GENEL SAĞLIK

Gözümüz Neden Sık Sık Seğirir?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 22.03.2024

Halk arasında göz seğirmesi olarak bilinen miyokimi, kısaca göz kapağı kaslarının istemsiz ve tekrarlayan bir şekilde kasılması olarak tanımlanabilir. Göz seğirmesi genellikle tek gözde gerçekleştiğini ve göz çevresinde istemsiz kasımalar sonucu ortaya çıkar.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Usta Uslu, “Uykusuzluk, yorgunluk, stres, çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin tüketiminin aşırı olması, sigara kullanımı, kuru göz, düzeltilmemiş kırma kusurları, magnezyum, B12 vitamini, D vitamini eksikliği, bazı nörolojik hastalıklar, blefarit ve alerjik konjonktivit göz seğirmesinin başlıca sebepleri arasında yer alıyor” açıklamasında bulundu.

Gözümüz Neden Sık Sık Seğirir
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Usta Uslu, göz seğirmesini önlemek için önerilerde bulundu.

Göz Seğirmesi Nasıl Önlenir?

1. Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz seğirmesinin tedavisinin altta tespit edilen sebebe göre yapılması gerektiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Usta Uslu, “Göz seğirmesi genel olarak kendiliğinden geçse de zaman zaman bu durum kronikleşebilir. Uzamış yani kronikleşmiş göz seğirmesi vakaları kontrol altına alınamadığında oluşan tabloya Blefarospazm adı verilir. Bu vakaların bir kısmı botulinim toksin yani botox enjeksiyonları ile tedavi edilebilir” dedi. 

Göz Seğirmesinin Nedenleri 

2. Göz Seğirmesini Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Uyku Düzeninize Dikkat Edin: Kaliteli ve düzenli uyuyun. Herkesin ihtiyacı değişmekle birlikte ortalama 6-8 saat uyunması önemli Yeterli uyku olmadan göz kaslarınız yorgun kalır ve kasılma veya seğirme olasılığı daha yüksek olabilir. Uzmanlar, optimum sağlık için her gece 7 ila 8 saat uyku önermektedir.

Kafein ve Alkol Alımınıza Dikkat Edin: Kafein ve alkolün her ikisi de kortizol gibi göz kasları üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olabilir. Bu maddelerden herhangi birini içtikten sonra göz seğirmesinin arttığını fark ederseniz, günde yalnızca 3 fincan kahveye düşürmeye çalışın ve bu durum geçinceye kadar alkol almaktan kaçının. Kafein miktarına dikkat edin. Günde 2-3 kupa kahveyi geçmemeye çalışın.

Göz Yorgunluğu Önleyin: Teknolojinin gerekliliği sayesinde dijital göz yorgunluğu giderek yaygınlaşıyor. Bu durum göz kaslarını yorar ve kuru göz sorununa neden olabiliyor. Ekran sürenizi sınırlandırarak, mavi ışığı engelleyen gözlükler kullanarak ve 20 dakikada bir ekran molası vererek bu etkiyi azaltabilirsiniz. Özetle, ekran süresini azaltın ve sık sık mola verin.

Gözümüz Neden Sık Sık Seğirir

Beslenmenize güçlü vitaminler, antioksidanlar ve mineraller eklemek görüşünüzü ve genel göz sağlığınızı iyileştirebilir. Araştırmacılar; lutein ve zeaksantin, C vitamini, E vitamini ve çinko gibi göz dostu besin maddelerinin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi bazı ciddi göz hastalıkları riskini azaltmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Beslenme Eksiklikleri: Magnezyum gibi bazı besin eksiklikleri göz kaslarınızın aralıklı olarak kasılmasına neden olabilir. Doktorunuz seğirmenizi durdurmak ve genel sağlığınızı artırmak için günlük takviyeler almanızı önerebilir. Eksikliği tespit edilen D vitamini, magnezyum, B12 varsa doktor önerisi doğrultusunda takviye alın.

Stres Yönetimi İçin Yardım Alın: Stresli olduğunuzda vücudunuz kortizol hormonunu salgılar. Bu stres hormonu göz kaslarınızı uyararak seğirmeye neden olur.Stresin göz seğirmesine neden olduğunu fark ederseniz yoga, meditasyon veya günlük tutma gibi rahatlatıcı egzersizler yapın. Nefes egzersizleri ve spor yapın.

Kuru Göz Sorunu: Kuru göz sendromuna eşlik eden tahriş ve ağrı, gözlerinizin seğirme olasılığını artırır. Kayganlaştırıcı göz damlaları bu semptomun yanı sıra kuru gözün neden olduğu diğer rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Tespit edilmiş kırma kusuru varsa göz doktorunun reçete ettiği gözlüğü takın. Kuru göz veya başka göz rahatsızlığı varsa mutlaka tedavi olun.

Yaralanmalar veya Tahrişler: Göz seğirmesi ayrıca korneanın çizilmesi, kirpiklerin içe çekilmesi veya göz kapağının iltihaplanması gibi yaralanmalardan da kaynaklanabilir. Blefarit, rahatsızlık ve seğirmeye neden olan kronik inflamasyon olarak sınıflandırılan yaygın bir durumdur. Bu yaralanmalara müdahale etmek seğirmenizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Multipl skleroz, Parkinson hastalığı ve Bell's Palsy gibi diğer tıbbi durumlar da göz seğirmesine neden olan yüz spazmlarına sebep olabilir.

Alerjiler: Alerjilerin gözlerinizi kızarıklık, kaşıntı ve şişlikle etkilemesi yaygın bir durumdur, ancak göz seğirmesinin nedeni de bunlar olabilir. Gözlerinizi ovuşturmak, histaminlerin dokulara sızmasına ve bu spazmlara neden olmasına neden olabilir.

Reçetesiz satılan alerji ilaçları bu etkileri hafifletebilir ve sizi daha rahat ettirebilir.

 

Göz Seğirmesi ile İlgili Merak Edilenler 

3. Göz Seğirmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  • "Göz seğirmesinden ne zaman endişelenmeliyim?"

Göz seğirmesi yaygın bir sorundur ve çoğu insan için bu sadece küçük, geçici bir rahatsızlıktır. Genellikle bu, uykuya, daha az kafeine veya rahatlamak için biraz dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzun bir işaretidir. Ancak görüşünüzü etkilemeye başlarsa veya düzenli faaliyetlerinizi engellemeye başlarsa durum daha ciddi olabilir.

  • "Göz seğirmesine neden olan eksiklik nedir?"

Uygun kas fonksiyonundan çeşitli vitaminler ve mineraller sorumludur ve göz seğirmeleri şu besinlerdeki dengesizlikten kaynaklanabilir: elektrolitler, B12 vitamini, D vitamini veya magnezyum.

  • "Göz Seğirmesi Neden Olur?"

Stres, yorgunluk, parlak ışıklar, gözün veya iç göz kapaklarının tahrişi, sigara içmek , kirlilik ve aşırı miktarda sigara içmek gibi çok sayıda faktör göz seğirmesine neden olabilir.

Göz Seğirmesi Uzun Süre Devam Ederse Ne Yapmalı?

4. Göz Seğirmesi İçin Ne Zaman Bir Uzmana Başvurulmalı?

  • Bir haftadan fazla bir süredir gözünüz seğirmeye devam ediyorsa,
  • Seğirme sırasında tamamen gözünüz kapanıyorsa,
  • Aynı anda diğer yüz kasları da etkilenir veya spazm oluyorsa,
  • Seğirmeye kızarıklık, şişme veya akıntı eşlik ediyorsa,
  • Üst göz kapağınız sarkmaya başladıysa bir göz doktoruna görünün.

Bu durumlarda göz doktorunuz temel nedene yönelik tedavi önerecektir. İyi huylu esansiyel blefarospazm veya hemifasiyal spazmlar gibi durumlar, sorunlu göz kaslarını zayıflatmak için Botoks gerektirebilir. Bu yöntem, başka bir enjeksiyona ihtiyaç duyulmadan önce yalnızca birkaç ay sürer.

Konular :

#göz seğirmesi #göz seğirmesi neden olur #göz seğirmesi nasıl geçer #sağ göz seğirmesi #sol göz seğirmesi