Bu Hastalık Bebeklerin Hastaneye Yatışlarının En Sık Nedeni
Bronşiolit, özellikle ekim ile mayıs ayları arasında sıkça görülen bir hastalık. Uzmanlar, bronşiolitin görüldüğü yaş grubunun sıklıklabir yaş altı bebekler olduğuna dikkat çekti.
Vücut direncinin azaldığı ve mikropların daha aktif hale geçtiği kış aylarında ve mevsim geçişlerinde hastalıklara daha çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle bu dönemde çocuklarda görülebilecek hastalıklara karşı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Lale Pulat Serenanne babaları uyardı.
Bronşiolit Nedir?
Bronşiolit; hastaneye yatacak kadar nefes darlığına sebep olması, tekrarlama riskinin oluşu nedeniyle aileleri endişelendiren bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında görülür; akciğerlerin küçük havayolları olan bronşiollerde tıkanıklığa neden olan iltihabi bir durumdur.
Bronşiolitin sebebi çoğu zaman virüslerdir. Hastaların yüzde 50'sinde etken respiratuar sinsityal virüstür (RSV). Bunu rinovirus, parainfluenza, grip virüsü ve adenovirüs izler.
Bronşiolit Neden Bebeklerde Daha Sık Görülür?
Görüldüğü yaş grubu özellikle bir yaş altı bebeklerdir. Bu yaş grubunda hastaneye yatışların en sık nedenidir. Hastalığın daha çok küçük çocuklarda görülmesinin sebebi; küçük çocuk ve bebeklerin bronşlarının çapının dar ve bronşları çevreleyen kıkırdak halkaların yumuşak olmasıdır. Bu nedenle hava yolları daha kolay tıkanır.
Bronşiolit Geçiren Çocuk Ne Yaşar?
Bronşioller bu virüslerle iltihaplandıklarında duvarları şişer ve içlerinde de salgılar birikir; havanın akciğerlere girmesi ve çıkması zorlaşır. Çünkü bronşiollerin görevi akciğerlerde hava akışını kontrol etmektir. Enfekte olduklarında oksijen akışı bozulur.
Kimlerin Bronşiolit Geçirme Riski Yüksektir?
Bazı risk faktörleri hastalığın görülmesini kolaylaştırır. Bu risk faktörleri arasında erken doğum öyküsü, doğuştan kalp ve akciğer sorunu bulunan bebekler, 6 aydan küçük bebekler, anne sütü ile beslenmeyenler, pasif sigara dumanına maruz kalanlar, kalabalık aileler, kreşte bakım görenler ve okula giden kardeşi olanlar sayılabilir.
Aman Dikkat! Virüsler Kirli Yüzeyde 8 Saat Canlı Kalabiliyor
Hastaların yüzde 90'ının ailesinde gribal bir enfeksiyon hikayesi mevcuttur. Bulaşıcılık virüslerin hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışarak solunum yoluyla bulaşır. Ancak vücut salgılarıyla kirlenmiş el ile de bulaşabilir.
Bebeğinizi Bronşioltten Nasıl Koruyabilirsiniz?
Kirli yüzeylerde virüs 8 saate kadar canlı kalabilmektedir. Anneden geçen antikorlar ilk 6 ayda bebeği koruyabildiğinden anne sütü akut bronşiolitten bebeği korur.
Belirtilere Dikkat!
Kuluçka dönemi 7-10 gün arasındadır. Bronşiolit, tıpkı soğuk algınlığı gibi burun akıntısı, hafif öksürük, burun tıkanıklığıyla başlar. Ateş normaldir veya hafif yükselmiş olabilir. Birkaç gün içerisinde öksürük şiddetlenir ve hırıltılı solunum ortaya çıkar.
Hastalıkla beraber beslenme ve sıvı alımı azalabilir. Beslenme bozukluğu ve yetersiz sıvı tüketimi nedeniyle bebeklerde hastaneye yatırılarak izlem gerekebilir.
Bronşiolitin Özgün Bir Tedavisi Yoktur!
Akut bronşiyolit tanısı tamamen klinik bulgulara dayanır. Özel bir laboratuvar testi yoktur.
Tedavide antibiyotiklerin yeri bulunmamaktadır. Çocuğun burnunun açık tutulması çok önemlidir. Burun salgılarının koyulaşmasına engel olmak için sık sık tuzlu sulu burun damlaları yararlıdır. Beslenmesine de dikkat edilmeli, beslenme normal zamanlardan daha yorucu olduğu için az miktarlarda ama sık aralıklarla beslenmeli, öksürük nöbetlerini azaltacağından başta anne sütü başta olmak üzere bol sıvı alımı için teşvik edilmelidir.
Bronşiolit Nasıl Tedavi Edilmeli?
Öksürük, havayollarını temizlemeye yarayan güzel bir reflekstir. Öksürüğü baskılayan şuruplar salgıların koyulaşmasına ve hastalığın ilerlemesine neden olabileceğinden bronşiolitte bu ilaçlar kullanılmaz.
Bunlara Dikkat!
Esas korunmada genel enfeksiyon önlemleri, ellerin sık yıkanması, çevre hijyeninin temini, gerekirse hasta kişinin maske kullanması, hasta çocukların okula gönderilmemesi, anne sütü ile beslenmenin desteklenmesi, pasif sigara içiciliğinin önlenmesi temel adımlardır.
Hangi Durumlarda Derhal Bir Doktora Gitmeli?
Nefes alıp vermesi sıklaştığı ve zorlaştığında, hırıltı şiddetlendiğinde, sakinken dakikada 60'ın üstünde nefes alıp verdiğinde MUTLAKA Doktorunuza Başvurmalısınız...’