Bebeklerde Yaz Hastalığı Olan İsilik İçin Ne Yapmalı?
Yazın birçok çocukta rastlanan ve bir cilt hastalığı olan, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşan isilik nasıl tedavi edilir? Nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan'a sorduk.
Bebeği Nasıl Rahatlatmalı?
Bebekte isilik oluşmaması için, ince pamuklu giysiler giydirilmesini ve sık sık banyo yaptırılmasını öneren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’dan annelere tavsiyeler.
Unutmayın, Sıcak Ortamlar İsiliği Tetikler
İsilik, özellikle yaşamın ilk birkaç ayındaki bebeklerde sıkça görülür. Derideki küçük ter bezi kanallarının tıkanmasıyla, deri döküntüsü şeklinde ortaya çıkar. Bebeğin sıcak ortamlarda bulunmasıyla bu döküntüler artarken, yazın sıcak nedeniyle daha büyük çocuklarda da görülebilir.
Kaşıntı Hissi Bebeği Rahatsız Eder
Hafif olduğu evrede küçük ve kolayca patlayan su kabarcıkları şeklindedir. Ancak daha ağır olgularda, kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler görülür. Bu döküntüler sıcakla birlikte karıncalama ve kaşınma hissi uyandırarak çocuğu rahatsız eder. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçer ama gerekli tedbirler alınmadığında tekrarlayabilir.
İsiliği Tedavi Etmek İçin Ne Yapmalı?
• Sıcak havalarda bebeği mümkün olduğunca serin tutun.
• Bezini sık sık kontrol edin ve ıslak kalmamasına dikkat edin.
• Pamuklu giysileri tercih edin.
• Gözenekleri tıkayacak kadar çok ve sık nemlendirici sürmeyin.
• Hafif seyreden durumlarda gerekli tedbirler almak yeterli olur.
• Ancak eğer deride iltihaplı bir durum oluşmuşsa, ortaya çıkan kaşıntıyı önleyip çocuğu rahatlatmak için doktorun vereceği hafif kortizonlu bir krem kullanılabilir.