyor.
Altta Yatan Nedenler Gözden Geçirilmeli
Bebeklerde idrar yolları enfeksiyonu tekrarlayabilen özelliği sahip. Her geçirilen enfeksiyon da böbrek, mesane ve idrar yollarında geri dönüşümü olmayan hasarlar bırakıyor. Bunun sonucunda böbrek yetmezliği gibi çok ciddi bir tablo gelişebiliyor. İdrar yolları enfeksiyonunun tekrarlamaması içinse altta yatan nedenlerin gözden geçirilmesi ve ortadan kaldırılması gerekiyor.
İdrar Yolu Enfeksiyonunun En Belirgin Nedenleri Nelerdir?
• Anatomik bozukluklar arasında en sık vezikoüreteral reflü idrar yolları enfeksiyonuna neden oluyor. Vezikoüreteral reflü; idrar yapma sırasında mesanedeki kapakların tam kapanamamasından dolayı idrarın böbreklere gitmesi sonucu oluşuyor. Mesanedeki mikropların yukarı üriner sisteme taşınması böbrek iltihaplanmalarını arttırıyor.
• Üriner sistemde taş olması da mikropların çevresine daha kolay oturmasına yol açıyor.
• Kronik kabızlıklar idrar yolları enfeksiyonunu kolaylaştırıyor. Mesane arkasındaki bağırsaklarda biriken dışkı mesaneye baskı yapıyor ve mesanede sürekli boşalmayan idrar kalıyor. Mesaneye ulaşan mikrop bu birikimde kolaylıkla üreyebiliyor.
Kız Bebekler İçi Köpükle Dolu Banyo Suyunda Uzun Süre Bekletilmemeli
”Hijyen sorunu, anatomik bozukluklar, böbreklerde taş, kronik kabızlık, idrar yapma bozuklukları, cinsiyet ve sünnet rol oynuyor. Kız çocuklarında idrar yollarının son kısmı olan üretra erkek çocuklara göre daha kısa olduğu için ve bez kullanımından dolayı idrar yolları enfeksiyonu daha sık görülüyor.
Kız Çocuklarının Temizliği Önden Arkaya Doğru Yapılmalı
Bu nedenle kız çocuklarında ön temizlik önden arkaya doğru yapılmalı ve arkaya getirilen bezle ön taraf tekrar silinmemeli. Çünkü perine denilen makat ve vajina arasındaki mikroplar bu yolla idrar yollarına ulaşabiliyor. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da kız bebekleri içi köpükle dolu banyo suyunda fazla bekletmemek. Aksi takdirde vajina florası bozulur ki bu da yararlı mikropların oradan uzaklaşmasına neden oluyor.
Sünnetsiz Erkek Bebeklerde Risk 10-20 Kat Artıyor
Erkek çocuklarda ilk 1 yıl içinde ateşli idrar yolları enfeksiyonu tanısı alan çocukların yüzde 90'nın sünnetsiz olduğu ortaya konmuş. Sünnetsiz erkek çocukların sünnetli olanlara oranla 10-20 kat daha fazla idrar yolları enfeksiyonuna yakalandığı biliniyor.
Enfeksiyon Bebeklerde Sık Sık Tekrarlayabiliyor
İdrar yolları tanısı tam idrar tahlili ve idrar kültürü ile konuyor. Tedavisi de antibiyotikle yapılıyor. Uy gun antibiyotik tedavisiyle bebek hızlı ve tam olarak iyileşebiliyor.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi süresi ortalama 7-14 gün arasında sürüyor. Antibiyotik seçimi ve uygulama yöntemi çocuğun yaş ve klinik durumu ile kültür antibiyograma bağlı olarak değişiyor. Ancak bir yaşından küçük çocuklarda, kızlarda, idrar yapma bozukluğunda ve vezikoreteral reflü varlığında idrar yolları enfeksiyonu tekrar edebiliyor. Bu durumda hiçbir neden bulunamıyorsa günde tek ve düşük doz antibiyotikle 6 ay koruma tedavisi uygulanıyor.
Tedavide Geç Kalınırsa Böbreklerde Ciddi Hasar Bırakabiliyor
Tedavide geç kalındığında veya hastalık sık tekrarladığında böbreklerde yara ve doku ölümü, bunun sonucunda da fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla huzursuz, iştahsız, kilo almayan, idrarda kokusu olan, bulanık ve kanlı idrar yapan, kusan, ateşi ve ciltte solukluğu olan bebeklerin idrar yolları enfeksiyonu açısından mutlaka irdelenmesi gerekiyor. Anne ve babaların bu yakınmadan biri bile varsa çok fazla oyalanmadan, başka nedenlere yormadan doktora başvurmalıları çok önemli.