2022 Geleceğin Meslekleri Neler? - 3 - Robotik Mühendisliği
2022 üniversite tercihi yapmadan önce geleceğin meslekleri hakkında bilgi edinmeniz doğru tercih yapmanızda size yardımcı olur. 2022 geleceğin meslekleri yazı dizimizin üçüncüsü: Robotik Mühendisliği. Geleceği parlak mesleklerden robotik mühendisliği için hangi bölümü tercih etmeli? Robotik mühendisleri ne iş yapar? Robotik mühendisleri ne kadar maaş alır? Ve daha birçok sorunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.
2022 LinkedIn Jobs on the Rise listesine göre son beş yılda en hızlı büyüyen 25 meslekten biri olan robotik mühendisliği ile ilgili bölüm ülkemizde henüz mevcut değil. Fakat üniversitelerin mekatronik bölümünden mezun olan öğrenciler robotik sistemler mühendisliğinin alanını tam olarak kapsamasa da üniversitede robotik üzerine aldıkları seçmeli derslerler ile bu alandaki istihdam oranlarını artırmaktadırlar. Robotik mühendisliğini düşünüyorsanız yurtdışındaki üniversiteler ile ilgili araştırma yapmanız gerekiyor.
Mahatma Gandi'nin dediği gibi: "Gelecek, bugün ne yaptığınıza bağlıdır."
2022 üniversite tercihi yaparken hangi meslekler öne çıkıyor yazı dizimiz robotik mühendisliği ile devam ediyor. İşte, şimdi ve yakın gelecekte kariyeri parlak mesleklerden biri olan robotik mühendisliği ile ilgili merak edilen soruların yanıtları.
2022 Geleceğin Meslekleri Nelerdir? - 3 - Robotik Mühendisliği
İçindekiler:
- Robotik Mühendisliği Nedir?
- Robotik Mühendisinin Sorumlulukları
- Nasıl Robotik Mühendisi Olunur?
- Robotik Mühendisinin Görevleri
- Neden Robotik Mühendisliği?
- Robotik Mühendisliğinde Kariyer
- Robotik Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
- Robotik Mühendisliğinde Sahip Olunması Gereken Özel Beceriler
- Sonuç: Seçim Sizin
2022 geleceğin mesleklerinden robotik mühendisliği nedir? Nasıl robotik mühendisi olunur? Robotik mühendisi olabilmek için hangi bölümü bitirmek gerekiyor? Robotik mühendisleri ne iş yapar, görevleri neler? Maaşları nedir?
Robotik mühendisliği dünya çapında en çok talep gören mesleklerden biri. Dünyanın daha teknolojik hale gelmesiyle robotik mühendislerine olan ihtiyaç özellikle büyük şirketlerde, üniversitelerde ve devlet kurumlarında artmaya devam ediyor. Robotik mühündisliği bu sektörlerden şimdilerde büyük talep görüyor.
Teknoloji hızla ilerliyor ve gelişiyor. Önümüzdeki zamanlarda robotlara olan talep çok daha fazla olacak ve robotik mühendislerinin önünde umut verici bir gelecek söz konusu. Geleceğin mesleklerinden olan robotik mühendisliği, şimdiden parlak bir geleceğe sahip. Bunu fark eden üniversite öğrenci adayları, son birkaç yılda tercihlerini robotik mühendisliğinden yana yapıyor.
Robotik Mühendisliği lisans derecesi tabii ki bu alana girişte size büyük avantaj sağlayacaktır.
2022 Yeni Bir Kariyer Seçeneği: Robotik Mühendisliği
Son birkaç yılda robotlar, varlığımızın giderek daha önemli bir bileşeni haline geldi. Robotik devrimin henüz başlangıç aşamalarında olmamıza rağmen, robotlar için her gün yeni uygulamalar keşfediliyor. Bu nedenle, artık günlük zorluklara çözüm tasarlamak için yetenekli robotik mühendislerine olan ihtiyaç artıyor.
1. Robotik Mühendisliği Nedir? Robotik Mühendisi Kimdir?
Robotik mühendisi, toplumun iyileştirilmesi için robotlar üzerinde çalışan yetenekli bir profesyoneldir. Robotik mühendisliği; robotların tasarımı, yapımı, işletimi ve kullanımıyla ilgilenen alandır.
Makine Mühendisliği ve Elektrik Mühendisliğini Kapsıyor
Robotik mühendisliği alanı, teknolojideki gelişmelerle birlikte sürekli değişiyor; hem makine mühendisliğini hem de elektrik mühendisliğini kapsıyor.
Bir öğrenci eğitiminde bu disiplinlerden birine veya her ikisine odaklanabilir. Robotik mühendisleri, imalat, sağlık, hizmet ve eğitim dahil olmak üzere birçok sektörde talep gören bir meslektir.
Bu işi profesyonel olarak yapabilmek için, elektrik mühendisliği veya makine mühendisliği ağırlıklı olmak üzere bir mühendislik lisansına ve genel mühendislik derecesine sahip olmanız gerekir. Mühendisler ayrıca bilgisayar programlama ve matematik bilmek zorundadır.
Genellikle imalat, mekanik tasarım, programlama ve test dahil olmak üzere geliştirmenin tüm yönleriyle ilgilenirler.
Robotik mühendisleri genellikle sağlık, ağır sanayi, askeri kampanyalar, keşif, kurtarma görevleri ve uzay yolculuğu gibi alanlarda kullanılabilecek robotlar oluşturmak için diğer uzmanlarla ekipler halinde çalışır.
Robotik mühendisliği, geniş bir bilgi ve beceri yelpazesi gerektiren, hızla gelişen bir alandır. Robotik mühendisleri, robotları tasarlamak, inşa etmek, programlamak ve test etmekten insan-robot etkileşimlerini analiz etmeye kadar çeşitli konularla ilgilenir.
2. Robotik Mühendisinin Sorumlulukları
Bir robotik mühendisi, robotik uygulamaları tasarlamak, geliştirmek, inşa etmek ve test etmekten sorumludur. Robotik mühendisleri, öncelikli sorumlulukları çeşitli robotik ekipmanların tasarımı, yapımı ve bakımını içeren çok yetenekli profesyonellerdir.
Robotik alanındaki mühendisler, insan faaliyetlerini taklit eden sistemler ve araçlar oluşturmak için çalışırlar.
Yeni fikirler deneyerek ve halihazırda var olan robotları nasıl geliştireceklerini bularak saatlerce çalışabilirler. Ayrıca robotların düşünme süreçleri ve hareketleri hakkında yeni fikirler geliştirirler.
2022 Geleceğin Mesleği Robotik Mühendisliği
Robotların daha doğru ve verimli hareket etmesini sağlayan yeni teknolojiler oluşturmak için mekanik, elektrik veya bilgisayar gibi belirli disiplinlerdeki mühendislerle birlikte çalışırlar.
Bir robotik mühendisi, insanların robotlarla etkileşime girmesine yardımcı olan araçların tasarlanmasında da önemli bir rol oynar.
Robotik mühendisi, ticari veya askeri kullanım için robotları tasarlamak, geliştirmek, test etmek, programlamak ve sorun gidermeden sorumludur.
Şirketler genellikle bu mühendisleri kendi robot serilerini geliştirmelerine ve üretmelerine yardımcı olmaları için işe alır veya üretim sürecinde kullanılan yeni teknolojileri oluşturmak için diğer çalışanlarla birlikte çalışır.
3. Nasıl Robotik Mühendisi Olunur?
Robotik mühendisi olmak için genellikle mühendislik alanında ilgili bir lisans derecesini tamamlamanız gerekir. Profesyonel bir birliğe katılmak, istihdam edilebilirliğinizi artırabilir ve sürekli olarak beceri geliştirme fırsatları sağlayabilir.
Mühendislik Lisansı (Mekatronik) (Onur) gibi ilgili bir dereceyi tamamlayın. Bu genellikle dört yıllık tam zamanlı eğitim gerektirir. Seçeceğiniz birimlere bağlı olarak diğer mühendislik disiplinleri de uygun olabilir.
Yüksek Lisans (Mekatronik) gibi bir yüksek lisans derecesi ile becerilerinizi geliştirmeyi düşünün . Bu genellikle iki yıllık tam zamanlı eğitim gerektirir. Pratik deneyim kazanmak için okurken staj yapma fırsatlarını araştırın.
Engineers Australia, Institute of Mechanical Engineers ve National Engineers Register (NER) gibi profesyonel derneklere katılmak için başvurun. Bu derneklere katılmak, ağınızı büyütmenize ve üst düzey rollere hazırlamanıza yardımcı olabilir.
"Robotik mühendisliği için hangi lisans derecelerini almalıyım?"
Robotik mühendisliği, bilgisayar bilimi ve makine mühendisliğinin bir alanıdır. Her iki alanda da uzmanlık gerektirir, ancak her iki alanda da lisans dereceleri alınabilir. Bu ana daldaki dersler bilgisayar programlama, mekanik ve elektronik içerebilir. Ayrıca, robotik mühendisliği için dört yıllık derece kursuna doğrudan gidebilirsiniz. Ayrıca robotik mühendisliğini daha iyi öğrenmek için çeşitli çevrimiçi kurslara da katılabilirsiniz.
Robotik mühendisliği konuları, gençlerin robotik hakkında bilgi edinmeleri ve hatta sektörde uygulamalı deneyim kazanmaları için mükemmel bir yoldur.
Robotik mühendisleri, imalat endüstrilerinde kullanılan elektrikli süpürgeler ve robotlar gibi günlük sorunları çözen teknolojiler oluşturmak için makine mühendisliğini yazılım programlama ile birleştirir.
4. Robotik Mühendisinin Görevleri Nelerdir? Robotik Mühendisi Ne İş Yapar?
Robotik mühendisleri, robotlar ve robotik sistemler tasarlar ve inşa eder. Genellikle bir üretim veya üretim ortamında çeşitli görevlerin verimliliğini, çıktısını ve güvenliğini artıran robotlar ve sistemler geliştirirler.
Mekanik parçalar, elektronik devreler ve yazılım programlama dahil olmak üzere robotik prototipler tasarlamak, oluşturmak ve test etmek.
Mekanik süreçleri gözden geçirmek ve otomasyon fırsatlarını belirlemek.
Robotik programlama sistemlerini yapılandırma, test etme ve sorun giderme.
Maliyet, güvenlik ve verimlilik hedefleri doğrultusunda robotik sistemlerin planlanması ve kurulması.
Müşterilere ve paydaşlara sunmak için teklifler ve raporlar geliştirmek.
Robotik mühendisleri, makine mühendisliği, elektronik ve yazılım programlama konularında bilgi ve beceriye sahiptir.
İmalat, madencilik, havacılık, savunma ve otomotiv sektörlerindeki şirketler için laboratuvarlarda ve üretim tesislerinde çalışırlar.
2022 Geleceğin Meslekleri Nelerdir? - 3 - Robotik Mühendisliği
5. Neden Robotik Mühendisliği?
Robotik mühendisliğinde bir kariyer istiyorsanız, muhtemelen bunu yapmak için bir isteğiniz var olduğunu anlamına gelir. Ancak, tereddüt ediyorsanız, kendi çalışmanızı yürütmek ve bunun sizin için neden ideal kariyer kararı olabileceğini öğrenmek her zaman yararlıdır.
Otomasyon günümüzde dünyanın çalışma şeklini değiştiriyor. Robotlar zaten bazı sektörlerde hayatımıza girdi. Otomasyon, daha fazla kişiye heyecan verici projeler üzerinde çalışma fırsatı verecek.
Mühendisler, sensörlerinden programlamalarına kadar bu robotları tasarlamaktan sorumludur.
Robotlar her geçen gün daha akıllı hale geliyor ve robotik mühendisliği ile onları daha da akıllı hale getirmeye yardımcı olacak fırsatlar var!
Robotik mühendisliği çok fazla potansiyele sahip bir alandır. En hızlı büyüyen alanlardan biridir. Önümüzdeki on yıl içinde robotik mühendisleri yeni teknolojiler geliştirecek ve onları çalıştırmak için robotları bir araya getirecek. Robotik mühendisliği de çok fazla iş güvenliğine sahiptir.
Bu mühendislerin fabrikalara yeni robotlar kurması ve eskilerinin bakımını yapması gerekiyor. Bunu alanın artılarını ve eksilerini inceleyerek yapabilirsiniz.
Robotik mühendisliğine girmek için en yaygın sebepleri için aşağıdaki listeye bir göz atın:
- Farklı Sektörlerde Çalışma Fırsatı: Robotik alanındaki mühendisler, çok çeşitli teknolojiler, hedefler ve yeniliklerle çalışır. Sonuç, çeşitli nedenlerle çeşitli sektörlerde kullanılabilecek çeşitli makinelerdir. Mühendislerin geliştirmiş olduğu teknoloji; otomotiv, havacılık, savunma, tıp, enerji, tekstil, nükleer alanlarında kullanılmaktadır. Bu sayede robotik alanında çalışan mühendisler pek çok endüstri kolunda görev alabilmektedirler. Ofislerde, laboratuvarlarda ve tesislerde çalışma alanları bulunmaktadır.
- Yüksek Maaşlı İş: PayScale'in verilerine göre, deneyimli bir robotik mühendisi yılda 99.798 $ kazanabiliyor.
- Yaratıcılığınızı Kullanabileceğiniz Bir Alan: Robotik alanında çalışmanın size yaratıcı çözümler gerektirecek çeşitli fırsatlar sunacaktır.
- İşbirliği İçinde Olmak: İşbirliği ve işbirliği, robotiğin teknik alanında hayati bileşenlerdir. Robotikte uzmanlaşan mühendisler, genellikle birçok farklı profesyonel geçmişe sahip büyük bir grup insanla işbirliği yapar. Başkalarıyla işbirliği yapma ve beceri setleri sizinkine benzer veya sizinkinden farklı olabilecek başkalarıyla ilişki kurma yeteneğinizi geliştireceksiniz.
6. Robotik Mühendisliğinde Kariyer
Önümüzdeki birkaç yıl içinde robotik mühendisliği daha çeşitli bir meslek haline gelecek.İnsanların robotik mühendisliği alanında kariyer yapmak istemelerinin birçok nedeni var. Bazıları için, ister bir robot ister bir uygulama olsun, elle tutulur ve fiziksel bir şey tasarlamak için elleriyle çalışmakla ilgilidir.
Diğerleri, yaşama veya çalışma şeklimizi değiştiren yeni teknolojiler geliştirme fırsatından yararlanır. Robotik mühendisleri gelecekte yüksek talep görecek mesleklerden. Artan otomasyon ihtiyacı ve teknolojideki gelişmeler nedeniyle önemli firmalar bunları istihdam edebilir veya kişiler bağımsız olarak çalışabilirler.
Çok sayıda rapora göre, sadece beş yıl içinde bu alanda ciddi oranda kalifiye çalışan sıkıntısı yaşanacak.
7. Robotik Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
Robotik mühendisliğinde bir kariyer için maaş, pozisyona, şirkete ve yılların deneyimine bağlıdır.
Giriş seviyesi maaşları standart olarak yıllık yaklaşık 45.000 ila 60.000 ABD Doları arasında değişiyor. Daha deneyimli bir teknisyen veya mühendis , doğru pozisyondaysa 150.000$'a kadar kazanç sağlayabilir.
2022 Geleceğin Meslekleri Nelerdir? - 3 - Robotik Mühendisliği
Robotik Mühendisliğine En Çok İstihdam Eden Ülkeler: ABD ve Hindistan
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS), 2022'de robotik mühendisleri için ortalama yıllık maaşın 112.150 dolar olduğunu belirtiyor.
Hindistan'da robotik mühendisliği maaşı: Engineering India'daki bir makaleye göre, Hindistan'ın yıllık robotik mühendisliği maaşı 45.000 ila 70.000 dolar arasında.
Robotik Mühendisliği Yeni İş Alanı Fırsatları Sunar
Robotik Mühendisliğin Kariyer Gelişimi Gelecekte Nasıl Olur?
Robotik mühendisliği, birçok iş fırsatı ile büyüyen bir endüstridir. Gelecekte mühendisler, işlerini iyi yapabilmek için daha yüksek düzeyde becerilere ve mühendislik tasarım ilkelerini anlama ihtiyacı duyabilirler.
Gelecekte robotlar daha sofistike ve iyi tasarlanmış olacak, bu da robotik mühendislerinin malzeme ve kontrol sistemleri hakkında daha derin bir bilgiye sahip olmasını gerektirecek.
Robotlar çeşitli endüstrilerde daha yaygın hale geldikçe bu uzmanlara olan talep artmaya devam edecek.
8. Robotik Mühendisliğinde Sahip Olunması Gereken Özel Beceriler
"Robotik mühendisliğinde gelecekteki kariyerimde iyi bir başarı şansına sahip olmak hangi özel becerilere sahip olmam gerekir?"
Kariyer seçiminizi robotik mühendisliği yönünde yapacaksınız, belirli becerilere sahip olduğunuzdan emin olmak en iyisidir.
En önemlisi işlerin nasıl yürüdüğüne dair merak, kesinlik için sabır, iletişim becerileri ve iyi matematik yeteneğine sahip olmanız gerekir.
Ayrıca elektronik, mekanik, bilgisayar programlama ve CAD/CAM alanlarında becerilere belirli bir düzeyde hakim olmanız da önemlidir:
Robotik mühendisliği kariyerleri gelecekte yüksek talep görecek bir meslek.
Robotik mühendisliğinde bir kariyer ile en iyi başarı şansına sahip olmak için, bir lisans derecesine ve ilgili bir alanda en az beş yıllık deneyime ihtiyacınız olacak.
Ayrıca makine mühendisliği, bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği gibi belirli alanlarda bilgili olmanız gerekir.
Hayatımızın büyük bir kısmı işyerinde çalışarak geçiyor. Eş seçimini de bazen çalıştığımız alanda yapıyoruz. Sosyal ortamımızı da ona göre oluşturuyoruz.
Hayatımızın çerçevesini işimiz ve iş çevremiz doğrultusunda çizmiş oluyoruz. Hepimiz için kaçınılmaz bir durum. O nedenle kişinin yaparken mutlu olacağı, kendini iyi hissedeceği bir mesleği olması çok önemli. Kişinin bir hobisini gerçekleştirir gibi işine gitmesi gerekir.
İşimizde mutsuz olduğumuz zaman özel hayatımızda, sosyal hayatımızda da mutsuz oluyoruz. İlgi alanlarımız süreç içerisinde değişebiliyor. İlgi alanlarınızı çok kapsamlı bir şekilde düşünün. Çünkü meslek seçimi böyle bir şey. İlgiyi de yeteneği de mesleki değerleri de içinde barındırıyor.
Geçmişte mühendislere olan talep, insan emeğinin yerini alacak cihazlar yaptıkları için daha düşüktü. Şu anda mühendisler, günlük olarak çalışma ve yaşama şeklimizde devrim yaratacak otomasyon sistemleri geliştiriyorlar.
Bir kariyer seçeneği olarak robotik mühendisliğinin geleceği oldukça parlak. Büyüyen bir endüstri ve her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir meslek.
İleride kariyer yolculuğunuzun kabusa dönüşmesini istemiyorsanız hangi mesleğin size uygun olduğunu detaylıca araştırın.
2022 geleceğin meslekleri yazı dizimiz devam edecek. Takipte kalın!