EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuğuyla Güçlü İletişim Bağları Kurmak İsyenlere 11 Öneri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.04.2015

Çocuğuyla Güçlü İletişim Bağları Kurmak İsyenlere 12 Öneri

Anne baba olmak, hele ki günümüzde hiç kolay değil. Çocuğunuzla doğru iletişimi yakalamak mutlu, huzurlu ve güven dolu bir aile ortamını da beraberinde getirecektir. İletişim danışmanı ve yaşam koçu, ünlü yazar Aşkım Kapışmak “Hangi Anne Hangi Babasınız?” kitabıyla aile içi iletişim problemlerini irdeliyor ve çözüm yollarını pratik ipuçlarıyla sunuyor.

İşte İletişim Danışmanı, Yazar Aşkım Kapışmak’ın kitabından anne babalara çözüm yolları:

1) Çocuklarınıza ev için bedel ödetin: Bu çocuğun sahip olduklarının kıymetini bilmesini, sizi ve evini önemsemesini sağlar. Örneğin: Odasını toplamak, bir yeri silmek, eşyaları taşımak gibi.

2) Ergenliğine kadar tüm çocuklara eşit; ergenlikten sonra davranışlarına göre imtiyazlı davranın: Adil olmak herkese eşit davranmak değildir. Her insan doğuştan özellikleriyle eşit haklara sahiptir. Ergenlikte sorumluluklar alındığında değişim başlar.

3) Odalarında aşırı uyarıcı nesneler olduğunda agresifleşmeye başlarlar. Bu durumda konuşmalarınız sinirli tepkiler alırsınız. Aşırı derecede kendinizi dinletmeye çalışırsınız.

4) Her istediğini yapmak mutlu etmez sadece doyumsuz yapar.Bir çocuğun 10 bebeği 8 arabası varsa sadece bir oyuncağından mutlu olması imkansızdır. Bu kadar aşırılık yaratıcılığı öldürür.

5) Sizden sürekli bir şeyler istiyorlarsa, bu çocuğun hedefinin olmadığını gösterir. Hedefi olmayanın istekleri artar.

Çocukla Güçlü İletişim Bağları İçin Öneriler

6) Çocuklar sürekli haz odaklıdır, hazları için beklemeyi öğretmelisiniz. Yoksa acıya sabır gösteremezler.

7) Bir çocuğa aşırı düşkün ya da ilgisiz oılunması, her ikisi de zarar verir. Yani aşırı uyarılma ve aşırı uyarısız bırakma da problemdir. Örneğin: Bir yerde herkes size bakarsa kötü olursunuz kimse size bakmazsa bu sefer de üzülürsünüz. Ayrı araba gibi aylarca kullanmadığınızda da sürekli yoğun kullandığınızda da motorda problem çıkar.

Denge önemli. Hiçbir şeyde çok istekli ve ısrarlı gözükmeyin. Normal hayatta bu böyle olmalıdır. Nerede çok aşırı isen orada problem yaşarsın. Çocuğun hangi konuda üstüne gidiyorsanız dikkat edin orada çocuk hep problem yaşar.

8) Geri almaya gücünüz varsa verin. Örneğin: Ergen çocuğunuz akşam arkadaşlarıyl dışarı çıktı. Sizi telefonla arayıp: -Baba ben 23.00’te geleceğim. dedi. Eğer onu 23.00’te eve getirebilecekk gücünüz varsa ve okeylerseniz bu jest olur. Ama onu 23.00’te getirtebilecek gücünüz yoksa ve onaylarsanız, bu taviz olur. Püf Noktası:Jestler yapın, tavizler vermeyin.

9) Geçmişinizle kıyaslamayın. Sadece kendi geçmişinizi bir hikaye gibi anlatırsanız inanılmaz ilgisini çeker. Ama öğüt verir gibi anlatırsanız hiçbir ders çıkarmaz.

10) Sağlıklı iletişim için akşamları yatmadan önce aşırı derecede çocukla oyun oynayıp, konuşmayın, tartışmayın bu kadar uyarıp birden uyku dediğinizde kendini denetim altına alamaz. Özellikle sinirli bir şekilde davranşımsanız hemen hatasını kabul etmesi için konuşarak zorlamayın. Çocuklar ilk önce sakinleşmek ister sonra duygulrını denetim altına alabilirler.

11) Ev içinde anne-baba-çocuk iletişim dramları oynayın. Akşam geç olmayan saatlerde rollerinizi değiştirip sohbet edin. Sen anne ol, ben baba olayım hadi koşumalım gibi.. İnanılmaz etkilidir. Aynaya baktığınızda göreceksiniz....

Hepimizaileyiz.com Ailelere Öneriyor: “Hangi Anne Hangi Babasınız?”

Hangi yaşta olursa olsun çocuklarınızla iletişim kurmakta zorlanıyorsanız "Hangi Anne Hangi Babasınız?" tam da size göre bir başucu kitabı.

Konular :