Yarıyıl Tatilinde Her Gün Farklı Bir Etkinliğe Ne Dersiniz?
İstanbul Modern, 7-12 yaş grubundaki çocuklar için, okulların yarıyıl tatilinde olduğu 26 Ocak – 6 Şubat 2015 tarihleri arasında sanatla dolu, eğlenceli bir program hazırladı. Her gün farklı bir etkinliğin düzenlendiği 7-12 Yaş Grubu İçin Yarı Yıl Sanat Atölyeleri’nde çocuklar resim, heykel, yerleştirme, tasarım, mimari gibi disiplinleri içeren uygulamalar yapıyor.
Yarıyıl tatili boyunca çocuklara, sabah ve öğleden sonraları için iki program seçeneği sunuluyor. Haftanın her günü, farklı bir program uygulanıyor. Çocuklar iki saat süren programlarda sanat eserlerini inceliyor ve atölye uygulaması gerçekleştiriyor. Müzenin kapalı olduğu pazartesi günleri hariç hafta içi uygulanan programlarda sergi turu yer alıyor. Pazartesi programları ise odaklanılan konularla ilişkili filmlerin kısa gösterimlerini içeriyor.
2 saatlik atölye ücreti: 85 TL (üyelere 76,5 TL)
Hafta içi her gün 10.00-12.00 saatleri arasında düzenlenen sabah atölyelerinde, pazartesi günleri “Büyülü Gezegenler”, salı günleri “Örgü Mekanlar”, çarşamba günleri “Çağrışım Albümü”, perşembe günleri “Gizemli Gölgeler”ve cuma günleri “Takı Tasarımı” başlıklı programlar düzenleniyor. Çocuklar bu atölye çalışmalarında evrenin derinliklerindeki cisimlerden yola çıkarak maketler hazırlıyor, onlara ayrılan bir mekanda yerleştirmeler yapıyor, duyular arası aktarımlarla albüm kapakları tasarlıyor, nesnelerin gölgelerinden yola çıkarak resimler çiziyor ve takılar üretiyor.
Hafta içi her gün 13.00-15.00 saatleri arasında düzenlenen öğleden sonra atölyelerinde pazartesi günleri “Kostüm Tasarımı”, salı günleri “Renkli Motifler”, çarşamba günleri “Hayalimdeki Müze”, perşembe günleri “Şapka Tasarım Atölyesi”, cuma günleri “Köpük Kent” başlıklı programlar düzenleniyor. Çocuklar bu atölye çalışmalarında kostümler hazırlıyor, motifler üretiyor, müzeler tasarlıyor, şapka formları geliştiriyor ve kent maketleri hazırlıyor.
Programlar hakkında detaylı bilgiye 0212 334 73 52 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
SABAH ATÖLYELERİ / 10.00 – 12.00
Büyülü Gezegenler
Pazartesi günleri düzenlenir.
Doku ve form kavramlarına odaklanan program, güneş sistemindeki sekiz gezegenin sanat çalışmaları ile temsil edilmesini içeriyor. Belgesel film ve fantastik film kategorisinden kısa gösterimler ile başlayan uygulamada çocuklar, seçtikleri gezegenleri formu, dokusu, içinde yaşayan hayali varlıkları ve diğer özellikleriyle maketlere dönüştürüyor. Atölye çalışması gezegenlerin, tavandan sarkan iplere asılarak güneş sisteminin canlandırılması ile tamamlanıyor.
Örgü Mekanlar
Salı günleri düzenlenir.
Bu atölye çalışması resim, heykel ve yerleştirme sanatının ortak kavramlarının ve temel farklılıklarının çözümlenmesine odaklanıyor. Program bir müze uzmanının çocuklarla sergi alanlarında gerçekleştirdikleri incelemelerle başlıyor. Atölye uygulamasında çocuklar bir resim, bir de heykel çalışması yapıp kendi çalışmalarını yorumluyorlar. Programın son aşaması çocukların renkli iplerle, onlara ayrılan bir mekanda, bu mekanın anlamını ve kullanımını değiştirecekleri kolektif bir yerleştirme çalışması gerçekleştirmeleri ile tamamlanıyor.
Çağrışım Albümü
Çarşamba günleri düzenlenir.
Sanatta duyu aktarımına ve çağrışım yönteminin kullanımına odaklanan program, bir müze uzmanı ile gerçekleştirilen sergi gezisi ile başlıyor. Serkan Özkaya’nın havada asılı duran piyanosundan işitsel çağrışımlar yakaladıktan sonra Burhan Uygur’un “Kapı” adlı eserinin arkasındaki sesleri dinleyen çocuklar, atölye çalışmasında çeşitli klasik müzik bestelerini dinlerken mürekkep ile desen çalışmaları gerçekleştiriyor. Programın sonunda sevdikleri bir müzik albümüne kendi kapaklarınıhazırlayarak atölyeden ayrılıyorlar.
Gizemli Nesneler
Perşembe günleri düzenlenir.
