İyi Bir Üvey Baba Nasıl Olunur?
Üvey babalık insan hayatında kimi zaman kaçınılmaz olarak karşı karşıya kalınan bir durumdur. Üvey olduğu için ona da üvey annedeki gibi olumsuz bir imaj yüklenir. Yazar Ayşe Bilge Dicleli “Pencereni Aç” adlı kitabında üvey babalığa dair bakın hangi hassas noktalara değiniyor:
Babalık DNA Değil, Sevgi Gerektirir
Bazı öz babalar, evliliği bitiren ve çocukları annelerine terk eden kendileri oldukları halde, eşlerinin yeni evliliinde çocuklarla üvey babanın aynı ortamda bulunmasını istemez. Annenin yeniden evlenmesini velayeti anneden almak için bir tehdit unsuru olarak kullananlar bile var. Bunlar üvey baba olgusunu bir tehdit gibi algıyalanlardır. Çünkü çocuğun üvey babayla daha iyi anlayaşağından korkarlar.
Öz Babanın Tutumu Önemli Rol Oynar
Aslında babalık duygusu, annelik gibi içgüdüsel değildir. Kadınllar biyolojik yapılarıyla, beyin ve üreme organlarıyla anneliğe hazır olur. Babalarda durum farklıdır; onlar çocuklarına baktıkça ve sevgi gösterdikçe, beyinlerindeki yapısal endişe noktaları harekete geçer. Üvey babaların işi iraz daha zordur. Genellikle çocuklarıyla birlikte yaşayan bir kadınla evlendikleri için sürekli bu çocuklarla yaşamak durumundadırlar. Üvey baba, çocukları sevebilir ve onlara yol göstermek isteyebili; ama onlardan hiç sorumlu olmadığını da düşünebilir. Kendi çocuğu varsa, velayeti annedeyse, çocuğuyla hiç ilgilenmiyorsa, bu boşluğu üvey çocuğuyla telafi etmeye kalkışabilir. Eğer çocuğu yoksa hiç tanımadığı bir duygu ve sorumlulukla karşı karşıyadır…
İyi Bir Üvey Baba Ne Yapmalı? Üvey Evladına Nasıl Davranmalı?
Hayat karşınıza üvey baba olmayı çıkardıysa, yapabilecek pek çok şey vardır. Örneğin:
• Çocuğun öz babasıyla ilgili olumsuz görüşlerinizi kendinize saklayın; sadece tehlikeli veya risk söz konusuyla, usturuplu bir şekilde paylaşın.
• Çocuğunuzun önünde annesiyle kavga etmeyin veya annesi hakkında olumsuz sözler sarf etmeyin.
• Üvey çocuğunuzun faaliyetlerine katılın; derslerine yardım edin, spor uğraşlarını destekleyin ve yol gösterin.
• Üvey çocuğunuzu kendi faaliyetlerinize dahil edin: Birlikte alışverişe, yürüyüşe, maça, sinemaya, plaja gidin.
• Evdeki işlere yardım ederek çocuğa olumlu örnek olun. Annesine değer verdiğinize, ev işlerinin aynı zamanda bira ile işi olarak gördüğünüze tanıklık etsin.
• Kendiniz olun. Çocuğun sevgisini kazanmak için olmadığınız gibi davranmayın; yoksa çocuk sizin gerçek kişiliğinizi çözdüğünde sizden daha da uzaklaşır.
• Üvey çocuğunuza saygılı olun; tehlike söz konusu olmadıkça, onun özel yaşam alanına karışmayın.
• Durum ne olursa olsun, yetişkin kişi sizsiniz. Çocuktaki size karşı olumsuz davranışların boşanma olayına tepki, öz babayı özleme olduğunu aklınızdan çıkarmadan onu anlamaya çalışın.
• Hiçbir zaman eşinizi “ya çocuğun ya da ben” ikilemiyle karşı karşıya bırakmayın. Bir anne olarak çocuğunu seçecektir.
• Çocuğun sizi kabul etmesine zaman tanıyın.
• Üvey çocuğumuza asla öz çocuğunuzdan farklı davranmayın.
Kimi üvey babalar çocuğun “en iyi arkadaşı” olmak ister. Böyle bir atmosfer yarattıysanız, çocuk bazen annesinin onaylamadığını kimi davranışları hoş görmenize veya desteklemenizi talep edebilir. Bu durumda arkadaş yerine, onun koruyucu ve kollayıcısı, güvendiği bir yetişkin olmanız daha yerinde olur.