Huzursuz Bebeği Müzik ile Sakinleştirin
Müziğin, bebeklerin gelişimlerine faydaları ise oldukça fazladır. Erken dönemde müzik ve belli ritimleri dinlemenin, müzik zekâsının yanı sıra, matematik ve mantıksal zekâ alanlarının gelişmesine de önemli katkıları vardır.
Uzmanlar, müzik dinleyen bebeklerin, ileride yaşıtlarına göre sakin ve duygusal açıdan daha huzurlu olduklarını söylüyor.
Ayrıca duygusal rahatlık, uyanıklık, uyku düzenine geçme ve algılamaya hazır olma gibi değişik duygu durumları dışarıdan beyne gönderilen uyarıcılarla oluşmakta ve beynin farklı dalga boylarında titreşim yaymasına neden olur.
Müzik Dinletilen Bebekler Daha Huzurlu ve Mutlu
Alfa boyutu beynimizin en rahat öğrendiği-algıladığı titreşim aralığıdır. Değişik sesler ve notalar bebeğimizin müzikteki ahengi ve notaların matematiğini algılamasına ve beyindeki müzik penceresinin açılmasına yardım eder.
Bebek İçin Seslerle Aritmetik (Müzik) Oyunu
Belli müzik türlerini doğum öncesinden başlayarak bebeğinize dinlettiyseniz, doğum sonrasında bu uygulamaya devam etmeniz gerekir.
Özellikle, bebeğinizi emzirirken ve uyku öncesinde ney müziğinden yararlanabilirsiniz. Biberonla beslenirken veya anne sütü emerken belli tekrarları içeren müzikleri dinlemesi emme refleksine eşlik ederek beslenme saatlerini eğlenceye dönüştürebilir.
Klasik Türk ve klasik Batı müziğini günün belli saatlerinde bebeğinizle dinlemek hem sizi hem de bebeğinizi rahatlatacaktır. Ancak bu “oyuna” özel bir zaman ayırıp sadece müziğe odaklanmak gerekir. Darbuka ve Afrika yerlilerinin kullandığı türden davullarla ritm yapmanın da bebeğinizin müzik zekasına katkısı olacaktır. Mümkün olduğu takdirde ilk 5 yıl içinde bebeğinize, olabildiğince farklı türde ve enstrümanlarla çalınmış müziklerden, 500 saat dinletmeniz çok iyi olacaktır.
Yoga yaparken de hafif bir müzik dinleyebilirsiniz. Ancak, konsantrasyonunun bozulmaması için genelde beyni alfa dalgaları boyutuna yönlendiren hafif ve sakinleştirici müzikler tercih edilmelidir.
Hamileyken deBebeğinize Klasik Müzik Dinletin
Bebeğe dinletilecek müzik tercih edilirken, müziğin sakin ritimler içeren hafif ya da klasik müzik olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü bir bebeğin henüz anne karnındayken işitebildiği en yoğun ses, dakikada 70-100 kere atan kalbin atış sesidir. Bu ritimlere en uygun seslerse klasik müzikte mevcuttur.
Bebeğinizin, hamileliğinizin 16'ncı haftasından itibaren dışarıdan gelen sesleri duyabildiğini unutmayın. Eğer bebeğinize müzik dinletmek istiyorsanız; yumuşak, hafif müzikleri tercih edin. Bebeğinizin kalp atışlarına en uyumlu olan müzik ise klasik müziktir.
Sert ve çok sesli müzikler bebeğinizin kulağına zarar verebilir. Bebeğinizin hangi müziklerde ne tür davranışlar sergilediğini gözlemleyin; rahatladığı müzikleri belirleyin ve sıklıkla bu müzikleri kullanın. Bebekler, anne karnında dinlemeye alıştıkları müzikleri, doğumdan sonraki süreçte de hatırlayabilirler.
Bebeğinize huzursuz olduğu anlarda anne karnında dinlettiğiniz müzikleri dinletirseniz, bebeğinizin anne karnındaki huzurlu ortamı hatırlamasını sağlayarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Müziği kullanarak bebeğinizin belirsizlikten kurtulmasını, dolayısıyla rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
"Bebeğime Hangi Müzikleri Dinletebilirim?”
Türk sanat müziği türünde Dede Efendi, Hacı Arjf Bey, Itr, Şevki Bey, Rahmi Bey, III. Selim’in besteleri ve çeşitli saz semaileri dinlenebilir. Klasik Batı müziğinden ise Mozart, Beethoven, Çaykovski, Haendel, vals ve barok müziği dinlenebilir.