GENEL SAĞLIK

3 Günden Fazla Süren Üzüntü Depresyon Sebebi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.02.2014

3 Gunden Fazla Suren Uzuntu Depresyon Sebebi

Üzüntü kaç gün sürer? Bu ruhhalinden nasıl kurtulunur? Üzüntü ne zaman depresyona döner? Üzülmeyi yaşam felsefesi haline getiren insanların özellikleri nelerdir? Hangi durumlarda bir uzmandan yardım alınmalı? “Doğru değerlendirilen üzüntü insanı güçlendirir” diyen Psikolojik Danışman Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Duyguların Psikolojisi” adlı kitabında bakın bu duruma dair hangi önemli açıklamalarda bulunuyor.

Nedir Üzüntü Yaşarız?

Üzüntü, herhangi bir travmatik olay karşısında görülen ilk duygudur. İnsanın psikolojik dengesini bozan bir olay yaşandığı zaman verdiği ilk tepki, kayfı ve üzüntü şeklindedir. Bu durum, iç ya da dış etkenler sonucunda otokontrolde zorlanma yaşandığının göstergesidir.

Üzüntüyü Yaşam Felsefesi Haline Getirmenin Sonu Depresyondur

Kişinin kendini çökkün, depresif hissetmesi, hayattan zevk alma duygusunun azalması ile birlikte gerçekleşir. Yaşamdan haz duymamakla üzüntü aynı şey değildir esasında. İnsan üzgün olabilir ama yine de hayattan zevk alabilir. Ancak üzüntüye eşlik eden hayattan zevk alamama duygusunun üzerinde durulması gerekir. “Distimik bozukluk” adı verilen depresif kişilik tipindekiler, hayatları boyunca yüzü pek gülmeyen, üzülmeyi adeta yaşam felsefesi haline getirmiş insanlardır.

Sürekli Üzüntü Duyan Kişinin En Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Bu kişilik tipindekilerin dört belirgin özelliği vardır. Birincisi, karamsardırlar. Olayların olumlu yönünün göz ardı eder, önce kötü tarafını görürler. İkinci özellikleri, sulugözlü olmalarıdır. Hemen her şeye ağlarlar. Üçüncüsü, zevk alma duyguları azalmıştır. Yemek, içmek, sohbet etmek, eğlenmek gibi aktivitelerden haz duymazlar. Dördüncü özellikleri ise, kendilerini diğer insanlar göre değersiz ve küçük görürler.

3 Gunden Fazla Suren Uzuntu Depresyon Sebebi

Üzüntü duygusu da diğer bütün olumsuz duygular gibi iyi değerlendirildiği takdirde, insanı düşünmeye ve gerçekleri araştırmaya sevk eder. Eğer kişi üzüldüğü konuya çözüm üretirse, hem gerçekleri bulur, hem de hayatında işine yarayacak bir şeyler öğrenir. Böylece üzüntüsünü kazanıma çevirir. Belli dozdaki üzüntü sorunlara çözüm üretmek ve kişiliği güçlendirmek için faydalıdır. Çünkü acılar insanı canlandırır.

Üzüntülü Ruh Durumdan Nasıl Çıkılır?

Kısa süreli üzüntüler hastalık olarak kabul edilmez. Üç günden fazla süren keder ise depresyon başlangıcıdır. Çünkü insanın üç gün içerisinde yaşadığı olayı sorgulayıp çözüm üretmesi gerekir. Eğer kişi olayları çözmeye hazır ve istekliyse, beyni de yeni bağlantılar, seçenekler oluşturup farklı keşifler yaparak sorunun çözülmesine yardım eder. Ama kendini bırakan kişinin beyni, yeni arayışlara giremez. Depresif durumda olan ve ağlayan birisine, “Omuzlarını dik tut, başını kaldır, gülümse” derseniz, o da bunları yerine getirirse, o kişinin beyni de bu doğrultuda mesajlar vermeye başlar.

Ne Zaman Bir Uzmandan Yardım Almalı?

Üzüntü, durumunda beyin, mutlulukla ilgili kimyasalları hızla tüketir. Bu hal belli bir süre devam ederse beyinde serotonin adı verilen mutluluk hormonu azalır. Kederini üç günde telafi edemeyen insanın geldiği ikinci aşama, altı haftalık bir süreçtir. 1,5 ay süresince günlük yaşantısını bozacak şekilde üzüntü duyan kişi, muhakkak uzman yardımı almalıdır.

Konular :