Ayın Kitap ve Film Önerileri
Sitemizdeki "Kültür Mantarı" adlı köşenin yazarı Özlem Topaloğlu sizler için interaktif bir çalışma hazırladı. Özlem Topaloğlu, bundan sonra sizlerden gelenayın kitap ve film önerilerini derleyip kültürel etkinlikler bölümünde paylaşacak. İşte bu ayın kitap ve film önerileri...
Günümüzü de Aydınlatan Bir Kitap: “Devlet”
Birkaç haftadır ülkemizde yaşanan ve tüm dünyaya yayılan olaylara bir cevap aramak isterseniz çıkış anahtarınız olacaktır “Devlet”… Eser “Platon” tarafından kaleme alınmıştır. Fakat çoğunlukla Platon'un hocası olan Sokrates’in konuşmaları yer alır. Bu eser devletin ve toplumun nasıl olması gerektiğini size sırlarıyla birlikte anlatacaktır. Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir toplum oluşumunu sorgulayan ve devlet çizgisine farklı bir yönden bakan felsefi bir kitaptır. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüş haldedir ve bu toplumda her sınıfın bir erdemi vardır. Kadın-Erkek eşitliği mevcuttur. Felsefe türü okunması ya da üzerinde düşünülmesi kolay olmayan bir alandır fakat bu kitapla ilk adımınızı atabilirsiniz. Ütopyalara başlangıç sayabileceğimiz bu kitapla temel olarak, Platon’un açtığı ütopik devlet ve toplum anlayışı yolu ile etrafınıza bakmanızı, dünya düzeninin nasıl sağlanabileceğini düşünmenize yardımcı olacak bir başucu kitabınız olabilir. Platon’un ustalık döneminde yazdığı bu eser felsefi bir yaklaşımı sunmasının yanında soru-cevap olarak devletin kuralları ve bir devletin nasıl olması gerektiği hakkında farklı bakış açıları sunuyor.
Pelin Çalış
Ütopyanızın Haritası, Platon’un Devlet’i
Bir devletin nasıl kurulabileceğini, bir devlette neler olması gerektiğini hiç düşündünüz mü? Çoğu zaman devletimizde olup bitenlere bakarak, birçok fikir yürüttüğümüz doğrudur fakat bunu en ince ayrıntısına kadar düşünüp vakit bile ayırmamışızdır. Karşımızdakiyle tartışmışızdır ama bu hep eksik kalmıştır. Aklımıza gelmeyen neler olmuştur kim bilir… Bir de düşünmenin yanı sıra başka paradigmalara dayatarak insanlığın soyut her türlü kavramıyla ilişkilendirerek bir devlette olabilecekleri anlatabilmek, ifade etmek ne mümkün? Zihnimizdeki bu boşluğu doldurabilecek bir kitap, Platon’un Devlet’i, ideal devleti, ütopyası… Yaşadığımız sürece, devletler var olduğu sürece döngüyü anlamak, çözümleyebilmek ve beyin fırtınası yapabilmek için vazgeçilmez ve her zaman açıp tekrar tekrar okuyabileceğimiz bir temel eser. İyi okumalar…
Özlem TOPALOĞLU
Haftanın SeyirlikFilmleri...
Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happynes)
The Pursuit of Happynes (Umudunu Kaybetme) filminin yönetmenliğini İtalyan yönetmen Gabrielle Muccino üstlenmiştir. Yaşanmış bir hikayeden uyarlanan, IMDB’den 7.4 gibi iyi bir puan alan bu filmin başrollerinde Will Smith, Thandie Newton yer almaktadır.
Maddi zorluklar içinde yaşamaya çalışan bir aileyi konu alan “Umudunu Kaybetme” filmi, bu sıkıntının yarattığı baskıya dayanamayan annenin gidişiyle eksik kalan baba-oğlun hikayesini anlatır. Zaten zor olan ve gittikçe zorlaşan yaşam mücadelesini inanarak, sabrederek, azmederek ve yılmadan çalışmaya devam ederek aşan ve başarının kahramanı olan Chris Gardner’i görünce, hayatımızda hiçbir şey için pes etmememiz gerektiğini bir kez daha anlayacağız.
Her ne kadar çözümünü bilsek de kendi yaşamımızda bunu uygulamak çoğu zaman zor gelir. Sonuca ulaşmayı fazlasıyla istesek bile ‘Vazgeçmek’ daha basit bir yoldur bizim için. Ardında bıraktığımız hayatlar yoksa… Hayat bütün acımasızlığını göstermiştir, tükenmişizdir ve ümidimizi yitirdiğimizde bu mücadeleye dayanabilmemizi sağlayacak güç bazen küçücük bir el, küçücük bir yürektir. İşte bunun hikayesidir, Umudunu Kaybetme. Hayatlar arasındaki çatışmanın derinliğini seyirciye yansıtırken, kimi zaman üzen, kimi zaman tebessüm ettiren ve hiçbirimizin yabancı olmadığı bir hikayenin filmi. İyi seyirler…
Ceren BULDU
3 Ahmak (3 Idiots)
Bazılarının kaderi, doğar doğmaz ailesi tarafından belirlenir. Özellikle mesleki yönde “benim çocuğum mühendis olacak” gibi istekler kaçınılmazdır. Aileler çocuklarının yeteneklerini, ilgi duyduğu alanları göz ardı ederler. Kendi istedikleri gibi hayatları olması için de onu sistemin pençesine atarlar. Bu sistem ise yarış üzerine kuruludur. Fakat herkesin en iyi olmaya çalıştığı bu yarışta sistemi değiştirmek isteyen, hayata başka gözlerle bakabilen insanlar da olacaktır.
İşte ‘3 Ahmak’ bize adil olmayan bir sistemde, neler yapabileceğimizi, isteklerimiz için ne denli savaşabileceğimizi ve değerli arkadaşlıklar için nelerden vazgeçebileceğimizi en güzel şekilde sunuyor. Başrollerinde Aamir Khan , Kareena Kapoor , Sharman Joshi , Madhavan , Boman Irani’nin yer aldığı bu film bizi kah güldürürken kah ağlatıyor. Her kesimden insana hitap eden ve hayatımızın büyük ve en önemli parçasını oluşturan bir konuda hepimize ders veriyor. İyi seyirler.
Şüheda ERGÜN
Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption)
Esaret, esaret olma durumu... Adına ne derseniz deyin sizi istemediğiniz parmaklıkların arasında bırakan durum... Kendimizi sadece içimizde kısıtladığımızı anlatan bir film var karşınız da; ESARETİN BEDELİ (The Shawshank Redemption)... Frank Darabont'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği, başrollerinde Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın yer aldığı 1994 yapımı Amerikan dram. Zincirlerini kırmadıktan sonra ne yaparsan yap hapishaneden farklı olmayan bir hayatı yaşayacağını gözler önüne seren mükemmel bir film. İşlemediği bir suç yüzünden ömür boyu hapis cezası alan Andy Dufresne'in hikâyesidir bu.
Ceza evinde kaldığı süre boyunca diğer mahkûmlardan Ellis Boyd "Red" Redding ile arkadaşlık kurar Dufresne, cezaevi müdürünün para aklama faaliyetlerine yardım etmeye başladıktan sonra gardiyanlar tarafından korunmaya başlanır. Fakat bir türlü suçsuz olduğunu ispatlayamaz. Yaşamını yirmi yıl hapishanede geçirir (mahkûmiyet denilmez buna aslında).
Esaretin Bedeli, ruhunuzdaki engellere karşı verebileceğiniz tepkilere ve istediğiniz şey için gösterdiğiniz azme en iyi örnek. Hayatta sizi alıkoyan şeyleri aşabilme azmi aşılayabilecek türden bir başyapıt… İyi seyirler.
Pelin ÇALIŞ
Siz de okuyup beğendiğiniz kitap ve filmlerle ilgili önerilerinizi, eleştirilerinizi bizlerlepaylaşabilirsiniz. Görüş ve önerilerinizi info@hepimizaileyiz.com adresinegönderebilirsiniz.