EBEVEYN VE ÇOCUK

"Zor Olan Baba Olmak Değil, Babalık Yapabilmektir"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 24.02.2012

Zor Olan Baba Olmak Değil Babalık Yapabilmektir

Çocuğuna istese de zaman ayıramayacağını düşünen, işleri yoğun olduğu için çok çalışan babalar, doğru zamanlama ve tercihlerle yaratılan ilişkiden alacağınız keyif, sizin en güzel manevi başarı ve tatmininiz olacaktır. Çünkü babalık annelik gibi çocuğunu kucağına alır almaz hissedilen bir duygu değil, geliştirilen bir duygudur. Peki ama bunu nasıl başabilirsiniz? Uzman Psikolog Şeyda Özdalga, babalık yapmanın inceliklerini anlatıyor.

Annelik Duygusu Doğuştan, Babalık Duygusu ise Sonradan Edilen Bir Duygudur

Yapılan araştırmalar, her ne kadar babalık rolü anlayışında değişim yaşandığını gösterse de, erkeklerin yüzde 20-25’i babalığı, meslekleri ve aileleri arasında bir denge bulmaya çalışarak yaşıyorlar.

Kadınlar biyolojik yapıları, beyinleri ve üreme organları ile anneliğe hazırdırlar. Babalar ise aynı biyolojik donanıma sahip değillerdir.

İki haftalık loğusa annelerle yapılan çalışmada, annelerin çocuklarına baktıkları zaman beyinlerinde hangi sistemlerin çalıştığı gözlenmiş. En fazla endişe, kaygı ve risk saptamasıyla ilgili bölgeler olduğu görülmüştür. Yani, annelerin koruyuculuğu, hassasiyeti, kolaycılığı sanki beyinlerinde programlanmış durumdadır.

Babalık Hissedilen Değil, Geliştirilen Bir Duygudur

Aynı çalışmada erkeklere bakınca, beyinlerdi faaliyet gösteren bölgelerin endişe ve kaygı ile ilgili bölgeler olmadığı, sadece bebeğe öylece baktıkları belirlenmiştir. Ancak bu durum erkeklerde altı ay sonra değişmeye başlamaktadır. Özellikle çocuğuyla daha çok zaman geçiren, bakım veren kişilerde babalık rolü yerleşmeye başlamaktadır. Yani babalık çocuğunu kucağına alır almaz hissedilen bir duygu değil, geliştirilen bir duygudur.

Çocuğuna Emek Veren Babalarda, Babalık Duygusu Hızlı Gelişir

Bu nedenle, erkekler babalık rolüne hızlıca ısınmak için ilk etapta hamilelik süreçlerini eşiyle paylaşmalı, dayanma kapasitelerine göre doğum anında eşlerinin yanında olmayı, doğumdan sonra çocuğun günlük işleriyle uğraşma sürelerini artırmalı, altını değiştirmeli, banyosunu yaptırmalı, mamasını yedirmeli, uyumasına yardımcı olmalıdır. Evet, sevgili babalar şimdi beyninizle de babalık yapmaya başlıyorsunuz. Bu süreç sadece üstlenilen bir sorumluluk değil, sizinle çocuğunuz arasında gelişecek sağlam ilişkisinin de temelidir.

Çocuğunuzla kuracağınız ilişki için belirleyici olan, zamanın nasıl değerlendirildiği ve yoğunluğudur.

Bebekler onlarla ne kadar içtenlikle ilgilenildiğini hissederler. Çocuğunuzla bir ilişki kurmak ve devam ettirmek istiyorsanız bazı beceri ve davranış biçimlerini öğrenmeyi denemelisiniz.

“Ben Yaşamadım, O Yaşasın” Yaklaşımı Doğru Değil

Genellikle babalar, kendi babalarının yaklaşımlarını değerlendirerek çocuklarına tutum alırlar. “Bırak istediğini yapsın, ben yaşamadım o yaşasın” sınırsız yaklaşımını, çocuğunuzu istemediği aktivitelere zorlamayı ve “babam da bize sevgisini göstermedi biz sevgisiz mi olduk?” duyarsızlığını gözlemleriz.

Ergenlik Döneminde Çocuğuyla Doğru İletişim Kurmak İsteyen Babalara Öneriler

İlk öncelik onun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Duygusal ihtiyaç, sevdiğinizi söylemek, bakışınızla, sarılarak, şakalaşarak sevginizi somutlaştırmaktır. Onun yaşamına ilgi duyduğunuzu göstermek, kendisinin değerli ve güvende olduğunu hissettirecektir.

O gün yaşadıklarınızı paylaşmak, duygularınızı, düşüncelerinizi anlatmak, onun yaşadıklarını yargılamadan, eleştirmeden, yorumlamadan dinlemek, hem ilişkinizi geliştirecek hem de günlük stresinizi atmanıza yardımcı olacaktır.

Yoğun iş temponuzun arasında, çağın teknolojik olanaklarından yararlanarak msn ile, e-posta ile telefonlaşarak ya da odasına bırakacağınızı notlarla iletişim kurabilirsiniz.

Birlikte Yapabileceğiniz AktiviteleriBelirleyin ve Hayata Geçirin

Onların arkadaşlarını, arkadaşlık becerilerini, iletişimlerini gözlemleyiniz. Bunlar onu tanımanız ve kişiliğini geliştirmesine yardım etmek için size fırsat verecektir. Ev içinde satranç, tavla gibi ikili oyunlar oynamak, kitap, gazete okumak, tartışmak, yemek, sofra hazırlamak, ev dışında birlikte yemeğe gitmek, sinemaya, tiyatroya, balık tutmaya, arabayla gezmek, günlük alışverişi beraber yapmak, berbere, doktora götürmek, müzik kursları, sanat ve spor faaliyetlerine katılmak ortak yapacağınız aktiviteler olabilir.

Sınır Koymayı İhmal Etmeyin ve Anneyle Ortak Hareket Edin

Arada sırada eve yarım saat onun için erken gelebilir, okulda veli toplantısına katılıp akademik gelişimini takip ederek ona verdiğiniz değeri pekiştirebilirsiniz.

Baba olmak her zaman eğlenceli bir arkadaş olmak demek değildir. Sınırlar koymak konusunda açık, tutarlı ve kararlı olunmalı ve bu konuda anneyle ortak tavır sergilenmeli.

Müsait Olmadığınız Durumlarda Kibarca Müsade İsteyin

Dinlenmek için de belli bir süreyle ihtiyacınız olduğunu söylerseniz, hem hazzı ertelemeyi öğretmiş, hem de gerginliğinizi azaltıp doğru yaklaşım göstereceğiniz zamanda birlikte olmayı sağlamış olursunuz.

Tüm bunlar için istese de zaman ayıramayacağınızı düşünen, işleri yoğun olduğu için çok çalışan babalar, doğru zamanlama ve tercihlerle yaratılan ilişkiden alacağınız keyif, sizin en güzel manevi başarı ve tatmininiz olacaktır.

Konular :