Çocuğa İzin Verirken Nelere Dikkat Etmeli?
Anne-babalar olarak çocuklarla iletişimde en çok zorlanılan konuların başında izin verip vermeme ikilemi gelir. Peki ama neye, ne kadar ve nasıl izin verilecek?
Çocuklar büyüdükçe sahip olmaları gereken hareket alanı da büyümelidir diyen uzmanlar bu konuda anne babalara yardımcı olacak üç soru öneriyor: Çocuk bunu yapmalı mı? Çocuk bunu yapabilir mi? Çocuk bunu yapmayı istiyor mu?
İzin Konusunda Çocuklarla Doğru İletişim Kurma
Bir çocuk öne yattığı yerde sağa-sola dönmeyi, sonra sırasıyla, oturmayı emeklemeyi, yürümeyi, koşmayı öğrenir. Çocuğunuzun fiziksel açıdan büyüdüğünü gözlerinizle görür, somut olarak yaşarsınız. Bunun için çaba sarf etmeniz gerekmez.
İleride Yetişkin Haline Gelemeyen Çocuk-Yetişkinler Oluşturmak İstemiyorsanız...
Oysa çocuğun zihinsel, duygusal ve ruhsal gelişimini izlemek, sürekli ve içten bir çabanın sonucunda gerçekleşir. Çocuk yetiştirmenin püf noktası budur. Eğer çocuklarımızın bu konulardaki gelişimin anlamak ve bilinç düzeylerine göre onlarla iletişmi kurmak için içten bir çaba göstermezsek olacak olan bellidir: Ya gelişme düzeyinin üzerinde beklentiler içine girer ve bu beklentiler gerçekleşmediğinde hayal kırıklığına uğrarız. Ya da gelişme düzeyinin altında kalan beklentilerle çcuğun kişiliğni boğarız. Bir türlü yetişkin haline gelemeyen çocuk-yetişkinler böyle oluşur.
Çocuklar büyüdükçe sahip olmaları gereken hareket alanı da büyümelidir. Anne-babalar olarak çocuklarla iletişimde en çok zorlanılan konuların başında bu gelir. Neye, ne kadar ve nasıl izin verilecek?
Bu sorunu aşmada yardımcı olabilecek üç soru vardır:
1) Çocuk bunu yapmalı mı? (Değerler. Çocuktan gelen tabelin ailenin hayata bakışı, değerler sistemi ve yaklaşım açısından ele anılması. Burada anne-babanın izin vermediği davranışta bulunmaması çok önemlidir.)
2) Çocuk bunu yapabilir mi? (Yeterlilik. Evet, fiziksel yeterliliğe bakacağız, ama bunun yanı sıra, kendimize şunları soracağız: Çocun bunun üstesinden gelecek özdisipline sahip mi? Çocuk bunun sorumluluğunu taşıyabilir mi? Çocuğun o aşamadaki becerileri bunun üstesinden gelmesini sağlayabilir mi?)
3) Çocuk bunu yapmayı istiyor mu? (Motivasyon. Çocuk o şeyi başkasından gördüğü için mi istiyor, yoksa kendi merakı ya da ilgisi nedeniyle mi?)
Unutmayın, dünyadaki en mükemmel aynalar, sırtı gümüş cam parçaları değil, çocuklarınızdır. Onlara baktığınızda, kendinizi görürsünüz.
Çocuğa Her Şeyi Yasaklamak Yanlıştır
Kendiniz ve aileniz için neyi önemli, neyin önemsiz olduğunu dikkatle inceleyin. Buna göre karar verin. Örneğin, buluğ çağındaki oğlunuzun ya da kızınızın saç modeline karışır, sizden farklı bir müzik dinlemesine izin vermez veya günün gençlik modasına göre giyinmesini engellerseniz, kötü arkadaşlar edinmesini, uyuşturucu veya alkole alışmasını engellemek için koyduğunuz yasakları uygulatmanız zorlaşır.
Eğer çocuğunuzu küçükken anlamlı sınırlar içinde uyuma-oynama kuralları uyguladıysanız, okul çağında ders-oyun-televvizyon saatleri konusunda koyacağınız kuralla uyma ihtimali artar.