GENEL SAĞLIK

Baharda Göz Alerjisini Önlemenin 8 Yolu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.05.2014

Baharda Goz Alerjisini Onlemenin 8 Yolu

Uzmanlar, bahar aylarında artangözalerjisinden korunmak içingözlüksüz ve şapkasız sokağa çıkılmamasınıönerdi.

Opr. Dr. Levent Akçay göz alerjisine karşı alınması gereken önlemleri anlattı.

En Sık Alerjik Göz Nezlesi Yaşanıyor

Gözde kızarıklık, çapaklanma, yanma, batma, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler alerjilerin habercisi olabilir. Erken teşhis edilmediğinde ise görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Göz Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Bahar mevsiminde havada uçuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik hastalıklar da artıyor. En sık görülen alerjiler arasında ise alerjik göz nezlesi geliyor. Gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtileri olan göz nezlesi geç teşhis edilirse göz kapaklarında düşme ve kısılma, korneada yaralar ve kalıcı göz bozukluklarına neden olabilir.

Bahar mevsimi ile birlikte göz nezlesi vakalarında önemli birartış görülüyor. Açık havada gözlerimiz en korunmasız organımızdır. Rüzgârda uçuşan polenler ve tozlar alerjik göz nezlesini ortaya çıkartır.

Alerjik göz nezlesi genellikle atopik bünyeli diye adlandırılan çocuklarda, çocukluk yaşlarıyla ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini gösterir. Alerjinin en rahatsız edici yanı göz kaşınmaları olduğundan, hastalar gözlerini kaşımaya ve ovuşturmaya doyamaz. Bu kaşımalar bazı kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur ki bunların en ciddisi görme kaybına yol açan keratokonustur.

GözNezlesi Kimi ZamanBulaşıcı Olabilir

Göz nezlesinin sadece alerjik kökenli olmayabilir.Bulaşıcı, mikrobik göz nezlelerinin de ayrı bir formda bahar aylarında sık görülebiliyor.

Baharda Goz Alerjisini Onlemenin 8 Yolu

Viral göz nezleleri el teması, öpüşme, hava, para ve havlu aracılığıyla kolayca bulaşabilir. Daha çok sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında görülür. Viral göz nezlelerinde hastanın gözündeki kızarıklık, şişlik, sulanma çok fazla olabilir. Bazı tiplerinde gözlerde kanamalar ve kulak etrafı lenf bezlerinde şişmeler olabilir. Bu tür konjonktivitler yaz aylarında sıklıkla havuzlardan da bulaşabilir. Viral konjonktivitler bazen aylar boyunca tedavi gerektirirken bakteriyel konjonktivitler ise genelde bir hafta ile 10 gün içinde geçebilir.


Dışarıya Gözlük ve Şapkasız Çıkmayın

Baharı göz alerjilerine yakalanmadan da geçirmek mümkündür. Göz alerjilerinden korunmak için, tozlu ortamlardan uzak durup şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkmak gerekiyor.

Göz Alerjisinden Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?

1.Havalandırma yerine filtreli olduğu için klima kullanın.

2.Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın.

3.Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durun.

4.Yatak odanızda toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı tercih edin.

5.Evde toz alırken ıslak bez kullanın.

6.Evinizi de mutlaka günde bir kez süpürün.

7.Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin.

8.Gözdeki kızarma sulanma ve yapışmanın sadece alerjik olmayıp viral veya bakteriyel sebeplerle de olup bulaşıcı olabileceğini unutmayın.

Konular :