SAĞLIK

Bebek Pişik Olduğunda Ne Yapmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.10.2010 - Güncelleme : 17.09.2024

Bebek bezi döküntüsü her annenin kaçındığı, sinir bozucu sorunlardan biridir. Bebeğin bez bölgesindeki kırmızı döküntüler ve şişlikler hiçbir annenin görmek isteyeceği bir durum değildir. Ancak kimi zaman annelerin tüm çabalarına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı bebeklerde pişik sorunuyla karşılaşılabilir. 

Pişik genellikle bebeğin poposunda ve çevresinde görülen deri tahrişidir. Sıklıkla, kirlenmiş alt bezinin uzun süre değiştirilmeden bırakıldığı durumlarda idrar ve dışkının ayrışması sonucu ortaya çıkan amonyağın cildi yakıp tahriş etmesiyle oluşur.

Bebeklerde pişiği önlemek ve tedavi etmek için neler yapmalı

 Şimdi ne olacak? Siz bir annesiniz ve kesinlikle bunun da üstesinden gelebilirsiniz. Ama bunun en iyi yolu nedir? Uzmanlara sorduk. 

Bebeklerde Pişiği Önlemek İçin İpuçları 

1. Pişiğin Belirtileri Nelerdir? 

Pişik altbezinin bebeğinizin tenine temas ettiği noktada hafif kabartılı bir kızarıklık biçiminde ortaya çıkar. Kötüleştiği zaman kızartılı küçük şişlikler, içi su dolu kabarcıklar ve buna benzer biçimde bebeğe acı veren deri değişiklikleri görülebilir.

Eğer pişik infekte olursa bu deri döküntüleri parlak kırmızı bir renk alabilir ve genişleyebilir. Küçük kırmızı döküntüler bezin temas alanının dışında çıkarak yayılabilir.

2. Neler Pişiğe Neden Olur?  

Bebeklerde sıkça görülen pişik genellikle şu durumlarda meydana gelebilir:

  • Islak veya kirli bebek bezi çok uzun süre bebeğinizin cildine temas ettiğinde,
  • Bebeğiniz bir mantar enfeksiyonu geçirdiğinde,
  • Bebeğiniz bakteriyel bir enfeksiyon kaptığında,
  • Bebeğinizin bezine veya kullandığınız sabun, deterjan veya bebek mendiline karşı alerjik reaksiyonu varsa pişik görülme olasılığı artar. 

Bezlerin yıkandığı deterjan ya da sabun tozuna karşı oluşan alerji de pişiğe neden olabilir. Benzer görünüm veren pamukçuk hastalığı ise bir tür mantardır ve önce ağızdan başlayarak vücuda yayılıp anüs çevresinde etkili olabilir.

Bazen bebeğinizin alt bezinin ona küçük gelmesi, çok sıkı bağlanmış olması ya da gerekli sıklıkta değiştirilmemesi de pişiğe neden olabilir.

  • Bebek bezi döküntüsü ne kadar sürer?

Eğer doğru tedavi ediyorsanız bebek bezi döküntüsünün 3 gün içinde iyileşmesi gerekir. Bu noktada durum daha da uzun sürerse bebeğinizde mantar enfeksiyonu gelişmiş olabilir. Emin olmak için mutlaka doktorunuza danışın.

Bebeğiniz Pişik Olduğunda Nasıl Tedavi Edebilirsiniz

Bebeklerde bebek bezi döküntüsü yani pişik şu durumlarda daha sık görülür:

  • Özellikle 9 ila 12 ay arasında, 
  • bebek kirli bezlerle uyuduğunda
  • İshal sorunu olduğunda
  • Katı yiyecekler yemeye başladığında
  • Eğer bebeğinizi emzirdiğinizde antibiyotik alıyorsanız bebeğinizin pişik sorunu yaşayabilir. 

 

3. Bebelerde pişiği önlemek ve tedavi etmek için neler yapmalı? 

Bebeğinizin altını sık sık değiştirin. Bebeğinize yeni alt bezi bağlamadan önce altının iyice kuruluğundan emin olmalısınız. Her değiştirdiğinizde altını iyice temizleyip temiz bir tülbent veya havluyla güzelce kurulayın. Pişik olan çocuğunuzun poposunu yalnızca ılık suyla temizleyin. Bebeğinizin alt bezini saat başı kontrol edin ve ıslandığı zaman hemen değiştirin.

  • Bebeklerde pişik nasıl önlenir?

Bebek bezlerini gevşek bir şekilde bağlayın ve hava geçirmez kauçuk bebek bezi örtüleriden kullanmayın. Tek kullanımlık bebek bezleri kullanıyorsanız, havanın içeri girmesi için üzerlerine delik açmanız faydalı olabilir. Bebeğinizin cildini koruyun. Pişik nedeniyle oluşan ağrılı, kızarmış cilt üzerine çinko oksit içeren, yoğun bir koruyucu merhem uygulanabilir.

  • Bez bölgesinin açık bırakılarak kuruması pişiği geçirebilir 

Bebeğin pişik bölgesinin düzelmesi için ıslak beşlerin eskisinden sık değiştirilmesi gerekmektedir. Bez değiştirildiği sırada bebeğin altını temizlemek için sadece ılık su kullanılması önerilmektedir. Deriyi fazla tahriş etmemek için ıslak veya kuru mendil kullanılmamalıdır. 

Bez değişimi sırasında temizleme veya yıkamanın ardından bölge açık bırakılarak kendi kendine kuruması sağlanmalıdır. Kuruduktan sonra deriye, kalın bir tabaka oluşturacak şekilde koruyucu kremler kullanılabilir. 

Yüksek emme kapasitesi bulunan bezlerin tercih edilmesi bebeğin altının ıslak kalmaması ve pişik olmaması için önemlidir. Pişik olan bebeğin altının sıkı bağlanmaması önerilmektedir. Sıkı bağlanan bezlerde idrar veya gaita deri ile daha fazla temas etmektedir. Bu da pişik veya yara oluşumuna neden olabilmektedir. 

Bebeklerde Pişik En Çabuk Nasıl Geçer?

Bunlara Dikkat!

Bebek bezi döküntülerinin en yaygın nedeni, kirli bir bebek bezinin çok uzun süre kullanılmasıdır, ancak bunun sorumlusu alerji veya enfeksiyon da olabilir. 

  • Bebeğinizin bez bölgesindeki kızarıklığa dikkat! 

Pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozulup iltihaplanmasıyla ortaya çıkan döküntü ve kızarıklık anlamına gelmektedir. Bebeklerde idrar kaçırma ile ilgili olabilmektedir. Bebeğin bez bölgesinde kızarıklık veya daha ağır bulgularda açık yaralar ortaya çıkabilmektedir. Hafif pişik sorunlarında döküntüler 3-4 günde kendiliğinde düzelirken, sorun daha uzun sürerse tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Pişik kremi alın ve bebeğin altını her değiştirdiğinizde bunu sürün. Bebeğinizin cildini nemden korumak için çinko asit içeren kremler, A ve D vitamini içeren kremler veya vazelin kullanabilirsiniz. Bu kremler, deriyi yumuşatıp pişiği iyileştirir.

Fırsat buldukça bebeğinizin altını açarak poposunun hava almasını sağlayın. Bezler hava dolaşımını kestiği için, bezinin üzerine pişik geçene dek naylon kilot giydirmeyin.

Alt bezinin üzerine sentetik malzemeden yapılmış giysiler giydirmeyin.

Eğer pişik devam ediyorsa kullandığınız alt bezinin tipini, alt temizliğinde kullandığınız “ıslak” mendileri veya sabunu değiştirmelisiniz.

Eğer kumaş alt bezi kullanıyorsanız bu bezleri yıkadıktan sonra kimyasal maddelerden ve mikroplardan arındırmak için en az 15 dakika süreyle kaynatmalısınız.

Çocuğunuz Pişik Olduğunda Hangi Gıdalardan Kaçınmalısınız? 

Bebeğinizde pişik varsa belirtileri düzelene kadar bu yiyecekleri beslenmesinden çıkarmayı düşünebilirsiniz:

Kaçınılması gereken asitli gıdalar:

  • Narenciye ve meyve suları
  • Domates (salçalı yemekler de dahil)
  • Çilekler
  • Ananas
  • Üzüm
  • Kuru üzüm

Yaz aylarında isilik sık görülüyor 

Derideki ter bezi kanallarının herhangi bir seviyede tıkanmasına bağlı olarak görülen döküntülere isilik ismi verilmektedir. İsilik bebeklerde ateşli hastalık sonrası, sıcak ve nemli ortam, aşırı terleme ve hava almayan kıyafetlerin giyilmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Vücudun çevresel sıcaklığının artmasına karşı ısı dengesini sağlamak için fazla ısıyı ter bezlerinden salgılanan ter ile birlikte dışarıya atmaktadır.

Ter kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle dışarıya atılan ter cildin alt katmanlarından üst tabakasına sızarak kabarıklıklara ve döküntülere yol açabilmektedir. Etrafı kırmızı içi sıvı dolu kabarcıklar, kaşıntı, batma ve karıncalanma hissi, daha ağır seyreden durumlarda iltihaplı döküntüler, ateş, titreme, bulantı veya ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. 

İsilik tıbbi müdahaleye gerek kalmadan ortadan kaybolabilen bir problemdir. Kaşıntı, yanma ve diğer şikayetlerin sürmesi ya da artması durumunda isilik tedavisi için uzmanlara başvurulmalıdır. Hastanın serinletici losyonlar veya kremler kullanılması önerilmektedir. 

4. Hangi Durumlarda Doktorunuzu Aramanız Gerekir?

- Pişik bebek henüz 6 haftalık iken ortaya çıkarsa,
- İçi su dolu kabarcıklar ve küçük yaralar oluşmuşsa,
- Bebeğinizin ateşi varsa,
- Bebeğiniz kilo kaybediyor veya her zamanki kadar yemiyorsa,
- İçi su veya cerahat dolu büyükçe kabartılar meydana çıkmaya başlamışsa,
- Kırmızı döküntüler kollara yüze veya saçlı deriye doğru yayılıyorsa,
- Yukarıdaki tedavi önlemlerini bir haftadır uyguladığınız halde durumda herhangi bir düzelme görülmüyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Konular :

#bebeklerde pişik #bebeklerde pişik nasıl geçer #bebeklerde pişik nedenleri #bebeklerde pişik tedavisi #pişik için ne yapmalı