Bebeğinizin İlk Dişlerine Nasıl Bakmalısınız?
Diş çıkarma süreci hem bebekler için hem de anne babalar açısından zor bir süreçtir. Diş çıkarma deneyimi bazıları için uzun ve yıpratıcı bir süreç olabildiği gibi, bazılarında bir gecede biten bir şey olabilir. Bazen dişetinde şişlik ya da keskinleşmiş bir kenar haftalar, hatta aylar öncesinden dişin habercisidir bazen de hiçbir ipucu bulunmayabilir.
Bebeğinizin diş çıkardığını nasıl anlarsınız? Bu dönemde bebekler hangi yöntemler ile rahatlatılabilir? Bebeğinizin ilk dişlerine nasıl bakım yapmalısınız?
Bebeğin ilk dişi, çoğu anne baba için heyecan ve sevinç kaynağıdır. Diş çıkarmak, bebeğin ilk yıldaki gelişiminin önemli bir aşamasıdır. Anne ve babalar bebeklerin bu zorlu süreçlerinde neler yapmalılar? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevinç Çabukoğlu, bebeklerin diş çıkarma evresinde en çok merak edilenleri açıkladı.
İşte, anne babaların süt dişlerine dair en çok merak ettikleri sorular ve uzman yanıtları.
İçindekiler: Bebeğinizin İlk Dişlerine Nasıl Bakmalısınız?
Bebeğinizin Diş Ağrısı İçin Neler Yapabilirsiniz?
1. Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Bebeklerde diş çıkarma genetik faktörlerle ilişkilidir. Anne ve babanın varsa diğer çocuklarının ilk dişlerini çıkarma zamanı, bebeğin ilk dişini ne zaman çıkaracağı konusunda etkilidir. 2 aylıktan 14 aylığa kadar, diş çıkarma dönemine yeni giren bebekler olabilir.
Diş çıkarma dönemi, 20 süt dişi tamamlanana kadar, 27-28 aylığa kadar devam eder. Bebeklerin dişleri tek tek, 1-2 ay ara vererek ya da aynı anda da çıkabilir. Diş çıkarma döneminde bebeklerde iştah azalır, bebek genellikle sulu gıdalar tercih eder, eğer emiyorsa sürekli memede kalmak isteyebilir.
Bu Belirtiler Bebeklere Diş Çıkarma Habercisi!
2. Bebeklerde Diş Çıkarmanın Belirtileri Neler?
Diş çıkarma döneminde bebekte gördüğümüz en sık belirtiler:
* Ateş (Ateş genellikle 38 dereceyi geçmez ve çok dirençli olmaz)
* Aşırı salya akıtmak
* Salya akıtmaya bağlı ağız kenarlarında kızarıklıklar oluşması
* Dişin çıkma süreci boyunca görülen, özellikle geceleri yoğunlaşan huzursuzluk
* Diş eti kaşıntısına bağlı elin ya da parmakların sürekli ağıza girmesi, her şeyi ısırma eğilimi
* Diş eti ağrısı (Ağrı bazen; kulaklara da yansır ve bebek kulaklarını tutabilir)
* Hafif ishal (Normal her gün yaptığı dışkılamaya göre kıvamı biraz cıvıklaşabilir ve sıklığı artabilir)
* Diş etinde şişme
* İştahsızlık
şeklindedir.
3. Diş Çıkarma Döneminde Bebekler Nasıl Rahatlatılabilir?
Bu evrede bebeğe; diş etlerine sürülen ve bebeğin diş eti ağrısını hafifletici jeller kullanılabilir. Bebeğin ağzı içinde eriyen, içeriğinde kalsiyum ve papatya bulunan ve diş etlerini rahatlatan granüller de kullanılmaktadır. Diş kaşıyıcılar halen kullanılmaktadır ancak boyalı ve kötü malzemeden olmamasına dikkat edilmelidir.
Havuç, kereviz sapı gibi sert gıdalar diş etlerini kaşıması amaçlı bebeğin eline verilebilir. Ancak bunlar bebeğinizin elindeyken mutlaka yanında bir büyük olmalıdır, aksi takdirde bebek bu yiyecekleri boğazına kaçırabilir.
- Anne Babalar Dikkat! Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Enfeksiyonlara Daha Yatkın Olurlar
Eğer bebeğin koltuk altından bakılan ateşi 38 derece ve üzerindeyse, ishali çok sulu ve çok sıksa, öksürük, burun akıntısı, kusma gibi şikayetler eşlik ediyorsa; mutlaka doktorunuza başvurun, çünkü eşlik eden bir enfeksiyon olabilir. Diş çıkarma dönemlerinde bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıfladığı için enfeksiyonlara daha yatkın olurlar.
SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)
S.1. Bebeğim sekiz aylık oldu ama daha tek dişi bile çıkmadı. Normal mi bu?
Kaygılanacak hiçbir şey yok. Kimi çocuklar ilk dişlerini daha üç aylıkken çıkarırlar. Dokuz aylık, hatta on iki aylık olunca ilk dişlerini çıkaranlar bile vardır. Diş çıkarma yaşının kalıtıma bağlı olduğu sanılıyor. Telaşlanmadan önce annenize sorun, belki siz de diş çıkarmada geç kalmışsınızdır. Genellikle süt dişleri altıncı ayla otuzuncu ay arasında tamamlanır, ilk çıkanlar kesici dişlerdir.
S.2. Çocuğa dişlerini fırçalaması ne zaman öğretilmeli?
On sekizinci aya doğru eline fırça (macun koymadan) verebilirsiniz; daha ilerde her yemekten sonra dişlerini fırçalamayı öğretir; yılda iki kez dişçiye kontrole götürürsünüz.
S.3. Diş bakımı açısından en önemli yaş hangisidir?
Daha zaman var; en çok ilgi gereken dönem altı yaşına doğrudur. Yani süt dişleri düşmeye başlayıp da kalıcı dişleri çıkmaya başlarken. Süt dişlerinin düşmesinden sonra kalıcı dişler hemen çıkmaz, gecikebilir. Bu durumda “dişsiz” kalan yer kapanabilir, dişler ilerde çarpık çıkabilirler.
S.4. Süt dişlerinden biri kırılarsa ne yapmalı?
Bu durumda en iyi derhal dişçiye başvurmaktır. Dişin yalnızca uç bölümü kırılmışsa, diş hekimi dişi kontrol altında tutar; yerinden tümüyle çıkmışsa, dibindeki boşluğu korumanın yolunu arar.
S.5. Ya dişleri çarpık çıkarsa?
Genellikle dişlerin çarpık çıkmasının nedeni yer darlığıdır. Ya çene kemiği normal sayıda diş için fazla ufaktır ya da dişler fazla gelişmiştir. Çocuğunuzu dişçiye götürün, ne yapacağına (çekmeye ya da yer açmaya) o karar verir. Diş çarpıklarının düzeltilmesi ile ilgilenen bilim dalı “ortodonti”dir.
#bebeklerde diş çıkartma #diş çıkarma belirtileri #bebeklerde ilk diş #diş ağrısı