"Atatürk: Bir İnsandan Daha Fazla..."
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 10 Kasım’da Atatürk’ü, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Atatürk Fotoğrafları Koleksiyonu’ndan fotoğraflarla anıyor.
Fotoğraf Sergisi Atatürk'ün Farklı Yönlerini Anlatıyor
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da, 10 Kasım’da Atatürk’ü anıyor ve Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamının farklı yönlerini anlatan anlamlı bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 74. yılına denk gelen 10 Kasım 2012’de açılacak “ATATÜRK: Bir İnsandan Daha Fazla...” fotoğraf sergisinde, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu'ndan seçilen 30’ı aşkın fotoğraf yer alıyor.
Tepebaşı'ndaki Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü galerisinde gerçekleşen ve küratörlüğünü Ekrem Işın’ın yaptığı “ATATÜRK: Bir İnsandan Daha Fazla...” fotoğraf sergisi 30 Kasım akşamına kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Atatürk Sergisi Pano Metinleri
“Mustafa Kemal, eğer yalnız kendini düşünen bir ikbalperest olsaydı, Dumlupınar zaferini kazandıktan, Lozan Sulh Muahedesini elde ettikten, yani Türk milletini, hanedan ve hilâfetin hıyanetine rağmen Kanuni devrinden beri görmediği bir hâkimiyet ve istiklâle kavuşturduktan sonra isterse sultanlık tacını; isterse hilâfet hil’atini giyebilirdi. Fakat Mustafa Kemal [...] İzmir zaferinin dördüncü ayı, alelâde bir siyasi parti lideri sıfatiyle, memleket içindeki intihabat ve inkılâp seferine çıktığı vakit, sırtında hattâ, bütün askerlik hayatının yegâne mükâfatı olan Mareşal üniforması dahi yoktu ve bu Sefer, öbüründen daha çetin, daha tehlikeli bir seferdi.”
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
“Bu seziş adamı, her taraftan dinamizm taşan bu çetin varlık, kaynayış halinde zekâ, şaşılacak bir muvazene ve ölçü fikriyle doğmuştu. Bu yüzden örneklerinin hiçbirine benzemedi. Seçtiği yolu bir an değiştirmediği için hepsini geçti. Nasıl muzaffer ordularını çizdiği hedeften bir adım ileriye taşırmadıysa, ihtiraslarını da yönelttiği yoldan bir lâhza çevirmedi. Hiçbir ciddi ifrata düşmedi. Bütün Müslüman Şark onun hilâfet kürsüsüne oturacağını bekliyordu. Müslüman Şark tarihini bize öğreten Garb ise kovduğu hanedanın yerine geçeceğini sanıyordu. Hepsi Mustafa Kemal için kabildi. O kurduğu Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin bir numaralı vatandaşı olmakla kaldı, Atatürk oldu.”
Ahmet Hamdi Tanpınar
“Mustafa Kemal Paşa İzmir faciası günü bir yeis cumûdiyesi [buz] kesilen payitahtın ortasından geçmiş, tek başına, Babıâli merdivenlerinden çıkmış, orada facianın sadmesiyle benzi sarı nâzırlar görmüş. Ellerini nevmidane [ümitsizce] oğuşturarak: ‘Ne yapalım? Ne yapalım?’ diyen o ricale, kısa bir cevap olarak: ‘Vazifenizi yapınız!’ demiş. [...] Bu vazife insanlığın, Hazret-i Âdem’den bugüne kadar, en büyük, en mukaddes, en yüksek şiarıdır, bu vazife istiklâl uğrunda her fedakârlığa mukabil mücadeledir, bu vazifeyi bize kim bilir kaç asrın derinliğinden gelen ledünnî [ilahî] bir ses bu demir cümleyle emrediyor: Ya devlet başa, ya kuzgun leşe!”
Yahya Kemal Beyatlı
“O, saatı sordu.
Paşalar: ‘Üç’, dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar,
eğildi, durdu.
Bıraksalar
İnce, uzun bacakları üstünde yaylanarak
ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe’den Afyon ovasına atlıyacaktı.
Nâzım Hikmet
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Hakkında
Mart 2007’de araştırmacıların hizmetine giren Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, şehrin Bizans ve Osmanlı dönemlerinin yanında, bünyesinde Cumhuriyet dönemi İstanbul’u ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili geniş bir araştırma kütüphanesi ve arşivi de bulunan, kısa sürede nitelikli çalışmalara imza atmış bir kültür ve bilim kurumu.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü; yayımladığı kitap ve kataloglarla, düzenlediği akademik toplantılarla, açtığı sergilerle, İstanbul’la ilgili bilimsel çalışma ve araştırma yapanlara, bilim kurumlarına ve projelerine önemli bir destek veriyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Nerededir?
Meşrutiyet Caddesi, No: 47,
Tepebaşı - Beyoğlu / İstanbul
(212) 334 09 00