ÇOCUK EĞİTİMİ

“Sizin ki Hala Bez Mi Kullanıyor?!”

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.07.2011
Sizin ki hala bez mi kullanıyor

Anne babaların kararsız kaldığı konulardan biri de çocuklarının tuvalet eğitimine ne zaman başlamaları gerektiği konusudur. “Çocuğum tuvaletini ne zaman söyleyecek?” “Bu masraflı bezlerden ne zaman kurtulacağız?” gibi sorular kafalarını sürekli meşgul eder. Bakın uzmanlar bu konuda ailelere hangi önerilerde bulunuyorlar.

Çocuğun Tuvalet Eğitimini Alacağı Dönemin Belirtilerine Dikkat
Çocuklardaki tuvalet alışkanlığı kültürden kültüre, çocuktan çocuğa farklılık gösterdiği için tuvalet eğitiminin belli bir yaşı yoktur. Çevrenizdeki arkadaşlarınızın (anneler) “Bizim çocuk çoktan bezlenmeyi bıraktı, sizinki hala bez mi kullanıyor?” şeklindeki sözleri sizin moralini bozmasın ve kaygıya kapılmayın. Çünkü her çocuğun tuvalet eğitimini alacağı dönemle ilgili bazı belirtileri vardır.

Çocukların çoğu 18-30 aylık dönem arasında tuvalet eğitimine başlarken bazı çocukların bu eğitime başlamaları 4 yaşına kadar gecikebilir. Yapılan araştırmalar kızlarda ortalama 2,5 yaş; erkeklerde ortalama 3 yaşlarında tuvalet eğitimi alınmaya başlandığını ortaya koyuyor.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını anlamanız için bazı belirtiler vardır. Çocuğunuzun mesane kontrolü ne düzeyde? Bedensel ve zihinsel gelişimi açısından tuvalet eğitimini almaya hazır mı? Öncelikle bunların çocuk üzerinde gözlenmesi gereklidir.

Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Gün boyunca bezi birkaç saat kuru kalabiliyor mu? (2-3)

Tuvalet ihtiyacı duyduğunda mimiklerinde ya da bedeni duruşunda farklılık oluyor mu?

Sizin bazı basit isteklerinizi yerine getirebiliyor mu?

Tek başına evin değişik odalarına gidiyor mu?

Tek başına pantolonunu ( ya da iç çamaşırını) çıkarıp giyebiliyor mu?

Bezi ıslandığında rahatsızlık duyuyor mu?

Bu sorulara çocuğunuzun durumunu değerlendirerek “evet” cevabını verebiliyorsanız, çocuğunuz tuvalet eğitimi konusunda hazır demektir.

Neler Yapabilirsiniz?

 Tuvalet eğitimine başlayan anne babalar için en önemli iki kural “sakin ve sabırlı” olmaktır.
 Eğitimin ilk zamanları çocuğunuza bir oturak (lazımlık) alın. İster banyoda dursun ister çocuğunuzun odasında dursun önemli olan çocuğu yavaş yavaş oturağa alıştırmaktır. İlk zamanlar çocuk bezli iken bu alıştırmalar yapılmalı, daha sonra bezi ve çamaşırı olmadan çocuk bu oturağa alıştırmalıdır. Oturakta durma süresi az da çok fazla da olmamalıdır. (1-10 dakika arası)
 Tuvalet konusunda ailenizde birlikte kullandığınız kelimeleri çocuğunuza öğretin. Tuvalet kavramı çocuğunuzda gelişsin ki, tuvaleti geldiği zaman bunu rahatça dile getirebilsin.
 Tuvalete birlikte gidip yanında kalabilirsiniz. Çocuğunuzun tuvalette iyi vakit geçirmesi için onunla ilgilenebilir ya da ona ilgisini çeken bir oyuncak verebilirsiniz.
 Çocuğunuz tuvaletini zamanında ve uygun şekilde yaptıysa onu övün. Yalnız övmek demek ona şeker, çikolata almak gibi ödül davranışı olmasın. Sadece güzel sözlerle onu yüreklendirin: “Aferin sana, artık bezine yapmıyorsun tuvaletini, sen bir ağabey-abla oldun” ifadeleri çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.
 Çocuğunuz ara sıra tuvaletini altına yapıyorsa sakın onu yargılamayın; küçümsemeyin ve bir başkasıyla kıyaslamayın. Uygun bir dille çocuğunuza bu işi tuvalete görmesi gerektiğini belirtin ve konuyu fazla irdelemeyin. Çünkü tuvalet eğitimi boyunca bu tür hadiseler sık sık olabilir. Kendinizi bu durumlara hazırlayın. Kesinlikle çocuğunuzu tekrar bezlemeye başlamayın.
 Çocuğunuz tuvalet eğitim sırasınca altına kaçırmaya devam ediyorsa, “Altını ıslak ve kirli olduğu zaman bulunacağın yerler tuvalet, banyo; temiz olduğu zaman ise oda ya da mutfaktır” şeklinde anlaşma yapmalısınız.
 Kendi elbisesini kendisinin değiştirmesini ona öğretmelisiniz.
 Eğer çocuğunuz tuvalet kullanmayı reddediyorsa, “Altın ıslak ve kirli iken kendini nasıl hissediyorsun?” Problemi çözmek için fikirlerin ne?” gibi ifadelerle onu bu konuda konuşmaya teşvik etmelisiniz. Büyük bir ihtimalle kendi kendine bu konuda anlayış geliştirecektir.
 Çocuğunuza tuvalet ihtiyacının giderilmesinden sonra temizliğin neden gerekli olduğunu anlatınız. Tuvaletten sonra, ellerin mutlaka temizlenmesi alışkanlığını çocuğunuza kazandırmaya çalışın.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR