Tembelliği Karşısında Umutsuzluğa Kapılmayın
Çalışkan bir çocuğa sahip olmanın gururunu tatmayı hangi anne baba istemez? Ama şu da bir gerçek: “Oğlum ̸ kızım hadi çalış!”, demekle de çocuğa çalışkanlık aşılamaz. Aslında hiçbir çocuk çalışkan ya da tembel doğmaz. Sonra tembel de olabilir, çalışkan da. Çocuğun yaramaz-uslu veya dürüst-yalancı olması gibi, tembel-çalışkan olması da belli uygulamaların sonuçlarına bağladır.
Önce Çalışma İsteğini Değerlendirin
Çocuğunuz tembellik yapıyorsa, ilk önce telaşa kapılmadan çocuğun çalışma isteğini değerlendirmeye çalışın. Çalışma isteği az ise, buna neyin yol açtığını tespit etmeye çalışın. Çocuklar çoğu kez bizi bir güç mücadelesine çekmek ve ilgi görmek için tembellik yapar veya kaçmak istedikleri bir şey vardır ya da her şeyin onların yerine başkaları tarafından yapılmasına alışmışlardır.
Davranışları Değiştirmek Bir Süreç Gerektirir; Sabırlı Olun
Çocuğunuzun tembelliğine neyin yol açtığını ve çocuğun ne gibi zorluklar yaşadığını saptıktan sonra çalışma isteğini artırıcı önlemler almaya çalışın. Kimi önlemler işe yaramıyorsa, umutsuzluğa kapılmayın. Unutmayın, davranışları değiştirmek süreç işidir.
Çocuklar Bazen İlgi Görmek İçin Tembellik Yapabilir
Bu arada çocuğa bağırıp çağırmak, özellikle de onu aşağılamak veya kardeşleriyle bile olsa, başkalarıyla kıyaslamak son derece zararlıdır. Çünkü her insan farklıdır; her insanın güçlü ve zayıf yanları da farklıdır. Kardeş bile olsalar, çocuklar ailenin farklı dönemlerinde doğmuşlardır.
Erken Yaşlarda Ders Çalışma Alışkanlığı Kazandırmak Çok Önemli
Ders çalışma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır. İşe çocuklarınıza erken yaşlarda, yaşlarda yaşlarına uygun sorumluluklar vermekle başlayabilirsiniz. Çocuğunuz tembel olduğu için yapmadığı bir işi hiçbir zaman siz üstlenmeyin. Başka bir şey yapmalarına izin vermeden önce bu işi bitirmelerini sağlayın. En sıkıcı ev işlerini bile nasıl eğlenceli hale getirebileceklerini öğretin. Elbette anne babalar olarak siz de çocuğa örnek olmalı, üzerinize düşen yükümlülüklerini zamanında yerine getirmelisiniz.
Anne baba olarak başka neler yapabilirsiniz?
•Çocuğunuzun önüne hedefler koymasına yardımcı olmak. Koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi için onu yüreklendirmek, gerçekleştiremediğinde ise yargılamamak, başaracağına güvendiğimizi belirtmek.
•Çalışma alışkanlıklarını izleyerek eksikliklerini bulmasına yardımcı olmak. Planlı çalışıyor mu? Kişisel özelliklerine ve koşullarına uygun bir çalışma mı sergiliyor? Dikkat süresi ne kadar?
•Çalışma ortamından kaynaklanan sorunları varsa, çocukla konuşup bunları ortadan kaldırmak (televizyon sesi, ışıksızlık, kavgalar vb.)
•Korku ve endişelerini öğrenip bunları giderici önlemler almak.
•Çocuğun gösterdiği çabalara değer vermek.