SAĞLIK

Bebekler Neden Sık Hastalanır?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 07.06.2016 - Güncelleme : 23.09.2024

Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olduğu için yetişkinlere göre daha sık hastalanırlar. Bağışıklık sisteminin çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşır.

Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için düzenli beslenmenin yanı sıra, sağlıklı bir ortamda da büyümesi gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yollarını anlattı.

"2 yaşındaki bebeğim sürekli hastalanıyor. Ne burnu akıyor, ne de öksürüyor ama hemen ateşi çıkıyor. Acaba bağışıklık sistemi mi zayıf?”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Coşar ise takipçimizden gelen ve aslında birçok anne babanın yaşadığı bu soruna dair bakın hangi tavsiyelerde bulundu. 

Bebekler Neden Sık Hastalanır

 

1. Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi proteinler, çeşitli dokular ve organlardan oluşan bir savunma sistemidir ve bizi mikroplardan korumaya çalışır. Bu sistemin yeterli olamadığı durumlarda hasta oluruz. Kanda dolaşan akyuvarlar (lökositler) mikropları saptayıp, etkisiz hale getirmek için bir dizi operasyon başlatırlar. Akyuvarları yapan organlarımız timus, dalak ve kemik iliğidir. Vücutta lenf bezi adıyla bulunan minik bezlerde de akyuvarlar bulunur. Akyuvarların iki türü vardır; bir grup mikropları etkisiz hale getirir, diğerleri ise vücuda giren mikropları hafızaya yazıp, ona karşı askerler (antikor) geliştirirler ve bir sonraki saldırıda mikrobu öldürürler.

Mikroplar vücuda girdiğinde vücut hemen ona karşı asker (antikor) üretmeye girişir. Bir daha aynı mikrop girmeye çalıştığında askerler hastalığı engeller. Örneğin suçiçeği geçirdikten sonra, bir daha geçirmezsiniz, çünkü artık vücut önlemini almıştır. Aşılar da bu mantıkla çocuğunuzu korur. Aşıyla, vücudu hasta etmeyecek ama bağışıklık sistemini uyaracak kadar mikrop veririz, vücutta hemen antikorlar oluşur ve gerçek hastalıkla karşılaştığında hastalığı engeller. 

  • Anne sütü en önemli besin kaynağı 

Bağışıklık sisteminde en önemli besin kaynağı tabii ki anne sütüdür. Anne sütü içeriğindeki koruyucu faktörleri bebeğe direkt olarak geçmekte ve bireyin ömür boyu onu koruyacak olan bağışıklığının temellerini atar. 

 

2. Mevsim Geçişlerinden En Fazla Çocuklar Etkileniyor  

Bebeklik ve çocukluk çağında ateş oluşturabilen en sık sebep, geçirilen enfeksiyonlardır. Yani, bebeğinizin sık hastalanması sonucu ateşlenmesi nedeniyle öncelikle bu sık hastalanma durumunu ortadan kaldırmak gerekli.  

Ayrıca bebeğiniz yaşındaki çocuklarda diş çıkarma, sıvı kaybı, ilaçlar, aşılar, nörolojik bozukluklar, bazı kan hastalıkları, kanamalar, çevre ısısının çok yüksek olması gibi pek çok başka sebep de ateşe neden olabilir. Ateşin sebebini bulmak, enfeksiyonlar dışındaki sebeplerinden ayırt edebilmek için bebeğinizi muayene etmek gerekli.  

Şimdi çocukların sık hastalanmalarının sebeplerinden de kısaca bahsedelim. 

 

  • Çocuk Neden Sık Hastalanır? 

Çocuğun bağışıklık sisteminin az çalışması, beslenme yetersizliği, kansızlığın varlığı, alerjiler, kalabalık ortamlarda bulunma zorunluluğu, tüm çocuklarda viral ve mikrobik enfeksiyonların oluşma sıklğıını artırmaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinden en fazla çocuklar etkilenmektedir.  

Bebekler Neden Sık Hastalanır

 

3. Çocuğun Hastalanmasına Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli? 

