GÜNCEL

Elektrikli Araçlara En Büyük İlgi Türkiye'de!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.06.2012

Elektrikli Araçlara En Büyük İlgi Türkiyede

TEB Cetelem tarafından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, 10 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen “Elektrikli Otomobiller” ile ilgili ankette toplam 6.000 kişiyle görüşülerek tüketicilerin beklentileri ve ülkelerin tutumu belirlendi.

Otomobillerin en büyük masrafı kuşkusuz yakıt giderleridir. Tüm yanan yakıtlar, emisyon olarak çevreye karışırken cebimizden çıkan para da cabası. Oysa elektrikli otomobillerin şarj olma özellikleri, çevreyi kirletmemeleri ve yakıt masraflarının olmaması, bu teknolojinin geleceğe daha hakim olacağının sinyallerini veriyor. Aslında oldukça köklü ve eski bir tarihi bulunan elektrikli otomobiller, başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede aktif olarak kullanılırken, Türkiye emekleme aşamasında.

TEB Cetelem'in Avrupa çapında gerçekleştirdiği "Elektrikli Otomobiller" anketine, İngiltere, Rusya, Almanya, Belçika, İspanya, Fransa, İtalya, Polonya, Portekiz ve Türkiye'den toplam 6.000 kişi katıldı. Katılımcılara, elektrikli otomobillerin tüketiciler tarafından nasıl algılandığı, bu araçların yaygınlaşması için devletlerden beklentilerin ne yönde olduğu ve devletlerin elektrikli araçlara karşı tutumunun nasıl olduğu soruları yöneltildi.

Elde edilen sonuçlarda Türk tüketicilerinin yüzde 93'ü elektrikli araçlara ilgi gösterirken; yüzde 82'si de bu araçları satın almaya hazır olduklarını belirttiler. Ayrıca Türk tüketicilerin yüzde 67'si elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip araçlardan daha ekonomik olduğuna inandıklarını açıkladı. Elektrikli araçlara en fazla ilginin Türkiye'de olduğunu gösteren anketten elde edilen bilgiler, bu ilginin nedenini de ortaya çıkardı. Buna göre, tüketicilerin elektrikli araçlara yönelmesinin nedeni, Türkiye'de tamamen ekonomik gerekçelere dayanıyor.

Avrupa'da ise anket için görüşülen kişiler, elektrikli otomobil alma olasılıklarının nedeni olarak, bu otomobillerin çevreye karşı duyarlı araçlar olmasını gösterdi. Buna karşın Türkiye'den katılımcılar, elektrikli araçların, çok yüksek akaryakıt fiyatlarından dolayı içten yanmalı motorlara alternatif olabileceğini belirtti. Avrupalıların yüzde 64'ü, devletlerin elektrikli araçlar için daha fazlasını yapabileceğini belirtirken, yüzde 94'ü ses çıkarmadan ilerleyebilen araçların çevre için olumlu yanına katıldı. Ancak katılımcıların yüzde 90'ı büyük ve hızlı şarj istasyonları kurmak gerektiğinde hemfikirdi.

Katılımcıların yüzde 55'i, elektrikli aracın menzilinin en az 250 km olması gerektiğini savundu. Anket çerçevesinde katılımcılara yöneltilen sorulardan biri de elektrikli otomobil üretimi konusunda devletten beklentiler yönünde oldu. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeterli alt yapıyı oluşturacaklarını belirtti.

Pratik Şarj Önemli: Şarj noktalarının yaygınlaşması ve elektrik prizlerinde standartların belirlenmesi kadar, dolum pratikliği de öne çıkıyor.

Yüzde 100 elektrikli otomobillerde, içten yanmalı ya da hibrid motorlu araçlarda olduğu gibi, motor yağı, filtreler, enjektör vb. parçaların değişimi olmadığı için bakım masrafları da çok azalıyor.

Gösterge Farkı: Hız ve şarj durumu, elektrikli araçlardaki en önemli göstergeler.Devir saati bu araçlarda söz konusu değil.

Avrupa'nın belli başlı kentlerinde elektrikli otomobillere sıklıkla rastlanırken, küçük araçlardan otobüslere kadar ürünler söz konusu.

Pahalı Bataryalar: Pillerin yüksek maliyeti karşışında kiralamaya yöneliyor. Bu araçların çoğu güvenlik testlerinden geçtiler.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR