EBEVEYN VE ÇOCUK

Babalar Bebekleriyle Daha Çok İletişim Kurmalı

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 20.08.2010 - Güncelleme : 19.08.2024

Anne baba olduğunuzda, annenin bebeğiyle hemen bağ kurması normaldır; çünkü onu 38-40 hafta karnında taşımıştır. Dolayısıyla doğal olarak bebeğiyle gebelikten itibaren sıkı bir bağ kurar. Peki, babalar bu bağı nasıl kurabilir?

Yeni baba olduysanız, bebeğinizle bağ kurmak için nasıl veya nereden başlayacağınız konusunda hiçbir fikriniz yoksa endişelenmeyin. Siz de yeni doğan bebeğinizle sağlıklı bir 'baba bağı' kurabilirsiniz.

Ebeveynler ve çocuklar arasındaki olumlu ilişkiler, çocukların hayatın zorluklarıyla başa çıkmalarına yardımcı olabilecek güçlü bir temel oluşturmak için çok önemlidir. Güçlü bir ebeveyn-çocuk ilişkisine katkıda bulunan temel faktörlerden biri etkili iletişimdir. Baba, hem farklı bir insan hem de erkek olması nedeniyle bebekle anneden farklı bir tarzda iletişim kurar. 

Güçlü ebeveyn-çocuk ilişkileri kurmada iletişimin rolünü ve bir çocuğun gelişimi üzerindeki etkilerini öğrenmeye hazır mısınız?

Babalar Bebekleriyle Daha Çok  İletişim Kurmalı

 

İçindekiler: Babalar Bebekleriyle Daha Çok İletişim Kurmalı  

  1. Erişilir Baba Olun
  2. Bebekler Nasıl Bağ Kurar?
  3. Babalar Bebekleriyle Nasıl Bağ Kurabilir?

 

İletişim, Sağlıklı Ebeveyn-Çocuk İlişkisinin Anahtarıdır

1. Erişilir Baba Olun 

Baba-çocuk iletişimi olumlu duygular ve alışkanlıklar içeriyorsa, her iki taraf için de birlikte geçirilen zaman eğlence ve mutluluk kaynağı olabilir. Çocuğun yaşı ne olursa olsun, onunla kurulan iyi bir iletişim, onda kendine güven ve çevresine saygı gelişimi için en önemli kaynaklardan biri olacaktır.

İyi bir ilişki kurabilmek ve bunu yıllar boyu sürdürebilmek, çocuğun kişilik gelişimi açısından da olumlu etkiler taşıyacaktır. Davranışlarınız ve sözleriniz onun için daha fazla anlam ifade edecektir. Ondaki olumsuz düşünce ve davranışları fark etme, ifade edebilme ve değiştirebilme açısından da fırsatlar yaratacaktır. 

Babalar çocuklara erişilmez gibi gelir. Çocuk, babanın gözüyle dünyada kendisini nelerin beklediğini görür. Babanın elini tutarken çocuk kendisiyle birlikte hayat yolunda yürüyen kişiyi hisseder. 

Araştırmalar bir yaşına gelmeden önce bebekleriyle düzenli olarak ilgilenen, konuşan, oynayan, onları giydiren, doyuran ve yıkayan babaların bebeklerin gelişmesine önemli katkıda bulunduklarını gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre, babalarıyla iletişim halinde olan bebekler: 

• Farklı sesleri, yüzleri ve dokunuşları ayırt etmeyi erkenden öğreniyor.
• Değişikliğe daha açık oluyor.
• Yeni deneylerden daha az korkuyor.
• Başkalarıyla daha kendinden emin ilişki kuruyor.
• Vücut hareketleri daha gelişkin hale geliyor.
• Problem çözme yetenekleri gelişiyor.

2. Bebekler Nasıl Bağ Kurar?

İlk kez baba olduğunuzda, yeni doğan bebeğinizle iletişim kurmanın tüm yollarını anlamanız biraz zaman alabilir:

  • Dokunma, bebekler ten temasına tepki verdikçe erken bir dil haline gelir. Hem sizin hem de bebeğinizin için rahatlatıcıdır ve bebeğinizin sağlıklı büyümesini ve gelişimini destekler.
  • Göz göze temas yakın mesafede anlamlı iletişim sağlar.
  • Bebekler hareket eden nesneleri gözleriyle takip edebilirler.
  • Bebeğiniz erken dönemde yüz ifadelerinizi ve jestlerinizi taklit etmeye çalışır.
  • Bebekler insan seslerini tercih ederler ve iletişimdeki ilk çabalarında seslendirmekten hoşlanırlar . Bebekler genellikle sadece sizin konuşmalarınızı dinlemekten ve ayrıca aktivitelerini ve ortamlarını tarif etmekten hoşlanırlar.

 

Babaların Bebekleriyle Bağ Kurmasının 5 Kolay Yolu

3. Babalar Bebekleriyle Nasıl Bağ Kurabilir?

Bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olabilecek bu basit fikirlere göz atın!  

3.1. Sarılmalar ve Kucaklaşmalar 

Bebeğinize sadece sarılın; dokunuşunuz hem sizin hem de bebeğiniz için rahatlatıcı olacaktır. Burada geliştirmek istediğiniz şey hisler ve bağdır. Üstünüzü çıkarın ve bebeğinizin mümkün olduğunca göğsünüzde dinlenmesine izin verin.

Bebeğiniz ritmik bir şekilde okşamayı sevdiği için onu düzenli olarak kucaklayın ve sırtını okşayın. Bir bakıma, bebeğinizin uyumasına yardımcı olmak için özel bir baba ve bebek ritmi yaratabilirsiniz.  

3.2. Bezini Değiştirin 

Bu bebeğinizle bağ kurmanın en eğlenceli yolu olmasa da baba olmanın bir parçasıdır ve şaşırtıcı bir şekilde ikiniz için de iyi bir bağ kurma aktivitesi olabilir. Bezi değiştirirken bebeğinize şarkı söyleyebilir, onunla konuşabilir ve temizliğini yaparken onunla eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. 

3.3. Oyun Oynayın

Bu, bebeğiniz için komik suratlar yapabileceğiniz, saklambaç oynayabileceğiniz veya şarkılar söyleyebileceğiniz en eğlenceli kısımdır. Hiçbir tekerleme hatırlamıyorsanız, sorun değil, sadece kendi versiyonunuzu yaratın. Bebeğiniz sizi garipsemeyecektir. Bunun için düzenli bir zaman ayırın, böylece bebeğiniz büyüdükçe bu özel zaman günlük rutininizin bir parçası haline gelir.

3.4. Bebek Arabasına Koyarak Birlikte Yürüyüşe Çıkın 

Bebeğinizi yürüyüşlerde veya günlük rutin işlerinizi yaparken bir askıda veya taşıyıcıda taşıyabilirsiniz. Mahallenizdeki parkta veya alışveriş merkezlerine yürüyün. Bebeğinizi bu bebeklik döneminde bile biraz açık hava hissi için dışarı çıkarmak iyidir. Hareket etmeye devam edin, baba. 

3.5. Bebeğinize Kitap Okuyun 

Piyasada çok sayıda bebek kitabı var. İstediğiniz kadar satın alın ve bebeğinize yüksek sesle okumaya başlayın. Erken dil gelişimi üzerine yapılan köklü bir araştırma, iki haftalıkken başlayarak her gün en az bir kitaptan oluşan düzenli okuma alan bebeklerin dokuz aylıkken bile dil puanlarında iyileşme gösterdiğini buldu.

Yüksek sesle okumak, bebeğinizin iyi dil ve iletişim becerileri geliştirmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, bu aktivite baba ve bebek için harika bir bağ kurma zamanı sağlar.

Yeni bir baba olarak bebeğinizi sakinleştirebilir, yıkayabilir, altını değiştirebilir, giydirebilir ve gazını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.  Ayrıca emzirme sırasında oturup anneye eşlik edebilirsiniz. Bu, bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olur ve eşinizi de destekler. 

Konular :

#anne baba #bebeğiyle bağ kurma #baba bağı