Çocuğunuza Cep Telefonu Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Çocuğunuza Cep Telefonu Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Çocuğunuz telefona düşkün ise dikkat!
Uzmanlara göre, çocuğa önce fazla kullanımın zararlarını anlatmak sonra da kullanımın sınırlanması bakımından örnek olmak gerekiyor. Kendisini arkadaşları içinde rahat hissetmeyen, bire bir iletişimden kaçınan çocuklar cep telefonuna yönelebiliyor. Özgüveni yetersiz çocuklar, sosyal ilişki problemi yaşayan çocuklar telefona daha düşkün olabiliyor. Uzmanlar uyarıyor! Çocukların cep telefonu kullanımını sınırlamak mümkün mü?
Uzman Klinik Psikolog Eda Yavaş Togaer, hayatımızın parçası haline gelen cep telefonlarının artık çocuklar için de vazgeçilmez olduğuna dikkat çekerek çocuklarda ortaya çıkan “sorunlu kullanım” kavramına işaret etti.
Çocuğa telefonu biz veriyoruz
18 yaşından önceki yaş grubu için bağımlılık kelimesini yerine “sorunlu kullanım” ifadesini kullanmayı tercih ediyoruz. Çocuklar, modelleme ile öğrenirler.
Akıllı telefonları önce yetişkin olarak biz kontrollü kullanmalıyız ki çocuğa uygun ve doğru model olalım. Çocuk iletişim kurmaya başladığı andan itibaren yemek yemesi için veya işlerimizi yapabilelim diye çocuğun eline cep telefonunu biz veriyoruz.
Çocuklar Neden Cep Telefonuna İhtiyaç Duyuyorlar?
Çocuk, televizyon gibi cep telefonu gibi sürekli uyaran veren bir alet ile odaklanmayı öğreniyor. Zaman içerisinde cep telefonuyla oyun oynamak gibi daha farklı yollarla sosyalleşmeyi öğreniyorlar. Bu yüzyılda artık cep telefonunu tamamen hayatımızdan çıkaramıyoruz. Çocuklar akranları ile sohbet edebilmek ve dünyayı takip edebilmek için cep telefonuna ihtiyaç duyuyorlar.
Çocuğun hayatını ne kadar etkiliyor?
“Sorunlu kullanım” olması için çocuğun hayatının nasıl etkilendiğine bakılması gerekir. Genellikle arkadaşları ile birebir ilişkiden kaçınan çocuklar cep telefonuna yöneliyor. Çocuk öncelikle cep telefonuyla ne yapıyor, ne kadar vakit geçiriyor sorularına sağlıklı cevaplar vermemiz lazım.
Cep Telefonu Kullanımı Okul Başarısını Etkiler mi?
Sorunlu kullanım diyebilmek için çocuğun hayatını ne kadar etkilediğine bakmamız gerekiyor. Çocuğun okul başarısı iyi, cep telefonunu sadece sosyalleşmek için mi kullanıyor yoksa hiç odasından dışarı çıkmayıp sadece telefon ile mi uğraşıyor?
Çocuğunuza Cep Telefonu Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Aileler Çocuklarını Çok İyi Takip Etmeli
Kendisini arkadaşları içinde rahat hissetmeyen çocuklar, bire bir iletişimden kaçınan çocuklar, cep telefonuna yönelebiliyor. Sadece oyun oynamak isteyebilir veya aile ile vakit geçirmek istememek de çocukları telefona yönlendirebilir. Aile bu noktalara dikkat ederek çocuğu çok iyi takip etmeli ve bu sorulara net cevaplar vermeli.
Özgüveni yetersiz çocuklar, sosyal ilişki problemi yasayan çocuklar, telefona daha düşkün olabilirler. Telefon çocuğun kendi alışkanlığı mı yoksa başkalarını taklit mi ediyor sorusuna da yine net cevap vermek gerekir.
Çocuğunuza Cep Telefonu Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Fazla Kullanımının Zararlarını Çocuğunuza Çok Net Anlatın
Cep telefonunu çocuğun hayatından tamamen çıkarmanın doğru bir yaklaşım değil. Çocukları mutlaka iyi anlamak ve bu konudaki yönelimlerinin nedenlerini iyi araştırmamız lazım. Kendi kendimize kurallar ve yasaklar uygulamak yerine çocukla karşılıklı konuşmak ve ortak bir yol bulmak daha yararlı ve etkili olur.
Çocuğa fazla kullanımın zararlarını çok net anlatmak ve bir zarar algısı oluşturmak gerekir. Çocukla işbirliği yaparak belirlenecek kurallara uyum da daha yüksek olur.
Telefonu tamamen çocuğun hayatından çıkarmak çok ciddi reaksiyona neden olur. Önce ders çalıştığı takdirde cep telefonuyla ortak belirlenecek süre içerisinde kullanım sağlaması sağlıklı bir yol olarak kullanılabilir. Herkesin evinin kuralları farklıdır.
Çocuğunuza Cep Telefonu Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Ergenlik döneminde çatışmalar artıyor
Sizin evinizde belirli bir yaşta cep telefonu almak konusunda bir kural var ise buna da uyulmasının anlatılması gerekiyor.
Cep telefonu kullanımı ile ilgili ergenlik döneminde yaşanan sorunlar biraz daha zor. Bu süre ailelerin çocuklarla daha fazla çatışma yaşadıkları bir dönemdir. Ergene evin kurallarını anlatmak ama öncesinde de onu çok iyi anladığınızı ihtiyaçlarını önemsediğinizi belirtmeniz gerekir. Her iki tarafın anlaştığı sınırlar konulursa, daha sağlıklı bir iletişim olur. Ancak her durumda çocuğun cep telefonunu ne için kullandığından haberdar olmak ve takip etmek gerekir.