GÜNCEL

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Üniversite Tercih Uzmanı Yanıtladı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.07.2022

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Üniversite Tercih Uzmanı Yanıtladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) tercih işlemleri 27 Temmuz’da başlıyor. 5 Ağustos’a kadar sürecek olan tercihlerle ilgili merak edilenler hakkında Tercih Uzmanı Ergin Sarar açıklamalarda bulundu.

Peki, 2022 YKS tercihleri nasıl yapılmalı? İşte konunun uzmanından öneriler.

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Üniversite Tercih Uzmanı Engin Sarar Yanıtladı.

“2022 YKS sınavı sonucunda öğrencilerin ellerindeki puana göre başarı sıraları geçen yıla göre daha düşük”

Yapılan sınavın zorluğu ve kolaylığı, puan türünü oluşturan testlerin seçiciliği, standart sapma, sınav süresinin uzaması ya da kısalması gibi durumlar sınav başarısını etkiliyor.

YKS bir sıralama sınavı olduğundan hem önlisans hem de lisans programları tercihlerinde başarı sıralamasına göre tercih yapılmalı. 

Baraj Kalkınca Çok Fazla Öğrenci Sınava Girdi

YKS’de baraj puanları kaldırılması çok daha fazla sayıda öğrencinin sınava girmesine yol açtı.

2022 öncesi Türkiye’de 2 tür baraj uygulanıyordu. Birincisi öğretmenlik, mühendislik, mimarlık, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi bölümlerde uygulanan bölüm başarı sırası barajları. Kontenjanları 160 bine ulaşan bu bölümlerin başarı sırası barajlarında bir değişiklik yok.

Bölüm bazlı barajlar devam ediyor ve bu bölümleri tercih edecek öğrencilerin tercihlerinin yönünü değiştirecek bir durum söz konusu değil.

2022 YKS Tercih Kılavuzu Yayımlandı:

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Kaldırılan 150 ve 180 barajı ise başarı sırası olarak daha gerilerdeki öğrencileri ilgilendiren bir durum.YKS bir sıralama sınavı. Bunu bir tren vagonu olarak düşünürsek öndeki vagonlarda bir değişiklik yok.

Tercih yapabilme barajının kalkmasıyla arkadaki vagonlara yenileri eklendi fakat bu öndeki öğrencileri etkileyecek bir durum değil.

Tercih Uzmanı: “YKS bir sıralama sınavı”

“Yapılan sınavın zorluğu ve kolaylığı, puan türünü oluşturan testlerin seçiciliği, standart sapma, sınav süresinin uzaması ya da kısalması gibi durumlar sınav başarısını etkiliyor.

Bu yıl TYT sınav süresinin 30 dakika daha fazla olması, 2021 sınavına göre 2022 sınavının daha kolay olması ve özellikle matematik testinde ortalamaların yükselmiş olması gibi nedenler öğrencilerin daha yüksek puanlar elde etmelerine yol açtı.

Ancak bu yıl daha yüksek puanlar daha iyi başarı sıralamaları getirmedi. Bu durum YKS’nin bir sıralama sınavı olması ve her yılın koşullarının birbirinden farklı olmasıyla ilişkili.

YKS bir sıralama sınavı olduğundan hem önlisans hem de lisans programları tercihlerinde başarı sıralamasına göre tercihleri gerçekleştiriyoruz.

Puanların değişkenliğinin daha fazla olmasından dolayı ÖSYM’de tıp, hukuk gibi bazı bölümlere puan barajı değil başarı sırası barajı koyuyor.

Örneğin tıp bölümüne 450 ve üstü sayısal puana sahip aday başvurabilir şeklinde değil de 50 bin ve önceki sıralamaya sahip adaylar başvurabilir kuralını koyuyor.

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı
2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Üniversite Tercih Uzmanı Engin Sarar Yanıtladı.

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tercihlerinde adayların dikkat etmeleri gereken konular hakkında konuşan Sarar, şu ifadeleri kullandı:

“Tercih yapılırken adaylar kendi ilgi ve yetenekleri, özellikleriyle tercih yapacakları bölümler arasında ilişki kurmalı. Bunun yanında kendilerini geliştirebilecekleri şehir ve üniversiteleri tercih etmeye özen göstermeli.

Üniversiteyi ve bölümü tercih ederken, üniversitenin bölümün açılma yılı, mezun verme durumu, bölümde hoca sayısı, bölüm akreditasyonunun olup olmaması gibi temel özelliklere bakılmalı.

Üniversitenin öğrenciye sunduğu ÇAP, yurtdışı Erasmus bağlantıları ve araştırma imkânlarının yanında yemek, ulaşım gibi diğer faktörleri de göz önünde tutmalı.

Tercihleri yaparken üniversiteleri ziyaret etme ve hocalarla tanışmanın yanında tercih danışmanlarından yardım almak bu yıl için çok değerli.

Tercihleri sıralarken belirli bir oranda başarı sıralamasının önünden yazdıktan sonra onun iki katı kadar arka sıralardan da yazmalı. Örneğin 100 bindeki bir öğrenci 60 binden tercihlerini sıralarken önden yazdığının iki katı kadar geriye gitmeli yani 180 bin – 200 binlere kadar arkaya yaslanmalı.

Bu yıl özellikle eşit ağırlıklı puan türü tercihlerinde 200 binlere kadar daha dikkatli olunmalı ve daha geniş aralıktan tercih yapılmalı.

"Fazla Tercihte Bulunmak Şansınızı Artırabilir"

Tercihleri yaparken elbette 24 tercihin hepsini doldurmak zorunluluğu yok ancak olabildiğince fazla tercihte bulunmak yerleşme şansımızı artırabilir.

Özellikle TYT sınavında 1 milyondan sonraki öğrenciler ve AYT sınavında 400 – 500 binlerden daha geride başarı sırasına sahip öğrencilerin olabildiğince geniş aralıktan ve daha fazla sayıda tercihte bulunmaları yerleşme şanslarını artıracaktır.

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı

YKS yerleştirme sonuçları, 5 Ağustos'ta sona erecek olan tercih sürecinin akabinde erişime açılacak. Adayların toplam 24 tercih hakkı bulunacak.

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı Sorusunun Yanıtı

Ancak adayın pek istemediği bölümü tercih listesine yazması, bölümü kazandığında mutsuzluğa yol açması yanında gelecek yıl okul başarı puanında kırılmaya da yol açacağından tercih listesi dikkatli hazırlamak önemlidir.

Aday tercih listesinde yer verdiği en son bölümü de kazandığında dahi kaydını yapıp istekli olacağı bölümlere yer vermesi isabetli olacaktır.”

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeli Bir Psikolog Gözüyle Tavsiyeler 

İşimizde mutsuz olduğumuz zaman özel hayatımızda, sosyal hayatımızda da mutsuz oluyoruz. İlgi alanlarımız süreç içerisinde değişebiliyor. Yaş aralıklarımıza göre ilgi alanlarımızda çeşitlilik ve değişiklik olabiliyor.

Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş meslek seçimleriyle ilgili adayların kendini tanımasını ve mutlaka geniş bir araştırma yapması gerektiğini söylüyor:

 1.   Aday Kendini İyi Tanımalı

Çok fazla sayıda meslek ve bölüm var. Araştırma yapmak, değerlendirmek ve bilgileri toplayıp ondan sonrasında biraz özümsemek gerekiyor. Kendimizi tanımak çok önemli. Zor bir süreç ama sonuçta kendimizi en iyi bilen yine kendimiziz aslında.

Belki bu süreçte ilgi alanlarını ve yeteneklerini yakın arkadaşlarıyla konuşabilirler. Yakın arkadaşları ve ailesi onlarda hangi özellikleri görüyor? Yine belki süreç içerisinde okul döneminde rehber öğretmenle bire bir iletişim içinde oluyorlar. Onlardan destek alabilirler. Bu özellikleriyle birlikte mesleklerin gerektirdiği o özellikleri karşılaştırabilirler.

2. Karar Aşaması Tamamen Gence Bırakılmalı

Bu dönemde ebeveynler adaylardan daha heyecanlı. Tabii ki çok haklılar. Hepimiz çocuğumuzu en iyi yerlerde görmek isteriz. Burada ebeveynlerin daha çok çocuklarının yanlarında durmaları gerekiyor. Karar aşamasını tamamen gence bırakması gerekiyor. Bazı dönemlerde görüyoruz anne baba o kadar baskın ki en sonunda onların istediği oluyor. Bu sefer aday öğrenci mutsuz oluyor.

Anne ve babası istediği için mutsuz olacağı bir alanı seçmiş oluyor. Ebeveynler bu dönemde çocuklarıyla birlikte değerlendirme yapabilirler. Bütün süreçleri birlikte yürütebilirler. Birlikte araştırma yapabilirler ama son kararı çocuklarına bırakmaları gerekiyor. Sonuçta biz nerede başarılı oluyoruz?

2022 YKS Tercihleri Nasıl Yapılmalı? Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gerçekten mutlu olduğumuz, keyifle yaptığımız, büyük bir hevesle yaptığımız alanlarda mutlu oluyoruz. Mutlulukla beraber başarıyı da yakalamış oluyoruz. Son karar gençlerin olmalı.

3. Geleceğin Meslekleri Neler?

Geleceğin meslekleri olarak değerlendirilen eğitim ve sağlık gibi alanların gelecekte de insanların ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir.  Şu anda tercih eğilimlerinin çok yüksek olduğu alanlar var. Eğitim, sağlık bunlar hep gelecekte de ihtiyaç duyulacak alanlar.

4. Sadece Diploma Yeterli Değil

Üniversiteye girdikten sonra gencin gelişimi için kendini geliştirmeye devam etmesi gerekir. Üniversite sıralarında kendilerini geliştirmeye, donanımlarını artırmaya devam etmeleri önemli.  

Bu yılların çok iyi değerlendirilip sadece diplomayla yetinmeyerek ilgi alanları doğrultusunda yeteneklerini ve donanımlarını geliştirmek için çaba göstermeleri gerekiyor. Böylece öğrenci mezun olunca donanımlı ve aranan biri olarak iş hayatına atılacak.

5. Mutlaka Üniversiteleri Ziyaret Edin

Tüm üniversiteler için tercih günleri devam ediyor. Üniversiteler birebir yerleşkelerinde, kampüslerinde tercih ve tanıtım günleri düzenliyorlar. Lütfen imkanları doğrultusunda mutlaka buraları ziyaret etsinler, hocalarla görüşsünler, bölümlerde okuyan öğrencilerle görüşsünler. Okuyacakları üniversitenin sınıflarını, laboratuvarlarını, sosyal imkanlarını görsünler. Böyle bir imkanları yoksa web sayfaları güncel oralarda online olarak ulaşabilecekleri pek çok birim var. Bu araştırmaları mutlaka bu dönemde yapmalarını öneriyorum.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR