MUTFAK VE BANYO

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.08.2011 - Güncelleme : 15.07.2022

Dilek ULUTAŞKIN

İç Mimar Dilek Ulutaşkın

Violet İç Mimarlık ve Danışmanlık

Banyonuzu yenilemeye karar verdiniz ve hem şık, hem mekânın iyi kullanıldığı bir çözümlemeye ihtiyacınız var.

Bu durumda bir uzmandan yardım almak bu zahmetli çalışmadan sorunsuz çıkmanızı sağlayacaktır.

Çünkü banyoyu yenilemek aynı zamanda ciddi bir tadilat çalışmasını başlattığınızın işaretidir. (Su borularından yer karolarına yapacak çok işiniz var ! )

Banyonuzu Yenileyin, Hayallerin Gerçekle Buluştuğu Bir Noktada Yaşayın...

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Lavabo Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

*Asma lavaboların en büyük avantajı istenilen yüksekliğe monte edilebilmesidir.

*Açılı lavabolar çok köşeli ve yer sorunu yaşanan banyolar için iyi bir çözümdür.

*Kalabalık aileler için en iyisi, eğer banyoda yeterli alan varsa, ikili lavabolardır.

*Lavabo alınırken, banyoya yerleştirdikten sonra rahat kullanabilmek için, önünde 1 m. boşluk bırakmaya olanak verecek büyüklükte bir seçim yapmanız gerektiğini unutmayın.

*Seramik lavaboların temizliği kolaydır ve çok sayıda renk alternatifi mevcuttur.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

*Paslanmaz çelik lavabolar tercih edildiğinde kullanılacak armatür de aynı malzemeden olmalıdır. Bu lavabolar, kolay temizlenir ancak temizlenirken, çizilip parlaklarını kaybedebilirler.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

*Suyu iyi boşaltan, ergonomik bir lavabo seçmeye dikkat edin.( Kare formlu lavabolar çok şık; fakat suyu daha yavaş boşalttıklarını unutmayın! )Ve musluğunuzun lavaboyla uyumlu olduğuna emin olun.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Banyo elemanları arasında en çok çeşide sahip olanlardan biri şüphesiz lavabolardır. Eğer önceden belirlediğiniz bir model yoksa seçim sırasında zorlanabilirsiniz. Seramikten kroma, camdan granit ve mermere kadar değişik malzemelerden üretilen lavabolar; banyo dolabına ankastre, ayaklı ya da asma olabiliyor.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Ayaklı lavabolar geniş banyolar için tercih edilirken, duvara monte edilmiş, çift ya da yan yana iki lavabo da banyoda yeterli alan varsa güzel bir görüntü oluşturur.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Ankastre lavabolar banyoda yeterli alan olmadığı durumlar için ideal bir çözümdür. Bu lavabolar yerden tasarruf sağlarken bir yandan da lavabo ve dolap sorununu birlikte çözer. Banyo dolapları banyonun genel dekorasyonuna uygun renkte ve malzemede modellerden tercih edilmelidir.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Küvet ve Jakuzi Seçiminizi Etkileyecek Bilgiler...

Klasik bir küvet mi, su veya hava püskürtmeli son model bir jakuzi mi? Klasik küvet eğer masaj istemiyorsanız en iyi seçenek. Eğer balneo terapi istiyorsanız, su püskürtmelilerden kaçının ve masaj yapan, gerçek bir küvet tercih edin; yani hava püskürtmeli bir model.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Aslında diğerlerinin aksine, hava püskürtme, genel bir masaj sağlar ve içinde temizlik programı da vardır. Bunun dışında, banyo ürünleri de kullanmaya olanak sağlar. Kullanılan malzemelere gelince; çelik, emaye, döküm emaye veya akrilik.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

En iyi seçim döküm emaye olacaktır; çünkü emayesi kalitelidir ve sıcağı uzun süre saklar.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Paslanmaz çelik, mermer ve bakır küvetlerde kullanılan pahalı,ancak banyoya şıklık katan orijinal malzemelerdir. Banyo suyunu uzun süre sıcak tutabilen akrilik ve reçinenin tersine çelik ,bakır ve mermer suyun sıcağını emerek kısa sürede soğumasına neden olurlar. Kaliteli bir ahşap ise sıcağı uzun süre korur.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Havluluk, sabunluk, diş fırçalığı ve aplik gibi banyodaki temel ihtiyaçlarla bağlantılı aksesuarlar için günümüzde malzeme ve form açısından birbirinden farklı seçenekler bulunmakta. Cam, krom, plastik ve ahşap gibi değişik malzemelerden üretilen bu aksesuarların seçiminde,kişisel beğeniler ve banyonun atmosferi belirleyici olur.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Küvetlerde Formlar Önemlidir

*Yuvarlak Küvetler: Banyoda fazla yer kaplayacaktır. Dolmaları, klasik küvete oranla daha çok su gerektirdiği için ekonomik değildirler. Akrilik olanları daha hafiftir.Genelde bir basamak ya da ek zemin üzerine monte edilirler.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

*Açılı Küvetler: Klasik küvetler kadar yer işgal eden açılı küvetlerin farkı, kapladıkları alanın farklı olmasıdır. Bu durum kimi zaman beklenmedik çözümleri de beraberinde sunar.Örneğin ,dikdörtgen küvetlerden daha kısa olan açılı küvetlerin yan tarafına bir etejer ya da havlupan yerleştirmek mümkündür.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

*Asimetrik Küvetler: Yer sorununun yaşandığı banyolar için, iyi bir çözümdür. Küvetin daha geniş olan bölümü yıkanmak için kullanılmaktadır. Dar olan bölümünün yanına ise lavabo veya klozet yerleştirmek mümkündür. Böylece küvet yüzünden diğer banyo elemanlarından vazgeçmenize gerek kalmaz.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Diğer taraftan, ağır olmaları dezavantaj olarak kabul edilmektedir. Akrilik küvetlerin ise renk alternatifleri çok fazladır. Bazıları cam elyaf-reçine ile güçlendirilmişlerdir. Büyük bir banyonuz varsa, jakuziyi tercih edebilirsiniz.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Hidromasajlı bir küvetin banyo içinde doğru yeri bulması şarttır. En azından, hava basıncı ile su püskürtülmesi yüzünden suyun dışarı sıçraması kaçınılmaz olduğunda, banyo tabanını korumak için yerde bir su gideri yapılmalıdır.

Ayrıca, küvetin altına ya da bir ucuna yerleştirilen su pompası, hava basınçlı su püskürtmesine bağlı titreşimler ve iyi bir izolasyon gerektirmektedir. İzolasyon ihmal edildiği takdirde gürültü dışa vurur.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

Satın almadan önce küvetin çalışırken gürültü yapıp yapmadığına dikkat edilmelidir. Klasik tarzdan hoşlananlar ve banyosunda yeterli alanı olanlar, klasik ayaklı küvetleri kullanabilirler.

Banyonuzu Yenilemenin Zamanı Sizce de Gelmedi mi

İşte Banyonuzu Dekore Ederken Size Yardımcı Olacak Pratik Bilgiler

*Küveti yerleştirirken önünde veya yanında 70 cm.lik bir boşluk yeterli olacaktır.

*Banyoda duvara büyük bir ayna takma şansı yoksa; oynar bir kol üzerindeki küçük aynalar pencereye monte edilebilir, böylece doğal ışıktan da faydalanmak mümkündür.

*Hidromasajlı küvetlerde banyo köpüğü kullanılmaz çünkü; su tazyiki ile banyo köpükle dolabilir. Banyo köpüğü yerine, banyo tuzları tercih edilebilir.

*Hidromasajlı duşlarda, duş içinde dağılımın kusursuz olması için duşa gelen su miktarının yeterli olması gereklidir. Eğer su basıncı yeterli değilse, jet-duş tesisatı da başarılı işlemeyecektir.

