Arabanıza Kasko Yaptırırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
"Aracınız çalındığında yerine aynısını koyabilecek ekonomik gücünüz yoksa mutlaka kasko yaptırmalısınız!" diyor uzmanlar. Peki ama kasko yaptırırken nelere dikkat etmelisiniz? İşte sigorta uzmanlarından önemli bilgiler.
Tercihinizi Neye Göre Belirlemelisiniz?
Fiyatın öncelikli tercih olarak dikkate alınmaması gerekir. Hasarınızı en hızlı şekilde ve eksiksiz ödeyecek firmalar ilk tercihiniz olmalı.
Poliçede belirtilen araç değeri, aracınız yeni ise anahtar teslim fiyatı, kullanılmış ise piyasa fiyatı ile aynı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Ferdi Kaza Sigortası ve İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’ndan verilen teminatlara ve ödenecek prime dikkat edilmesi gerekiyor.
15 Gün İçinde Prim Taksidi Ödenmediğinde Sigorta Teminatı Durduruluyor!
Piyasada primi düşük göstermek amacıyla bu teminatlar düşük tutuluyor.
Poliçedeki genel ve özel şartların iyi okunması gerekiyor. Grev, lokavt, deprem,sel gibi teminatların bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.
Prim Taksidinizi Öderken Mutlaka Makbuz İsteyin
Teminatlar dışında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise primlerin ödeme tarihleri. Çünkü poliçede yazılı tarihlerden itibaren 15 gün içinde prim taksisi ödenmediği takdirde, sigorta teminatı durduruluyor. Bu tarihten sonra meydana gelecek hasarlar ise ödenmiyor.
Prim taksitleri acentelere veya şirketlere elden yatırıldığında karşılığında mutlaka makbuz alınması gerekiyor.
Poliçenin enflasyona karşı endeksli olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Hazine müsteşarlığı tarafından her üç ayda bir belirlenen ve şirketlere bildirilen araç kasko değeri esas alınarak, kasko poliçesinin düzenletilmesi gerekiyor.
Kaza SonrasıNe Yapmalısınız?
Kaza sonrası otomobiller hareket ettirilmeden ilgili trafik şubelerine haber vermek ve trafik polislerinin zabıt tutmalarını beklemek gerekiyor. (Eğer kaza bölgesinde trafik şubeleri yerine jandarma varsa, jandarmalar zabıt tutuyor)
Alkol muayenesi yapılması gerekiyor.
Sürücünün kazanın meydana geldiği yerden veya tutanaklar tutulduktan ve araç tamirhaneye çekildikten sonra sigorta şirketlerine haber vermesi gerekmektedir.
Bu işlemler sonrasında sigorta şirketi hasarın bedel tespiti için eksper gönderir.
Eksperin hasar tespit çalışmaları sırasında hasar dosyasının tamamlanması ve para alınabilmesi için tutulan tutanağın tasdikli örneğini, alkol muayenesi örneğini ve aracın ruhsatının fotokopilerini tamin etmesi gerekiyor.
Aracınızın hasarlı durumunu gösteren fotoğrafları çektirmesi gerekiyor.
Kasko Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiğini Özetlersek:
1.Öncelikle Çok İyi Araştırın
Kasko sigortası yaptırmak için değişik firmalardan fiyat alın fakat en ucuzunu tercih etmek her zaman için bu işin size en ucuza mal olacağı anlamına gelmez. Poliçenizin kapsamına mutlaka dikkat edin.
2. Teminat ve Araç Bilgilerinizi Kontrol Edin
Kasko poliçenizde yer alan teminatlarınızı ve araç bilgilerinizi kontrol edin. Aracınıza sonradan monte edilen orijinal parçalar dışındaki parçaların poliçe kapsamına dahil edilip edilmediğine de bakın. Aracınızın hasar alması durumunda, hasarınız teminatlarınızın kapsamına göre ödenecektir.
3. Hasarsızlık İndirimine Dikkat Edin
Poliçe süresi içinde hasarsızlık indirimine hak kazanmış iseniz, bu indirimin poliçenize yansıtılıp yansıtılmadığını kontrol edin.
4. Prim Borçlarınızı Zamanında Ödeyin
Primlerinizi poliçede yazılı tarih ve koşullarda sigorta şirketine zamanında ödemez iseniz, hasar durumunda sigorta şirketiniz hasar tazminatını ödemeyebilir ve zor durumda kalabilirsiniz.
5. Enflasyondan Korunma Teminatı Poliçenizde Var mı Öğrenin
Başlangıçta tespit edilmiş olan sigorta bedelinin enflasyon nedeniyle yıl içinde piyasa değerinin altına düşmesi söz konusu olduğu için, poliçenizde enflasyondan korunma teminatına yer vererek aracınızın değerini koruyabilirsiniz.
6. İhtiyari Mali Mesuliyet Limitlerinize Dikkat Edin
Bir kaza anında karşı tarafa vereceğiniz hasarların karşılanabilmesi için ihtiyari mali mesuliyet limitleriniz yeterli olmalıdır.
7. Anahtar Kaybı Teminatınızın Olup Olmadığını Kontrol Edin
Araç anahtarınızın kaybolması ya da çalınması nedeniyle uğrayacağınız zararlar, eğer poliçenizde anahtar kaybı teminatı varsa sigorta tarafından karşılanır.