HASTALIKLAR

Gribin İlerlemesi Zatürre Sebebi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 14.11.2014

Gribin Ilerlemesi Zaturre Sebebi

Zatürre, çoğunlukla kış aylarında iyi havalandırılmayan kapalı ve kalabalık ortamlarda görülen bir hastalıktır. Genellikle toplu taşıma araçları, okul, yurt, ofis gibi ortamlarda yayılıyor. Ayrıca tokalaşma ve elden ele dolaşan araçlarla da kişiden kişiye hızla bulaşabiliyor. Fakat uzmanlar uyarıyor: “Gribin ilerlemesi güçlü bir zatürre nedeni!” Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mübeccel zatürre ve zatürreden korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi:

Zatürre Neden Olur?

Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla oluşan pnömoni yani halk arasında bilinen adıyla zatürre, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında önemli bir yere bulunuyor. Hastalık bakteriler ilk sırada olmak üzere çeşitli mikroplar ya da kimyasallar nedeniyle akciğerde iltihabi bir sıvı birikmesi sonucu oluşuyor. Yaşlılar, kalp veya solunum yolu hastalığı olanlar, diyabet hastaları, bağışıklık yetmezliği bulunanlar, küçük çocuklar, sigara ve alkol içenler risk grubunda yer alıyor.

Zatürre Olunduğu Nasıl Anlaşılır?

Hastalığın en belirgin belirtileri; 40 dereceye varan ateş, koyu renkte balgam çıkarma, öksürük, vücutta titreme, halsizlik ve yorgunluktur. Bu belirtilerin yanı sıra, dikkat çeken ve mutlaka düzeltilmesi gereken bulgular da var. Bunlar; göğüs ve sırtta oluşan ağrı ve bu ağrının artarak kürek kemiğine kadar yayılması, şiddetli baş ağrısı-dönmesi, dudaklarda morarma ve uçuğa benzer yaraların çıkması, hızlı nefes alıp verme, bayılma hissi, susama ve çok idrara çıkma.

Peki Ama Bu Belirtilerin Hepsinin Bir Arada Olması Gerekir mi?

Bunlardan bir kaçının olması bile, zatürre olma ihtimalini gösterir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulmalıdır.

Gribin Ilerlemesi Zaturre Sebebi

Dikkat! Verem Hastalığı, Zatürre ile Karıştırılabilir

Zatürre, bazı durumlarda akciğer kanseri ile de karıştırılabilir. Bazen de her iki hastalık bir arada bulunabilir. Özellikle bronkoalveoler tipteki akciğer kanserleri röntgen sonuçlarında zatürreyi taklit edebilir. Tedavi edilmesine rağmen uzun zaman gerilemeyen zatürrelerde bu hastalıktan şüphelenilir. Aynı şekilde verem yani tüberküloz hastalığı da zatürre ile karıştırılabilir.

Hangi Durumlar Zatürrre Riskini Artırır?

1. Düzenli Beslenme ve Uyku Şart:

Zatürreden korunabilmek için öncelikle beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

2. Kışın Kapalı Mekanlarda Sık Sık Bulunmak:

Özellikle kış aylarında iyi havalandırılmayan kapalı mekanlarda çok zaman geçirilmemelidir. Kapalı ortamlarda enfeksiyonların daha kolay yayıldığı asla unutulmamalıdır.


3. Sigara ve Alkol Kullanmak Riski Artırıyor

Ayrıca sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, mümkünse düzenli spor yapılmalıdır. Eğer varsa altta yatan kronik hastalıklar stabil düzeyde tutulmalı, uzman hekimin öngördüğü grip ve zatürre aşısı yaptırılmalıdır.

4. Anne Sütü Alan Çocuklarda Risk Daha Düşük

Küçük çocuklara ise ilk 6 ay mutlaka anne sütü verilmelidir. Ne yazık ki ülkemizde çocukların sadece yüzde 10’u ilk 3 ay anne sütüyle besleniyor.

5. Çocuklar, Risk Grubundakilerde Aşılama Şart

Aşılama da zatürreden korunmada oldukça önemlidir. Boğmaca, kızamık ve tüberküloz zatürrenin en önemli etkenleri arasında yer aldığından düzenli olarak çocuğun aşıları yaptırılmalıdır. Yaşça daha büyük çocuklarda ise tüm çocukların aşılanmasına gerek yoktur. Sadece risk grubunda yer alan kronik hastalığı olan çocuklara aşı önerilir.

Konular :