• Gündüz sıcaklığı arasındaki farkın farklı olduğu mevsim geçişlerinde, çocukları hem evde hem ev dışında korumak güçleşmektedir. Yine de bu konuya büyük özen gösterilmelidir.  

• Gündüz kıyafetleri ve gece kıyafetleri büyük titizlikle seçilmelidir. 

• Çocuğun örneğin iyi beslenmesi, kansızlığın giderilmesi, iyi uyuması, kalabalık ortamlarda uzun süreli tutulmaması, çocuğun sık hastalanmasına engel olabilecek önlemlerdir.

 

Çocukların Sık SIk Hastalanmasını Önlemenin Yolları 

  • Bağışıklık sistemini daha kuvvetli tutmak elinizde

Daha çok meyve ve sebze: Sofrada C vitamini, karoten ve antioksidanların daha fazla olduğu renkli sebzeleri bulundurun. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, biberler, havuç, bal kabağı portakal, kayısı, tropik meyveler gibi…

Daha az şeker ve tatlandırıcı: Yapılan bilimsel çalışmalar şeker katkılı yiyeceklerin akyuvar çalışmasını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Özellikle hastalık dönemlerinde tatlandırıcılar, şekerin her türü, dışarıdan alınan paketli tatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunların yerine bal, pekmez ya da doğal meyve şekerinden faydalanmak daha doğrudur.

Yağ asitlerinden en faydalısı Omega 3 yağları: Özellikle soğuk sularda dolaşan yağlı balıklarda olan bu madde çok değerli bir bağışıklık desteğidir. Omega yağ asitleri, bakterileri yiyen hücrelerin aktivitesini arttırırlar. Haftada 3 gün yağlı balık yemek veya bulunamıyorsa, yine de lokal taze balık ve haftada bir kaç kez balık yağı içeren bir kapsül yeterlidir. Keten tohumu yağı da, balık yağı kadar kuvvetli olmasa da, iyi bir Omega 3 kaynağıdır.

Yeterli uyku: Çalışmalar, çocuklarda da erişkinlerde olduğu gibi uykusuzluğun mikrop öldüren hücrelerin gücünü azalttığı gösteriyor. Özellikle gün boyu yuvada değişik aktivitelerle heyecanlı saatler geçiren küçük çocukların uyumadıklarını düşünürsek, erken yatmalarının çok gerekli ve önemli olduğunu anlarız. Bu yaştaki çocukların 12-13 saat, okul öncesi çocukların 10 saat uykuya gereksinimleri var.

Normal kilo: Şişmanlık antikor yapımını yavaşlatarak bağışıklık sistemine olumsuz etki etmektedir.Çocuğunuzu aktif tutarak hem kilosunu, hem de bağışıklık sistemini kontrol altında tutmaya çalışın.

Kişisel temizliğe önem verin: Bağışıklığı doğrudan arttırmasa da, bağışıklık sisteminin yorulmasını engelleyebilir. Sabunla el yıkamaya önem verin. Okuldan gelince, yemekten önce ve sonra, burun sildikten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra mutlaka eller sabunla yıkanmalı. Diş fırçaları beraber duruyorsa, hasta olanın fırçasını atıp yenisini almakta fayda var.

Yanında sigara içmeyin: Çocuklar sigaranın zararlı etkilerine daha da açıklar çünkü dakikada daha fazla soluyorlar. Bronşit, kulak enfeksiyonu, astım riskini arttırmak istemiyorsanız, çocuğunuzun pasif içici olmasına izin vermeyin.

   

4. Hastalandığında Mutlaka Uzman Doktora Başvurun 

Bebeğiniz hastalandığında size önerim, en kısa zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda uzman olan bir doktora başvurun. Bebeğinizin ateşi çıktığında doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüleri kullanabilirsiniz. Bu ilacın dozu doktorunuz tarafından düzenlenecektir.  

Ateş düşürücü olarak “aspirin” kullanmayın. Çünkü özellikle bazı viral hastalıklarda aspirin kullanımı çok ciddi ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabiliyor. 

 

Konular :