Banyolarında Duş Tercih Edenlere Öneriler...

Genellikle küçük banyolarda tercih edilen duşlar, kimi durumlarda kullanıcının doğrultusunda büyük banyolarda da kullanılabilir. Duş kullanımıyla küvete oranla daha az su tüketilir ve küvetten daha az yer işgal edilir. Duşların, hesaplı ve basit modelleri bulunduğu gibi insanı dinlendiren hidromasajlı örnekleri de mevcut.

Hidromasajlı duş sisteminde olması gereken en önemli özellikleri:

Güçlü pompa, ergonomik su çıkış düzeni, etkin su boşaltma sistemi ve sistem güvencesidir.Bu duşlarda, duş kabinlerinin kapıları su tazyiki düşünülerek tasarlandığından sızıntı söz konusu değildir.

Farklı modelleri ve açılma teknikleriyle dikkat çeken duş kabinleri ise banyonuzu sudan koruduğu gibi oldukça dekoratif bir görüntü de yaratır.

Banyonuzu Yenilemenin Sizce de Zamanı Gelmedi mi

Banyonuza Uygun Armatür Seçerken…

Banyonuzu düzenlerken birden fazla almanız gereken bir malzemeyle karşı karşıyasınızdır. Lavabo, küvet ve duşlarda kullanılan armatürlerin kapasite ve performansları türlerine göre değişiklik göstermektedir.

Tek ya da çift kollu modelleri bulunan bütün armatürler çelik gövdelidir ve elektrostatik boya, 24 karat altın ya da krom ile kaplanarak son görüntülerini alırlar.

Armatürler, yüzeylerinin kaplandığı malzemeye göre isimlendirilmektedir. Ayrıca dekoratif görüntü elde etmek için seramik, cam, pleksiglas ve ahşap gibi yan malzemeler de kullanılmaktadır.

Armatürleri çeşitlerine göre beş ayrı grupta toplamak mümkün:

1. Tek kollu
2. Mix (seramik diskli, küresel vanalı vb.)
3. Volanlı (seramik diskli, salmastralı vb.)
4. Elektronik (radar ya da infrared)
5. Zaman ayarlı ve termostatik.Seramik disk teknolojisi akan suyun miktar ve ısısının güvenle ayarlanmasını,böylece su ve enerji tasarrufu yapılmasını da sağlar.

Aklınızda Bulunsun!!!

Banyonuzu kullanan kişilerin özellikleri değiştikçe, banyoda alınması gereken önlemler de çeşitlenir.

*Banyo çocuklar ve yaşlılar için daha güvenli bir hale getirmek isteniyorsa, yere kaymayan bir yer kaplama malzemesi ya da dekoratif bir banyo halısı serilmelidir. Ayrıca, destek almak amacıyla duvarlara, bariyerler sabitlenmelidir.

*Temizlik için kullanılan kimyasal temizleyiciler banyodaki parlak ve akrilik yüzeylerin ömrünü kısaltır. Bu yüzden üreticiler tarafından önerilen temizlik maddeleri kullanılmalıdır.

*Banyo yenilerken dikkat edilmesi gereken ilk detay, su ve elektrik tesisatının durumudur. Çünkü bu sistemlerdeki bir ağrıza geç fark edilirse, yapılan diğer bütün çalışmalar boşa gider.

Banyodaki Yer ve Duvar Kaplamaları Nasıl Olmalı?

Banyolarda, elektrik ve su tesisatı birlikte olduğundan yer kaplamaları bir uzmana danışarak yenilenmeli ya da bizzat işin uzmanına yaptırılmalıdır.

*Ahşap yer kaplamaları nem ve sudan şişip kalkabileceğinden, zeminden geçen tesisatın sorunsuz olması gerektiği unutulmamalıdır. Özel bir bakım gerektirirler.

*Deterjan ve çözücü maddeler vinil kaplamaların parlaklığını alıp solmalarına neden olabilir.

*Fazla desenli duvar kaplamaları banyoyu olduğundan küçük ve karışık gösterebilir.

*Neme dayanıklı olan coco, banyolar için ideal bir zemin kaplamasıdır; ancak, çıplak ayakla basıldığında ayağı rahatsız edebileceği unutulmamalıdır.

*Mermer kaplamalar zemin ıslak olduğu zaman kaymaya neden olur.

Banyo Duvarları Nasıl Olmalı?

*Banyo duvarları tasarlanırken, farklı bölgeler için farklı çözümler düşünülebilir. Örneğin,nem ve ısının yüksek olduğu duş ve küvet bölümü için cam tuğla ya da seramik karo gibi malzemeler seçilmelidir.Banyonun diğer bölümlerinde boya ya da duvar kağıdı kullanılabilir.

*Yüksek duvarlar banyoda soğuk bir hava yaratabilir;bunu engellemek için duvarların alt ve üst kısımları için farklı renkler seçilip duvar ikiye bölünerek yükseklik duygusu aşılabilir.Ayrılan bölümlere uygun renklerde duvar karosu ya da boya uygulanabilir.

*Uçuk renklerin banyoları daha ferah göstereceği unutulmamalıdır. Banyoda doğal ışık alan bölgenin karşısına yerleştirilen büyük bir ayna mekânda farklı bir bölüm varmış izlenimi yaratacaktır.

*Cam tuğla ile örülen duvarlar ışığı iyi yansıttıkları için tercih edilirken, mozaik karolar kullanımı kolay olduğundan sıklıkla önerilir.

Banyo Halısı: Banyonuzun zemin giydirmesi hangi tip olursa olsun, halı vazgeçilmez bir aksesuar! Mekânınızı bir havuza çevirmenize engel olacak ve her şartta önemli bir dekorasyon objesi görevi görecektir.

Duvarlarınızdan birinin rengini hatırlayın veya banyonuzda kullandığınız aksesuarlarınızın rengiyle uyumlu bir renk seçin. Ancak su ile bu kadar iç içe bir ortamda seçtiğiniz halının kaygan zeminde sizi koruyacak özellikte olması gerektiğini unutmayın.

Bilinmesi Gerekenler

*Banyolarda lavabonun yerden yüksekliği 85 cm’dir. Bu yükseklikteki bir lavabo tezgâhının altına rahatlıkla çamaşır makinesi yerleştirilebilir. Çamaşır makinesi tezgâh altı dolabına konulursa ve dolap kapaklı olursa ses problemi de ortadan kalkmış olur.

*Klozetin yerden yüksekliği 45 cm’dir. Klozeti rahat kullanmak için 90cm’lik boş bir alana yerleştirilmiş olmalıdır.

*Eğer makyaj banyoda yapılıyorsa, genel aydınlatmanın dışında lavabo aynasının her iki yanında eşit dağılım veren lambalara veya aynanın üzerinde bir aydınlatmaya ihtiyaç vardır. Böylelikle yüzün her iki kısmı da eşit olarak görülebilir.

*Banyolarda su ve nem olduğu için zemin döşemesi ve duvarlar suya dayanıklı malzeme ile kaplanmalıdır. Genelde banyolarda kullanılan sırlı seramiğin dışında zeminde;suya dayanıklı ahşap,duvarlarda ise vinil duvar kağıdı ,duvar karosu veya boya kullanılabilir.

*Klozetin asma olarak kullanılması çok pratiktir ve banyonun temizliğinde oldukça hijyenik bir etkiye sahiptir. Ama klozet sonradan yapılıyor ve gömme rezervuar kullanılıyorsa duvarından zorunlu olarak bir set çıkar. Bu set üzerine minik objeler yerleştirilerek banyoya sevimli bir hava verilebilir.

*Duş perdesi kullanıyorsanız, düzenli olarak temizlemeyi unutmayın!

Plastik perdeler, sıcak su veya antibakteriyelli bir süngerle temasları halinde zarar görmezler. Sentetik veya kumaş perdeleri ise makinede yıkamaktan çekinmeyin.

Konular :
BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan