ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Hiperaktif Çocukları Şekerden Uzak Tutun!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.09.2012

Hiperaktif Çocukların Beslenmesinde Neler Dikkat Edilmeli

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son yıllarda üzerinde sıklıkla durulan, toplum tarafından giderek daha bilinir hale gelen ve hakkında çok konuşalan bir konu haline geldi. Öncelikle, hareketlerinden ve genel durumlarından şüphenilen çocuklar, muhakkak bir çocuk psikiyatristi tarafından muayene edilmeli. Bu, ebeveynlere ve öğretmeneler düşen öncelikli görevdir.

Hiperaktiflik Artıyor

Hiperaktivite kızlara oranla erkek çocuklarında daha çok görülüyor ve çocuklardaki dikkat dağınıklığı genelde üç yaşında başlıyor. Bu dönemlerde önemsenmeyip kontrol altına alınmazsa çocuğunuzun ileriki yaşamını olumsuz yönde etkileyecek problemler ortaya çıkıyor. Bu da çocuğun özellikle ergenlik dönemini daha çalkantılı ve başarısız geçirmesine sebep oluyor.

Hiperaktif Çocukların Beslenmesinde Neler Dikkat Edilmeli

Anne baba olarak eğer çocuğunuzun çok hareketli ve atak olduğundan, konsantrasyon bozukluğu yaşadığından şikayetçi iseniz mutlaka bir hekime danışın. Muayenesi yapılan çocuğa eğer tanı konmuşsa, doktorun önereceği tedavi şekli özenle uygulanmlı ve ihmal edilmemelidir.

Çocuğunuzun Davranışlarına Dikkat Edin

Gerekli tedavi sağlandıktan sonra, bu çocukların beslenmelerine nelere dikkat edilmeliye gelince...

Hiperaktif bir çocuğunuz varsa şeker ve şekerli besinler tükettiğinde çocuğunuzun davranışlarına özellikle dikkat edin. Eğer bu besinleri tükettikten sonra daha hareketli olup yerinde duramıyorsa ve konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsa bu tür besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız.

Ayrıca hiperaktif çocukların bir çoğu, salisilatlar ve fenolik bileşiklere karşı çok daha duyarlılık göstermektedir bu sebeple salisilat oranı düşük besinleri daha fazla tercih edin.

Salisilat oranı düşük meyveler; muz, kabuksuz şeftali ve papayadır. Salisilat oranı düşük sebzeler; lahana, nohut, bezelye, marul ve patatestir. Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve tahıllarında salisilat oranı düşüktür. Fakat tüketimlerine dikkat edilmelidir çünkü çocuğunuz bu besinlere karşı duyarlılık da gösterebilir.

DEHB’de beslenmeyle ilgili yapılan bilimsel çalışma sayı ve sonuçlarda, bazı hususlar kesinlik kazanmıştır.

DEHB’li olan çocuklarda, özellikle katkı maddesi içiren yiyecelerden uzak durulmalıdır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, katkı maddeleri eklenmiş besinlerin tüketilmesinden sonra DEHB tanısı konmuş çocuklarda rahatsızlık, huzursuzluk, dikkat kaybı gibi davranış bozukluklarının arttığı saptanmış.

Katkı maddelerinin dışında hiperaktif çocukların kesinlikle uzak durmaları greeken bir başka besin maddesi ise ŞEKER ve şekerli yiyecek-içeceklerdir.

Şeker yüksek enerji sağladığı, çocukta ektra enerji fazlalığı yaratacağı için hareketlenmede artış ve dikkatte azalmaya yol açar. Ensülin salgısını artırır, acıkmayı hızlandırır, iştahı açar. Bu bir kısır döngüdür. Bu döngü içinde hiperaktif çocuklarda sıkıntı verici durumlar artar.

Sonuç olarak günümüzde, DEHB’de kaçınılması gereken gıdalarla ilgili bilgiler bunlardır. Bu bilgilerin ışığı altında kaçınılması gereken gıdalar şunlardır:

Sofra şekeri (beyaz şeker), şekerleme ve boyalı drajeler.
Kolalı içecekler, gazlı içecekler, hazır meyve suları.
Renklendirilmiş süt ve süt ürünleri.
Cips gibi atıştırmalık çerezler.
Konserve gıdalar.
Hazır çorbalar, hazır baharat karışımları.
Et suyu, tavuk suyu tabletleri.
Salam, sosis, jambon, sucuk gibi et ürünleri.
Hazır puding, bisküvi, kek ve benzeri içeriği ne olarak bilinmeyen hazır gıdalar.

Nasıl Beslenmeli?
Hiperaktiite sorunu olan çocuklar, küçük öğünler halinde sık sık beslenmelidir.

Ana öğünlerde çok yoğun enerji yüklemesi yapılmaması önemlidir. Muhakkak doğal ve taze gıdalar kullanılmalıdır.

Çocuğun atıştırma isteği taze sıkılmış meyve suları, sebze çubukları (havuç, salatalık) ya da evde patlatılan mısır gibi yiyeceklerle giderilmeye çalışılmalıdır.

Her iştah artışı açlığın işareti değildir. Çocukların yeteri kadar su içtiğinden emin olun. Çocuğun idrarı renksiz olacak kadar su içmesi sağlanmalıdır.

Hiperaktivite nedeniyle ilaç tedavisi gören çocuklarda iştah artışı dolayısıyla kilo alma riski de oldukça yüksektir. Bu nedenle, hazır gıdaların yanı sıra ev yapımı da olsa hamur işleri, pasta, börek-çörek ve yağda kızartmalardan hiç verilmemeli ya da çok kısıtlı verilmelidir.

Kilo artışının engellenmesi çocuğunuzun fiziksel ve sosyal sağlığı açısından da önemli bir fayda sağlayacaktır.

Çocuğunuz Ne Yemeli? İşte, uzman önerileri...
Haftada iki kez balık tüketimine özen göstermelisiniz. Özellikle yağlı balıklarda bulunan omega-3 hiperaktif davranışlarda anlamlı düşüşler meydana getirmektedir.

Araştırmalarda hiperaktif çocukların günlük diyetlerine çinko ve demir minerallerinin eklenmesiyle davranışlarda olumlu değişiklikler sağladığını görülmüş.

Besin koruyucu ve renklendiricilerinin diyetten çıkarılmasıyla hiperaktif davranışlarda önemli azalmalar olduğu gözlenmiştir.

Hiperaktif çocuklarda çikolata, şeker ve kafeinli besinler insülin ve buna bağlı olarak adrenalinin salınımını artırdığından, bu tür gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aşırı adrenalin salgılandığında hızla harcanan magnezyumun yetersizliğinin önlenmesi için de ek magnezyum verilmesi önerilebilir.

Konular :