EBEVEYN VE ÇOCUK

Çalışan Anne Olmanın Zorluklarıyla Nasıl Baş Edilir?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 16.08.2010 - Güncelleme : 23.04.2024

Anneden birdenbire uzaklaşma, bebek için bir sıkıntı yaratabilir. Bu ayrılığın bebeğin dengesi üzerinde çok az etki göstermesini sağlamak için bazı önlemler almak iyi olacaktır.

Çalışan birçok annenin kişisel ve mesleki yaşamlarını dengelemeye çalışırken karşılaştığı zorlukların farkına varmak önemlidir. Annelik ödüllendirici ve tatmin edici bir deneyim olsa da, özellikle işin gereklilikleri ile birleştiğinde stresli ve zorlu da olabilir.

Bu zorluklar özellikle çocuklarının birincil bakıcısı olan anneler için ciddi olabilir, ancak aynı zamanda bakım sorumluluklarını bir partnerle veya diğer aile üyeleriyle paylaşan anneleri de etkileyebilir.

Çalışan Anne Olmanın Zorluğu

 Çalışan anneler genellikle iş ve ev arasında zorluk yaşıyor. Küçük çocukları varsa ya da uzun ve düzensiz çalışma saatleri varsa işler daha da zorlaşıyor.

Çalışan Annelerin Karşılaştığı Zorluklar

1. Çalışan Anne ve Bebeği Arasında Sağlıklı Bağ 

Çalışan bir anne olmak, hem işin hem de ailenin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken farklı yönlere çekildiklerini hissedebilecekleri için duygusal açıdan yorucu olabilir. Bir anne için çocuğunu evde bırakarak işe odaklanmak çok zordur.

Bebeğe annesini günde birkaç saat göremeyeceğini anlatmak gerekir; bu, çok erken çağda yapılmalıdır.

Bebekten zaman zaman uzaklaşmaya çalışılmalı, böylece annenin yokluğuna alışması sağlanmalıdır.

Annenin yerini alacak kişinin bütünüyle "güven verici" olması, aynı zamanda bebek tarafından da "kabul edilmiş" olması gerekir.

Anne eve döndüğü zaman çok sevecen olmalıdır: Çok yorgun olsa bile, bebeğine zaman ayırmalı, isteklerine hazır olmalı, onunla biraz oyun oynamalı, ban-yosunu kendisi yaptırmalı ve yatağına yatırmalıdır. Bu çocuğu rahatlatacaktır.

Çocuğa vereceğiniz örneklerle günün birçok saatten oluştuğunu, bunlardan çoğunu annenin evde geçirdiğini, yani onunla olduğunu anlatmaya çalışınız.

Hiç kimsenin (akrabalar, arkadaşlar), annesinin onu ihmal ettiği düşüncesini bebeğe aşılamasına ve ona acımasına izin vermemek gerekir.

Sabah evden çıkarken, akşam dönüldüğü zaman çocuğa sevgi göstermek doğru olur.

2. Çalışan Annelerin Karşılaşabileceği Zorluklar

Zaman Yönetimi: Çalışan annelerin en büyük zorluklarından biri zamanlarını etkili bir şekilde yönetmektir. Özellikle annenin esnek çalışma düzenlemelerine veya evde yeterli desteğe erişimi yoksa, iş sorumluluklarını çocuk bakımıyla dengelemek inanılmaz derecede zor olabilir.

Suçluluk ve Stres: Çalışan annelerin çoğu, iş ve aile sorumluluklarını dengelemeye çalışırken suçluluk ve stres duyguları yaşar. Çocuklarıyla yeterince zaman geçirmediklerinden ya da bakım sorumlulukları nedeniyle işlerinin kötü gittiğinden endişe duyabilirler.

Destek Eksikliği: Çalışan anneler iş yerinde veya evde de destek görmediklerini hissedebilirler. Örneğin, çalışan bir ebeveyn olarak işverenlerinin onların ihtiyaçlarına anlayışsız davrandığını veya eşlerinin veya aile üyelerinin çocuk bakımına yardımcı olmak için yeterince çaba göstermediğini hissedebilirler.

Mali Baskılar: Bazı çalışan anneler için mali baskılar da büyük bir zorluk olabilir. Geçimlerini sağlamak için uzun saatler çalışmaları veya ek işler üstlenmeleri gerekebilir; bu da suçluluk ve stres duygularını daha da şiddetlendirebilir.

Ayrımcılık ve Önyargı: Maalesef bazı çalışan anneler de işyerinde ayrımcılık ve önyargıyla karşı karşıya kalıyor. Terfiler veya iş fırsatları nedeniyle göz ardı edilebilirler veya işlerine bağlılıkları konusunda olumsuz stereotiplere veya varsayımlara maruz kalabilirler.

Çalışan Bir Anne Yaşadığı Zorlukları Nasıl Aşabilir?

3. Çalışan Annenin İş ve Özel Yaşam Dengesi 

Annelerin iş ve özel yaşamlarını dengelemek ve zihinsel sağlıklarını korumak için atabilecekleri adımlar var.

Kişisel Bakıma Öncelik Verin: Çalışan annelerin kişisel bakımına öncelik vermesi, keyif aldığı ve rahatlamasına yardımcı olacak aktivitelere zaman ayırması önemlidir. Bu, egzersiz yapmayı, meditasyon yapmayı, okumayı veya sevdiklerinizle vakit geçirmeyi içerebilir.

Sınırları Belirleyin: İş ve kişisel yaşam arasında net sınırlar oluşturmak, stresi azaltmaya ve daha dengeli bir yaşam tarzı yaratmaya yardımcı olabilir. Bu, belirli çalışma saatlerinin belirlenmesini, iş e-postalarından veya çalışma saatleri dışında aramalardan kaçınmayı ve mümkün olduğunda görevleri devretmeyi içerebilir.


Destek Arayın: Kendinizi bunalmış hissediyorsanız veya zihinsel sağlığınız ile mücadele ediyorsanız, ailenizden, arkadaşlarınızdan veya ruh sağlığı uzmanlarından destek almaktan korkmayın. Yardım istemek zayıflığın değil, güçlülüğün işaretidir.

Değişimi Savunun: Son olarak, çalışan anneler, çalışan ebeveynlerin ihtiyaçlarını daha iyi desteklemek için işyerindeki değişiklikleri savunabilir. Bu, esnek çalışma düzenlemelerini, ebeveyn izni politikalarını ve çocuk bakımı desteğini içerebilir.

Çalışan anneler öz bakıma öncelik vermek, sınırlar koymak, destek aramak ve değişimi savunmak için adımlar atarak kişisel ve profesyonel yaşamlarını dengelemeye ve her iki alanda da başarılı olmaya yardımcı olabilirler.

Konular :

#çalışan anne olmak #çalışan anne olmanın zorlukları #çalışan annenin iş ve özel hayat dengesi