EBEVEYN VE ÇOCUK

Ebeveyn Olmaya Hazır mısınız? Çocuk Sahibi Olmaya Hazır Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 27.12.2011 - Güncelleme : 11.02.2023

Çiftlerin çocuk sahibi olma kararını birlikte alması ve bir bebeğe hazır olması konusunda fikir birliğinde olması gerektiğini belirten uzmanlar, çiftlerin bu önemli karar alma sürecini çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurguluyor. Peki ama anne baba olmaya hazır olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte bu son derece önemli kararı vermenize yardımcı olacak uzman görüşleri.

Anne Baba Olmaya Hazır mısınız

Evlendikten Ne Kadar Bir Süre Sonra Çocuk Sahibi Olmalı? 

1. Anne ve Baba Olma Fikri Size Nasıl Geliyor?

Çocuğun dünyaya gelişi her ne kadar tatlı heyecanlarla duyulsa da getireceği sorumluluklar da göz ardı edilmemeli. Bir canlıyı dünyaya getirmek, hayata hazırlamak, ona bakmak insanın kendi hayatını devam ettirmeye çalışmasından daha zordur. Bu zorluğun bilincinde olmak, karar vermeden ona hazırlamak ve hazır olunduğu zaman hareket etmek gerekir. 

"Anne Olmaya Hazır mıyım? Baba Olmaya Hazır mıyım?"

Duygusal yönden hazır olma, çocuk sahibi olmak için en önemli ve temel şartlardan biridir aslında. Kişilerin aile içindeki toplumdaki rollerine bir yenisi eklenecek ve sorumlulukları da doğru orantılı olarak aratacaktır. Evinde eş rolündeki kadın, 'Anne rolünü üstlenebilecek miyim?' sorusunu  kendi kendine sormalıdır.

Neden Çocuk İstiyorsunuz?

Çocuklar asla anne babanın sevgiye ihtiyacı olduğu için dünyaya getirilmemelidir. Bir çocuğun sevgisi, bir ebeveynin, bir eşin veya arkadaşların sevgisinin yerine geçmez. Evet, çocuklarımızı sevmek bize sevgi kazandırır ama bu onlara sahip olmamızın birincil nedeni değildir. Anne baba olarak bizim işimiz onları sevgimizle kucaklamak ve duygusal olarak onları doyurmaktır. 

Çocuklar asla bir sorunu çözmek için dünyaya getirilmemelidir. Akrabaların/ailelerin "Ne zaman çocuk yapacaksınız?" sözlerine son vermek, bir erkek arkadaşı kendinize bağlamak, miras bırakmak veya bir çifti yakınlaştırmaya çalışmak için çocuk dünyaya getirilmemelidir. 

Unutmayın ki bir bebek ilişkideki sorunları çözmek için dünyaya getirildiğinde yolunda gitmeyen evliliklerde daha da büyük problemlere sebep olabilir...

Çocuklar, sevgilerini yaymak isteyen, çocuk yetiştirmeyi hayatlarındaki bir sonraki büyük macera olarak gören ve ailelerin dolu dolu yaşamanın önemli ve değerli bir parçası olduğu fikrine bağlı insanlardan doğmalıdır.

 

İlişkinizin Gidişatı Çocuk Sahibi Olmaya Uygun mu?

2. Eşinizle Bağlarınız Ne Kadar Güçlü? Evliliğiniz Sağlam Temellere Dayanıyor mu?

Çiftler çocuk dünyaya getirmeyi hazır olup olmadıklarını kendilerine dürüstçe ifade edebilmeliler. Çocuk dünyaya geldikten sonra, eşinizle olan duygusal bağınızı bir süreliğine ihmal edebilirsiniz. Her iki ebeveyn de çocuğun dünyaya geldiği ilk yıl, çok az uyku ile günlerini geçirirler, daha fazla artan masraflar karşısında bocalayabilirler, birbirlerine daha az zaman ayırabilerler sonuç zaman zaman aralarında gerilmeler yaşayabilirler... Bunlar pek çok çiftin çouk sahibi olduktan sonra yaşadığı normal bir durumdur.

Çocuk Sahibi Olmaya Hazır Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız

Eğer eşinizle olan ilişkinizin sağlam temelleri varsa zamanla tüm bu soruların üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Ancak eşinizle gerçekten birbirinize sıkıca bağlı değilseniz, birbirinizle iletişim kuramıyorsanız veya anne baba olarak nasıl sorumluluk alacağınızı bilemiyorsanız, bebek bakımının olağan sorumlulukları ilişkinizdeki sorunları daha da büyütebilir. 

3. Çocuk Sahibi Olmaya Hazır Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? 

Evliliğinizde uyumlu olup olmadığınızı ve gerçekten çocuk dünyaya getirmek isteyip istemediğinizi anlayabilmek için şu soruları mutlaka cevaplayın:

• Eşimi gerçekten iyi tanıyor muyum?

• Ortak hareket ederken aynı sorunu defalarca yaşamamayı öğrendik mi?

• Yapılan fedakârlıklar, işler konusunda denge var mı, yoksa bir taraf her zaman daha mı ağır basıyor?

• Karar noktalarında krizler sağlıklı atlatılabiliyor mu?

• Tartışmaları kavgaya dönüştürmeden, tartışma havasında tutabiliyor muyuz?

• Sağlıklı iletişimimiz var mı?

• Söylemek istediklerimizi doğru aktarabiliyor muyuz?

• Eş rolümü bir yenisini “anne” rolümü eklemeye hazır mıyım?

• Gerektiği zamanlarda uykumdan fedakârlık etmek beni yorar mı?

• Sosyal yaşantımda kısıtlamaya gitmeyi başarabilir miyim?

• Bebeğime, eşime ve kendime adil zaman ayırabilecek miyim?

• Her ne şekilde doğarsa doğsun, bebeğimi kabul etmeye hazır mıyım?

• Gerçekten bir çocuk istediğinizi düşünüyor musunuz?

• Bu konuyu eşinizle konuştunuz mu, o da bu çocuğa hazır mı? 

• Ekonomik açıdan yeni bir çocuğa hazır olduğunuzu düşünüyor musunuz?

• Günün sonunda kendiniz genellikle nasıl hissedersiniz?

• Fiziksel olarak yeni bir hamilelik sürecine hazır mısınız?

• Dünyaya getireceğiniz çocuğunuzu her yönden çok iyi yetiştireceğinize inanıyor musunuz?

• Eşiniz size ev işlerinde yardımcı olur mu?

• Eşinizin çocuk doğduktan sonra size ev işlerinde ve bebek bakımı konusunda deste olacağını düşünüyor musunuz?

• Yaşam şeklinizi değiştirmeye hazır mısınız) (artan giderler, uyku saatlerinin değişmesi, kısıtlı sosyal yaşam vs…)

  

Evliliğinizde 3 Yılı Doldurmadan Çocuk Yapmayın!

4. Çocuk Sahibi Olmak İçin Doğru Zaman Ne?

Uzmanlar, kavgaların yerini kısa tartışmalara, görüş alışverişine bırakıldığı dönemlerde çocuk sahibi olmak gerektiğini söylüyor. Evliliklerde çocuk dünyaya getirmek için uzmanlar tarafından tavsiye edilen ortalama süre 3 yıl.

Sorunları Çözülmemiş, Dengeleri Kurulmamış İlişkiler... 

Uzmanlar ancak bu sorunları çözülmemiş, dengeleri kurulmamış ilişkiler için temel alınmaması gerektiği konusunda çiftleri uyarıyorlar. 

Çocuk sahibi olmak kuşkusuz çiftlerin hayatında önemli değişikler meydana getirecektir. Çiftin, hayatlarının iş, kariyer, ekonomik yapı, sosyal ilişkiler, iş bölüşümü vs. alanlarında meydana gelecek bu değişikliklerin farkında olmaları ve bunlarla ilgili gerçekçi bir değerlendirme yapmaları, kararlarının doğruluğunu etkileyecektir.

Bu kararın iki kişinin ortak kararı olmalıdır. Çiftlerin çocuk yapmak ile ilgili kişisel nedenleri aynı olmayacaktır. Ancak karar iki kişinin kararı olmalıdır. Kişiler birbirlerinin çocuk yapma kararıyla ilgili nedenlerini bilmeli, birbirlerine bildirmelidirler.

 

5. Bu Yanılgıya Düşmeyin!

"Bir Çocuk Dünyaya Getirirsek Evliliğimizdeki Sorunlar Biter" Yanılgısına Düşmeyin 

Çocuk yapmak istemenin gerçek nedeni, sadece bir çocuğa sahip olmak istemek olmalıdır. Bazı durumlarda çocuk yapma kararının altında, çocuğun yolunda gitmeyen ilişkiyi düzelteceği, ilişkiye bir değişiklik getireceği, ilişkiye heyecan katacağı gibi gerçekçi olmayan beklentilerin bulunduğu görülür.

Bu durumda, çiftin bu gerçek nedenlerin farkında olması, bunları iyice değerlendirmesi ve mümkünse bu konularla ilgili çözüm yolları aramaları daha faydalı olacaktır. Bu sorunları çözümledikten sonra çocuk yapma kararlarını tekrar değerlendirebilir.

6. Gerektiğinde Profesyonel Destek Almakta Tereddüt Etmeyin

Eşlerden birinin bu kararla ilgili tereddüdü veya şüpheleri varsa, bu karar iyice konuşulup tartışılmalıdır. Eğer bir çözüme ulaşılamıyorsa, çiftin birlikte bu kararlarını bir profesyonel (psikolog, aile danışmanı, psikiyatrist vs.) ile değerlendirmesinde fayda vardır.

Bu kararın doğruluğu ya da yanlışlığından çok, bu kararı vermede kişilerin dayandıkları kişisel nedenlerin iki kişi tarafından da farkında olunması önemlidir. Çünkü ileride çiftin yaşantısında meydana gelecek kaçınılmaz değişiklikle ne kadar etkili bir şekilde başa çıkacakları, bu farkındalıklarının derecesine bağlıdır.

Konular :

ebeveyn olmaya hazır olmak, anne baba olmak, ne zaman anne baba olmalı, çocuk sahibi olmaya hazır olmak, çocuk sahibi olmak