Program, çağdaş sanatçı Handan Börüteçene’nin İstanbul Modern’de sergilenen sanat çalışması “Bana Kendini Getir”den esinlenilerek tasarlandı. Programın ilk adımında çocuklar; sanat atölyesinde, Börüteçene’nin sanat çalışmasında kullandığı nesnelere benzer nesnelerin izdüşümlerinden oluşan bir çizim çalışması gerçekleştiriyor. İkinci adımda ise bu nesneler çocukların yaratacakları bir masalda hayat buluyor. Çizim ve masal tasarımını içeren atölye çalışmasının ardından program, çocukların bir müze uzmanı ile odaklanılan sanat eserini incelemeleri ile tamamlanıyor.
Takı Tasarımı
Cuma günleri düzenlenir.
Programda çocuklar İstanbul Modern’in koleksiyonunda yer alan sanat çalışmalarından yola çıkarak bu çalışmalarda kullanılan formlarla küçük objeler ve desenler üretiyor. Yaratılarını küpelere, kolyelere, yaka iğnelerine ve daha birçok farklı formdaki takılara dönüştürüyorlar.
ÖĞLEDEN SONRA ATÖLYELERİ / 13.00-15.00
Kostüm Tasarımı
Pazartesi günleri düzenlenir.
Bu atölyede çocuklar; renklerle, lekelerle ve farklı sanat malzemeleriyle çalışarak hayal güçlerinin sınırlarını zorluyor, bugünün ve geleceğin kostümlerini tasarlıyor. Atölye çalışması moda tasarımı alanından bazı videoların görüntülerini ve fantastik filmlerden kısa gösterimleri içeren bir sunum ile başlıyor. Programın uygulama aşamasında ise çocuklar ikili ekipler oluşturarak ortak fikirler geliştirip kağıttan kostümlerini tamamlıyor.
Renkli Motifler
Salı günleri düzenlenir.
Sanatçı Ekrem Yalçındağ’ın “Kontrastlar” adlı, müzede sergilenen sanat çalışmasına odaklanan programda, çocuklar ilk olarak sanatçının eserini müzenin sergi salonunda inceliyor. Ardından atölyede şekiller tasarlayıp, kağıt yüzeyinde çoğaltarak düzenliyorlar. Sulu boya, pastel boya ve guaj boyanın kullanıldığı bu atölye çalışmasında çocuklar teknikleri karıştırarak motifli kompozisyonlarını tamamlıyorlar.
Hayalimdeki Müze
Çarşamba günleri düzenlenir.
Program müze kavramını ele alan bir söyleşi ile başlıyor. Ardından çocuklar İstanbul Modern’in kullanım alanlarını, koleksiyonunu, müzecilik alanındaki faaliyetlerini inceledikleri kısa bir müze gezisi gerçekleştiriyor. Atölye çalışmasında çocuklar, özel hazırlanmış bir maket üzerinde hayali koleksiyonlarıyla yeniden yorumladıkları bir İstanbul Modern kuruyor.
Şapka Tasarım Atölyesi
Perşembe günleri düzenlenir.
Program bir müze uzmanı ile müzenin sergi salonlarında sanat yapıtlarının incelenmesi ve sanat eserlerinin karşısında gerçekleştirilen desen çalışmaları ile başlıyor. Çocuklar atölye çalışmasında ilk olarak, kağıt ve renkli kartondan şapka tasarımları üretiyor. İkinci aşama ise müze gezisinde onları en çok etkileyen eserlerden yola çıkarak keçelerle imgeler hazırlayıp bu parçaları şapka tasarımlarına yerleştirmeleri ile tamamlanıyor.
Köpük Kent
Cuma günleri düzenlenir.
Çocuklar bu atölyede kendileri için özel hazırlanmış geometrik biçimleri bir araya getirip boyayarak oyun alanlarıyla dolu bir kent maketi yaratıyor. Çalışma, çocuklarda kent kavramını geliştirmeyi ve çevre bilincini güçlendirmeyi amaçlıyor. Programın sonunda bir müze uzmanı ile gerçekleştirilen sergi gezisinde çocuklar kent manzaralarını içeren sanat çalışmalarını yorumluyor.
7-12 Yaş Grubu İçin Yarı Yıl Sanat Atölyeleri Programı
10:00-12:00 (2 saatlik atölyeler)
13:00-15:00 (2 saatlik atölyeler)
26 Ocak 2014 Pazartesi
Büyülü Gezegenler
Kostüm Tasarım Atölyesi
27 Ocak 2014 Salı
Örgü Mekanlar
Renkli Motifler
28 Ocak 2014 Çarşamba
Çağrışım Albümü
Hayalimdeki Müze
29 Ocak 2014 Perşembe
Gizemli Nesneler
Şapka Tasarımı
30 Ocak 2014 Cuma
Takı Tasarımı
Köpük Kent
2 Şubat 2014 Pazartesi
Büyülü Gezegenler
Kostüm Tasarım Atölyesi
3 Şubat 2014 Salı
Örgü Mekanlar
Renkli Motifler
4 Şubat 2014 Çarşamba
Çağrışım Albümü
Hayalimdeki Müze
5 Şubat 2014 Perşembe
Gizemli Nesneler
Şapka Tasarımı
6 Şubat 2014 Cuma
Takı Tasarımı
Köpük Kent