SAĞLIK

Avrupa Neden Titanyum Dioksiti Yasakladı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.03.2022 - Güncelleme : 07.08.2022

Avrupa Neden Titanyum Dioksiti Yasakladı

Avrupa Neden Titanyum Dioksiti Yasakladı?

Son yıllarda kansere yakalanan insan sayısının artması, DNA’sında bozukluklarla doğan çocuk sayısının artması…Sağılık ve sıhhat sitesi Sağlıklı Yaşıyoruz danışmanlarından Uzman Dr. Canan Sunay uyarıyor "Titanyum Dioksite Dikkat!"

DNA’yı etkileyebilecek derecede güçlü bir kimyasaldan söz ediyoruz. DNA’lar her geçen yıl değişime uğruyor ve sağlıksız doğan çocuk sayısı artıyor. Mutasyonlu DNA sayısı artıyor. Bunlara sebep olan birçok etken var elbette. Peki hayatımızın belki de her noktasına yerleşmiş, gizlenmiş olan TiO2 hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Hangi Gıdalarda Titanyum Dioksit Var?

Vücut hücreleri taraından ayrıştırılamaycak bir yapıya sahip olan titanyum dioksit vücutta biriktiğinde yüksek oranda nem tutabilen bir kimyasal olarak vücudun su dengesini altüst edebiliyor. Bu dengesizlik olayının DNA ipliklerinde bozulmalara sebebiyet verebilecek bir durum. Ayrıca vücutta birikme ve kolay yer değiştirme özelliği de söz konusu.

E171 olarak kodlanan titanyum dioksit; renklendirici, beyazlatıcı, tatlandırıcı, nem tutucu, UVA/UVB ışınlarının geçişine engel olduğu için raf ömrü uzatıcı bir katkı maddesidir.

Hangi Ürünlerde Titanyum Dioksit Var?

Kuruyemiş(beyaz leblebi…), beyaz un, sofra tuzu, şeker, sakız, diş macunu, sabun, deterjanlar, kimyasal ilaçlar, vitaminler, şekerleme, karbonat, kabartma tozu, kahve kremaları, süt tozları gibi günlük hayatta sürekli kullandığımız yiyeceklerin yanı sıra deterjan, sıvı sabunlar, diş macunu, güneş kremi gibi kişisel bakım ve temizlik ürünlerine kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Güneşin zararlı ışınları olan UVA ve UVB ışınlarını geçirmeyen titanyum dioksit bu özelliklerinden dolayı güneş kremlerinde beyazlatıcı ve kapatıcı özelliklerinden dolayı fondöten gibi kapatıcıların ve kozmetik ürünlerinin içerisinde de çoğunlukla kullanılmaktadır. Nanoteknolojik boyalarda koruyucu madde olarak kullanılan ve ilaç sanayinde koruyucu ve renklendirici amaçlı kullanılan kimyasal bir bileşendir.

Ayrıca boya, plastik, mürekkep, kauçuk e kozmetik ürünlerinde beyazlatma amacıyla kullanılıyor.

Titanyum Dioksit’in (E171) gıdalarda kullanımı Avrupa’da yasaklandı.

8 Ekim 2021’de Avrupa Birliği üye ülkeleri Avrupa Komisyonu’nun E171’i yasaklaması konusunda fikir birliğine vardı. Fransa’da bu madde 2020’den beri yasaklandı.

Avrupa Komisyonu’nun 18 Ocak 2022 tarihli yayını ile (L11), gıdalarda renklendirme amaçlı kullanılan Titanyum Dioksit (E 171) artık kullanılamayacak.

Şu anda sadece gıdaları içeren yasak, tüm Avrupa Birliği üye ülkelerini kapsıyor.

E171 Yani Titanyum Dioksit Nelerde Var?

2021 yılının Mayıs ayında EFSA, Titanyum Dioksit (Titanium Dioxide – TiO2) için “Güvenli değil” değerlendirmesi yapılmıştı.

Bu doğrultuda, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayınlanan 14 Ocak 2021 tarihli EU 2022/63 no.lu regülasyon, gıda katkı maddeleri regülasyonunda (EC 1333/2008), titanyum dioksit ile ilgili değişikliği düzenliyor.

Titanyum Dioksit AB'de Gıdalarda Yasaklandı!

Mayıs 2021'de Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) E171 kodlu titanyum dioksitin gıdalarda kullanımının güvenli olmadığını doğruladı. Titanyum dioksit, Avrupa Birliği tarafından sonunda tüm gıda maddelerinde yasaklandı. Ocak 2022'de yürürlüğe giren kara 6 aylık geçiş süresi tanıyor.

Kaynak: Sağlıklı Yaşıyoruz

Konular :