BOŞANMA

Sağlıklı Boşanma Nasıl Olur?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 31.05.2012 - Güncelleme : 02.04.2024

Evliliğin sona ermesi, çiftler arasında genellikle öfke, keder, kaygı ve korku gibi duyguların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazen bu duygular hiç beklemediğiniz bir anda ortaya çıkabilir ve sizi hazırlıksız yakalayabilir. Böyle bir tepki bu süreçte elbette ki normaldir; iyi haber şu ki zamanla bu duyguların yoğunluğunun azalacağıdır.

Bu süreçte kendinizi yok yere suçlayarak haksızlık etmemeye dikkat edin. Araştırmalar, kendilerine karşı anlayışlı ve şefkatli olan kişilerin, boşanmanın süreç içindeki zorluklarını daha kolay yönettiklerini gösteriyor. 

Boşanmanın sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için hukuki boşanma kadar duygusal, bilişsel ve fiziksel olarak da boşanmanın gerçekleştirilebilmesi gereklidir diyor AGAPE Danışmanlık Merkezi terapistleri. İşte. uzman terapistlerinden sağlıklı boşanmanın ipuçları. 

Sağlıklı Boşanma Nasıl Olur

 Ayrılık ve boşanma duygusal açıdan zor olaylardır ancak sağlıklı bir ayrılık süreci sandığınız kadar zor değil. 

Boşanma Sürecini Huzurlu Atlatmak Mümkün mü?

1. Ayrılma Kararı Alan Çiftler Nelere Dikkat Etmeli 

Boşanma, karı-kocalık ilişkisini bitirmek için başvurulacak bir yöntem değil; kadın ve erkeğin yaşam şartları ve kişisel statülerindeki hukuki değişimdir. Boşanma, kadın ve erkeğin duygusal ve fiziksel ilişkileri fiilen bittikten sonra, bu durumu resmileştirmek üzere başvurulması gereken bir yoldur.

Boşanma kararı verilmeden önce, boşanma işlemleri esnasında ve boşanma sonrasında kadın, erkek ve çocuklarını duygusal, bilişsel, fiziksel düzeyde olduğu kadar, yeni hayat düzenine alışma noktasında pek çok değişim ve düzenleme bekler. Bu süreçlerin taraflar açısından sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte, cevabı.

2. Fiziken Beraber, Ruhen Ayrı Dünyalarda Olan Çiftler 

  • Günümüzde Yalnızca Kağıt Üzerinde Kalan Evlilikler Çok 

Resmen boşanmadıkları halde karı-koca arasındaki duygusal ve fiziksel ilişkinin bittiği, çeşitli zorunluluklar nedeniyle ya da yanlış inançlarla sadece kağıt üzerinde devam eden evliliklere sıkça rastlanmaktadır.

Bununla birlikte, boşanmanın kağıt üzerinde kaldığı, hukuki boşanma gerçekleşmesine rağmen, eski eşlerin duygusal, bilişsel ve fiziksel boşanma gerçekleştirmediklerini de çok sık görmekteyiz. Bu durumda ise:

• Eski eşlerin duygusal ve fiziksel karı-kocalık ilişkilerini ve yakınlıklarını devam ettirdiklerine,

• Eski eşlere dair umut ve beklentilerin devam ettirildiğine,

• Eski eşlerden beklenenler ve taşınan umut nedeniyle güçlü olumsuz duygular yaşandığına ve bu duyguların kişilerde psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar oluşmasına katkıda bulunduğuna,

• Eski eşlerden beklenenler ve taşınan umut dolayısıyla yeni sağlıklı ilişkilerin kurulamadığına ve yeni hayatların başlatılamadığına,

• Eski eşlerden biri yeni bir hayat kurmaya çalışırken, diğerinin bu çabaları engellemeye ya da bozmaya çalıştığına,

• Karı/kocalığın bitmesiyle annelik/babalık görevlerinin de unutulduğuna,

• Çocukların anne veya babalarıyla görüştürülmediğine,

• Çocukların eski eşlerin sorunlarının arasında bırakıldığına tanık olunmaktadır.

Boşanma Sürecinde Çocuklarla Doğru İletişim Nasıl Kurulmalı?

3. Boşanma Sürecindeki Anne Babalar Nelere Dikkat Etmeli?

Uzman Psikolojik Danışman M. Meltem Cavner Kozanoğlu, boşanma sürecinde anne babaların yapması ve yapmaması gerekenleri şöyle anlatıyor:

Boşanmak üzere olduğunuz eşinize yönelik kendi duygu ve düşüncelerinizi, çocuğunuzun ona yönelik duygu ve düşüncelerinden ayırın, birbirine bulaştırmayın.

“Bize bütün bu yaşattıklarından sonra babanı/anneni nasıl sevebilirsin?”

“Bütün bu yaptıklarından sonra anneni/babanı görmeyi nasıl isteyebilirsin?”

Çocuklarınızı boşanma nedenleriniz konusunda ne kadar bilgilendireceğinize karar vermek için acele etmeyin. Karı-koca olarak ilişkiniz bitmek üzere olabilir, ancak anne baba olarak sorumluluklarınız devam etmektedir. Bu noktada çocuğunuza verilecek bilgiler konusunda uzlaşmanız gerekmektedir.

 

  • Çocuklarınızın Gelişimi ve Sağlıkları Açısından Problem Yaşamak İstemiyorsanız...

Buradaki en büyük tehlikelerden biride evlilik süresince paylaşılmış sırların deşifre edilmesidir. Zaman zaman bir yakınlaşma veya zayıflık anında verilmiş bir sır, taraf kılmak yada yandaş sağlamak amacıyla ilgisi olmayan kişilere aktarılabilmektedir. Bu durum boşanmanın ardından çocukları nedeniyle yeni bir çerçeve ile düzenlenmesi beklenen ilişkinin kopmasına neden olabilecektir.

Hayatın uzun olduğunu, eski eşinizle birlikte mezuniyetlere, düğünlere katılabileceğiniz durumlar olduğunu unutmayın.

• Çocukların yeni duruma alışana kadar bir bocalama dönemi yaşamaları olağandır. Bu dönemde anne babaların çocuklarının duygularını fark etmeleri ve onların duygularını ifade etmelerine fırsat vermeleri önemlidir.

• Boşanmadaki en önemli faktör olsa da, cinsellik gibi hassas ve mahrem bir konunun çocuklarla paylaşılması sakıncalıdır.

• Boşanmanın ardından evlilik hayatınız içindeki iyi günleri çocuğunuzdan saklamayın. Eğer evliliğinizin geçmişinde bir aşk hikayesi varsa, çocuklar bundan haberdar olmalıdır. Herkes kendisinin bir aşk ilişkisinin meyvesi olduğunu düşünmek ister. 

• Anne babaların birbirlerinde nelere değer verdiklerini ve nelere saygı duyduklarını bilmek, çocukların her iki tarafla bağını olabildiğince sürdürmesine yardımcı olur.

• Unutmayın ki, eşiniz karı-koca ilişkisinde iyi bir eş olamamış olabilir. Ancak bu durum kötü bir anne/baba olacağını göstermez.

• Çocuğun referans noktası anne babasıdır. Boşanma sırasında ya da sonrasında eşlerin birbirlerine yönelik karalama kampanyası, çocuğun olumlu bir kimlik bütünlüğüne ulaşmasını engeller. Çünkü çocuk hem anneden hem babadan parçalar taşır.

Çocuklarını kendilerine sırdaş eden, ayrılmalarına ilişkin her ayrıntıyı onlara anlatan ve taraf tutmalarını bekleyen anne babalar aslında, boşanmanın çocuk üzerindeki etkisini dramatik hale getirirler.

Boşanmadan en az hasarla sıyrılan çocuklar, çocuk kalmayı sürdürebilen, zamanından önce yetişkin olması için zorlanmayan ve anne babalarının üzüntüsünü göğüslemek zorunda bırakılmayanlardır.

Boşanma sadece kağıt üzerinde kalmadığında, eski eşler duygusal, bilişsel ve fiziksel boşanmayı da gerçekleştirebildiklerinde, karı-kocalık rolleri bitse de anne-baba olarak kalmayı başarabildiklerinde çocukların gelişimi ve sağlıkları açısından problem yaşanmaz. Evliliğin sadece kağıt üzerinde kaldığı veya boşanmanın sadece kağıt üzerinde gerçekleştiği evliliklerde en fazla zararı görecek çocuklardır.

 

Boşanma Süreci Size Ağır Geliyorsa Yardım Almaya Çekinmeyin 

4. Ne Zaman Yardım Almalı? 

  • Psikologlar size nasıl yardımcı olabilir?

Boşanma süreci tüm aile için zor bir dönemdir. Boşanmış eşler ve çocukları, duygularıyla başa çıkmalarına ve değişikliklere uyum sağlamalarına yardımcı olması için bir psikologla konuşmanın faydalarından yararlanabilirler.

Yakında eski eşiniz olacak kişiyle oturup konuşmak yapmak isteyeceğiniz son şey olabilir, ancak işbirliği ve iletişim, boşanmayı sürecini daha sağlıklı hale getirir. Sorunları bir psikologla konuşmak, minimum çatışmayla koordineli kararlara ulaşmanıza yardımcı olabilir. 

Psikologlar ayrıca evliliğinizde neyin yanlış gittiğini dikkatlice düşünmenize yardımcı olabilir, böylece bir sonraki ilişkinizde olumsuz kalıpların tekrarlanmasını önleyebilirsiniz.

Konular :

#boşanma kararı almak #boşanan çftler #boşanan çocuklu çiftler #sağlıklı boşanma #mutlu boşanma