GÜNCEL

Karda ve Diğer Kış Koşullarında Güvenli Sürüş İçin İpuçları

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 19.01.2024

Kışın araç kullanmak tehlikelidir ve deneyimli sürücüler için bile korkutucu olabilir. Kış aylarına geldiğimizde, özellikle de tatil sezonuna girerken bir telaş içerisine gireriz. Oysa kışın karlı ve buzlu havalarda araç kullanmak çok daha çaba gerektirir. Uzmanlara göre bu tür havalarda güvende kalmak için araba kullanmamak en iyisidir. Peki ama soğuk ve buzlu havalarda araç kullanmamız gerekiyorsa hangi hayati noktalara dikkat etmeliyiz? Araç kullanırken kötü hava şartlarına karşı hangi önlemleri almalıyız?  Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener'e, zorlu hava şartlarında araç kullanırken alınması gereken önlemleri sorduk. 

Ülkemize geç gelen kış mevsimiyle birlikte, soğuk hava, karlı ve buzlu zeminlerde güvenli sürüş yapma yeniden gündeme geldi. Kış lastiklerinin diş derinliklerinin minimum 4 mm olması gerektiğine dikkat çeken Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, “İşiniz gereği araç ile yola çıkmak zorunda değilseniz çıkmayın. Toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat etmeyi tercih edin.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi, Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, kış koşullarda güvenli araç kullanma konusunda bakın hangi değerli önerilerde bulundu.

Kış aylarında güvenli sürüş için öneriler

 Karda araba sürerken dikkat edilmesi gerekenleri uzmanına sorduk.  

Kışın Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1. Hangi Durumlarda Kışın Araç Kullanılmamalı?

  • Zorunda değilseniz araçla yola çıkmayın!

Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, ülkemize geç gelen kış mevsimi ile birlikte soğuk havalarda, karlı zeminlerde, buzlu zeminlerde, sisli havalarda sürüş yapmak ile ilgili konuların tekrar gündeme geldiğini belirterek, “Tüm sürücülerimize en önemli tavsiyemizi tekrar hatırlatalım. Hava ve yol koşullarının zorlaştığı durumlarda yapacağınız en güvenli davranış, araç kullanmamaktır. İşiniz gereği araç ile yola çıkmak zorunda değilseniz çıkmayın. Toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat etmeyi tercih edin.” dedi.

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

2. Kış Aylarında Güvenli Sürüş İçin Nelere Dikkat Etmeli? 

  • Taşıtınızın seyahat için elverişli olduğundan emin olun

İş gereği veya zorunlu olarak mutlaka sürüşe çıkmak gerekiyorsa önerilerin dikkate alınması gerektiğini dile getiren Özgür Şener, uyulması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Taşıtınızın seyahat için elverişli olduğundan emin olun. 

- Yola çıkmadan önce vakit ayırarak taşıtınızı dikkatli bir şekilde kontrol edin.   Bu şartlar sağlanmıyorsa güvenli bir halde seyahat yapamayacağınızı biliniz.

- Yola çıkmadan önce taşıtınızı seyahate uygun hale getirmek için ayıracağınız vakit ve yapacağınız harcamalar, bu şartları sağlamadığınız için karışacağınız bir kaza veya yolda kalmanız durumundaki vakit ve harcamalardan çok çok az olacaktır. 

Karda Araba Sürmek İçin Lastiğiniz Yola Uygun Olmalı 

3. Kış Lastiği Nasıl Olmalı?

- Lastiklerinizde yarık, yırtık gibi deformasyonlar var mı, lastik basınçlarınız uygun mu? (Taşıtın uygun lastik basınçları, depo kapağında, şoför kapısı içinde, taşıtın kullanım kılavuzunda bulunur. Yazın ve kışın lastik basınç değerleri değiştirilmez, uygun basınç değerinde olması yeterlidir).

  • Lastiklerin diş derinlikleri minimum 4 mm olmalı

- Kış lastiklerinizin diş derinlikleri yeterli mi? Minimum 4mm olmalı. 

- Tüm farlarınız ve ışıklandırmalarınız çalışır durumda mı?  

- Taşıtın göstergelerinde herhangi bir arıza veya uyarı bilgisi var mı? 

- Taşıtın havalandırma, klima ve cam rezistansları çalışıyor mu?  

- Taşıtınızın enerjisini sağlamak için toplam kapasitenin minimum ¾ ü kadar dolulukta olduğundan emin olun. Mümkünse ½ olduğu her seferinde tamamlayın. Sizden kaynaklanmasa da herhangi bir yolda kalma durumunda ihtiyacınız olan enerjiyi bu sayede sağlayabilirsiniz.  

Kışın Araba Nasıl Kullanılır? 

4. Kışın Aracınızın Camları İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Cam suyunuza mutlaka antifriz koyun! 

- Taşıtın sileceklerinin sağlam, işe yarar ve çalışır durumda olduğunu çalıştırarak kontrol edin.  

- Cam silecek suyunuzun yeterli olduğunu kontrol edin. Kış aylarında içinde antifriz olmayan sular donmakta ve sürücüyü zor durumda bırakmaktadır. Cam suyunuza mutlaka antifriz koyun ve devri daim için antifriz koyduktan sonra bir kez ön ve arka camınızı temizleyin.   

- Taşıtın görüşünüzü sağlayan tüm camlarını ve bütün aynalarınızı temizleyin ve tam görüş sağlayın. Taşıtların üst tarafında kalan karlar sürüş esnasında fren yapıldığında ön cama inmekte ve sürücünün görüşünü tamamen kapatarak kazaya sebep olabilmektedir.  

- Ön camdaki karı veya buzu temizlemek için sıcak su kullanmayın çünkü bu, camın çatlamasına neden olabilir.

5. Kışın Güvenli Sürüş İçin Bunlara Dikkat!

  • Hareket ettirmeden taşıtınızı 4-5 günde bir olduğu yerde çalıştırın… 

- Günümüz taşıt teknolojisinde taşıtları hareket öncesi bir süre çalışır durumda tutmak ihtiyacı kalmamıştır. Bununla birlikte taşıtınızın çalışması ile ilgili bir problem var mı anlamak, bir miktar taşıtın içini ısıtmak varsa camlarınızdaki buğuyu açmak için taşıtınızı çalıştırmayı tercih edebilirsiniz. 

- Özellikle özel kullanım amaçlı taşıtlar kötü hava koşullarında ve özellikle zeminde çok kar olduğunda uzun süre hareket ettirilmemektedir. Bu tip durumlarda hareket ettirmeden taşıtınızı 4-5 günde bir olduğu yerde çalıştırmanızı tavsiye etmekteyiz. Bu sayede akünüz dahil tüm sistemlerin sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.  

- Karlı havalarda acil bir durum yaşanabilir ve taşıtınızı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple taşıtınızın üzerindeki karları düzenli olarak temizlemenizi tavsiye etmekteyiz.

Konular :

#karda araç kullanma #kış aylarında güvenli sürüş #kışın araba kullanırken dikkat #kışın araba kullanmak #yağışta araba kullanmak

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR