EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuğunuzun Eş Adayını Onaylamıyor Musunuz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.10.2011

Çocuğunuzun Eş Adayını Onaylamıyor musunuz

Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Evlilik Psikolojisi” adlı kitabındaailelere yol gösterici ipuçları veriyor.

Evlilik Sürecinde Aile Önemli Bir Rol Üstlenir

Evlilik kararında ailenin doğrudan etkisi, anne babanın çocuğunun doğru karar vermesini istemesinden, onun bu önemli kararı hususunda sorumluluk hissetmesinden kaynaklanır.

Geleneksel aile yapımızda çocuğun “yuva kurmasını sağlamak” anne babanın hem maddi hem de manevi görevi olarak algılandığından, evlilik sürecinde aile önemli bir rol üstlenir. Bu nedenle, anne baba çocuğunun kiminle evleneceği konusunda söz sahibi de olmak ister. Evlenilecek kişi, anne baba tarafından onaylanmıyorsa, genelde eş adaylarının birbirleri ve aileleri arasında, evlilik hazırlıkları konusunda yaşanacak problemlerin dışında pek sorun çıkmaz.

"Bakalım kimin dediği olacak?" TarzındaBir Yaklaşım Çatışmalara Neden Olur

Aile eş adayını onaylamıyorsa bu, gençle anne baba arasında çatışma neden olur. Gencin kararında, anne babanın ise olumsuz tavırlarında ısrarı da, ilişkilerinde onarılması zor hasarlara neden olabilir. Bazı durumlarda ise aile onaylamadığı eş adayını, çocuğunu elinden alacak bir düşman gibi algılar.

Anne baba gencin önüne alternatifler koymalı ve onun bu alternatifler koymalı ve onun bu alternatifleri karşılaştırmasına yardımcı olmalıdır.

“Israr ettiğin kişiyle evlenirsen şu sorunlarla karşılaşırsın; bu evliliğin avantajları ve dejavantajları şunlar…” gibi yaklaşımlarla onu ikna etmeye çalışmalıdır. Tabii bu, anne-babanın gencin seçimini onaylamamasının sağlam temellere dayanması halinde uygulanacak bir yaklaşımdır.

Çocuğunuzun Sorunlu Bir Evlilik Yapmasını İstemiyorsanız Ne Yapmalısınız?

Uyarılara rağmen, genç hala eş seçiminde ısrar ediyorsa, anne babın, gencin yaşayıp görmesine razı olması gerekebilir. Çünkü bir genci zorla yanlış bir evlilikten kurtarmak, onu başka bir yanlı evliliğin kucağına atmak şeklinde sonuçlanabilir. Seçiminde ısrar eden gencin ailenin istediği kişiyle ya da daha sonra başka biriyle evlenmesi, kendisi açısından yanlış bir evlilik olacaktır.

Böyle bir durumda, genç, evliliğinde ufak bir sorun yaşadığı zaman, hemen anne babasını suçlayacaktır. Anne baba da sorunlu bir evlilik yapan çocuğun yükünü her zaman sırtında taşımak zorunda kalacaktır.

Aileler Kenara Çekilip Beklemeyi Bilmelidir

Bir gencin hayatının en güzel döneminde, anne babası tarafından yönetilmesi ve kontrol edilmesi hem kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmesini engeller hem de hata yaparak doğruyu bulmasını...

Burada, asırlardır yaşandığı üzere, eş seçimi konusunda ailenin etkin bir şekilde belirleyici olmasının sakıncalı olmadığı söylenebilir. Bu yöntem, asırlar boyunca işlenmiştir ama çoğumuzda gençler özellikle sevgi, aşk, evlilik gibi konularda çok fazla alternatifle karşılaşmakta ve beklentileri; bırakın 100 yıl öncesini, 10 yıl öncesinin gençlerinden bilge farklı olmaktadır.

Bu değişim, anne babanın eş seçimi konusunda, çocuğa karşı risk almasının, yani onu sevdiği için kaygılarını belli etmesini ama sonrasında kenara çekilip beklemesini gerektirir.

Özetle, çocuk eğitiminde olduğu gibi gencin eş seçiminde de müdahaleci ve kontrolcü anne baba tavrı yanlış sonuçlar ve seçimlere neden olur…

Konular :