EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuk Eğitiminde Büyük Bir Sorun: Dayak

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.08.2010 - Güncelleme : 16.05.2024

Dayak, yüzyıllardır çocuk eğitiminde önemli bir sorundur. Ne yazık ki henüz eğitimden bütünüyle uzaklaştırılamamıştır. Özellikle şiddetin günlük bir olgu olduğu toplumlarda ailede, okulda dayak, eğiticilerin en sık başvurdukları yöntemlerden biri olabilmekte.

Bir ebeveyn olarak yapacağınız en zorlu şeylerden biri, çocuğunuzu disipline etmektir. Minik çocuğunuz büyüdükçe öfke nöbetleriyle birlikte talepleri de artacaktır.

Öfke nöbetleri ve asi yapısı sabrınızın sınırlarını zorlayabilir ve o anda çocuğunuzu disipline etmek için dayak ya da şaplak atmak gibi acımasız tekniklere yönelmesine neden olabilir.

Uzmanlar, çocukları cezalandırmak yerine, 'ödüllendirmeyiniz yeter' diyor. Yani, yanlış bir davranışının karşılığı ödüllendirmemek olmalı. Eğitim, cezadan dayaktan çok ödül üzerine kurulmalı.

Çocuk Eğitiminde Büyük Bir Sorun Dayak

Çocuklar Dövülmeden Eğitilebilir

1. Çocuğu Dövmenin Ebeveyn-Çocuk İlişkisine Nasıl Bir Etkisi Olur?

Dayak gibi fiziksel cezalarınebeveyn-çocuk ilişkisiüzerinde derin etkileri olabilir. Güvene, iletişime ve duygusal bağlara zarar vererek hem çocuk hem de ebeveyn için uzun vadeli sonuçlara yol açabilir.

Batı ülkelerinde çocuğa dayak atmak bir suç olarak ele alınmakta ve dayağı atan kişiler cezalandırılmaktadır. Bu ülkelerde devlet, çocukları her türlü bedensel ve ruhsal eziyetten koruma görevini üzerine almakta.

Her yıl hastanelerde acil bakım servislerinde “pencereden düştü”, “sandalyeden yuvarlandı” denilerek getirilen yara bere indeki birçok çocuğun gerçekte dayak kurbanı oldukları bilinmektedir. Konunu en düşündürücü yanı, dayak yüzünden ölen çocuk sayısının her yıl bir öncekine göre artış göstermesi.

Her yaşta çocuk dayak kurbanı olabilmekte. Yediği mamayı kustuğu için dövülen bir yaşında çocukların yanı sıra, değerli eşyalara zarar verdiği için hırpalanan daha büyüklerine de sık sık rastlarız. Elbette çocuk ne kadar küçükse dayaktan uğradığı fiziksel zarar da artmakta.

2. Çocuğa Dayak Atmanın Sonuçları Ağır Olur

  • Fiziksel Şiddet Çocuğun Değerini Düşürür

Çocuğun benlik imajının gelişim süreci, onun ebeveynleri tarafından nasıl algılandığıyla başlar. En çok önemsenen ve sevilen ortamda bile çocuğa uygulanan fiziksel şiddetkafa karıştırıcı bir mesaj verir; özellikle de çocuk, ona vurulmasının nedenini anlayamayacak kadar küçükse.

Bir tokattan sonra ebeveynlerin suçluluk duygusunu hafifleten bir kucaklaması bile, çocuğun yaşadığı acıyı gidermede başarısız olur. Çocuk, sarılmadan çok sonra bile içten ve dıştan gelen darbeyi hisseder.

  • Fiziksel Şiddet Çocuğun Karar Verme Gücünü Zayıflatır

Ceza, çocuğun bir çatışmaya etkili ve insani bir şekilde çözüm bulmayı öğrenme şansını zayıflatır. Cezalandırılan çocuk, öfke ve intikam duygusuna kapılır ve bu nedenle sorunları etkili bir şekilde çözmeyi öğrenme fırsatı bulamaz. Bu nedenle, cezalandırılan bir çocuk, ilerleyen zamanlarda benzer durumlarla nasıl başa çıkılacağı konusundane yapacağını bilemez.

  • Dayak Atmak İstenmeyen Davranışın Tekrarına Sebep Olur

Ebeveynlerin, çocuklarına ne kadar çok döverse o kadar yaramazlık yaptıklarını söylerler. Vurmak, çocuğun davranışlarını daha da kötüleştirir. Bir çocuk kendini iyi hissetmediği sürece asla doğru davranamaz. Şaplak atmak bu prensibi baltalar. Çocuklar ne kadar çok yaramazlık yaparsa, o kadar çok dayak yiyorlarsa kendilerini o kadar kötü hissederler. Bu bir kısır döngüdür ve bunun sonu yoktur.

  • Dayak Atmak Çocukta Öfkeyi Artırır

Çocuklar genellikle cezayı adil olmayan bir eylem olarak görürler. Diğer disiplin teknikleriyle karşılaştırıldığında bedensel cezayı protesto etme olasılıkları daha yüksektir. Haksızlık duygusu çoğu zaman aşağılanmaya kadar varır. Çocuk aşağılandığını hissettiğinde ya isyan eder ya da geri çekilir.

Yanlış Alışkanlıkları Öğrenmek

Çocuklar ebeveyn modelleme süreci yoluyla öğrenirler. Fiziksel ceza onlara vurmanın kendini ifade etmenin ve sorunları çözmenin en uygun yolu olduğu mesajını verir. Çocuk ebeveynlerinin zorlukları yaratıcı bir şekilde çözdüğünü gözlemlemiyorsa, bunu kendi başına yapması biraz sorunlu olabilir. Bu nedenle problemli ebeveynlik çoğu zaman gelecek nesillere aktarılıyor.

Dayak Yiyen Çocukta Kötü Anılar Birikir

Bir çocuğun dayak yediğine dair anıları, büyümenin neşeli anlarına gölge düşürebilir. İnsanlar hoş olaylara kıyasla travmatik olayları hatırlama eğilimindedir. Dayak yemeyle ilgili hoş olmayan anıların, bu olumlu anıları nasıl yok edebildiğini görmek şaşırtıcı.

Unutmayın, İstismarcı Davranışın Uzun Vadeli Kötü Etkileri Vardır

Şaplak, popoda anlık bir kızarıklıktan daha kalıcı, derin ve kalıcı yara izleri bırakabilir. 19 yıl boyunca yapılan bir araştırmada araştırmacılar, fiziksel cezaya maruz kalan çocukların daha bencil ve anti-sosyal olduklarını, büyüdüklerinde fiziksel istismarın bu çocuklar için gündelik bir olay haline geldiğini buldu.

Çocuk Disiplininde Dayakİşe Yaramaz!

Çocuklarda dayat hiçbir işe yaramaz. Araştırmacılar, fiziksel şiddet uyulayan binlerce ebeveynin daha sonra bunun işe yaramadığını gözler önüne seriyor. Bu ne çocuğa ne de genel olarak topluma yarar.

Fiziksel ceza veya fiziksel istismar çocuğun normal gelişimini bozar. Bu, çocuğu daha huzursuz ve mutsuz hale getirir. Disiplin tekniği olarak dayak atmak, diğer yaratıcı ve etkili sağlıklı tekniklerle değiştirilebilir. Bu çocuk, ebeveyn ve toplum için çok daha faydalıdır.

Konular :

#çocuğa dayak atmak #çocuğu dövmek #çocuğunu döven baba #çocuğunu döven anne #çocuğa fiziksel şiddet