Rutinleri Rutin Yapın
Rutin. Birçok erişkin için bu sözcüğün sadece olumsuz anlamları vardır. “Öngörülebilir”, “sıkıcı”, “monoton”, “eski tas eski hamam” . Arada sırada, rutinler küçük bir çocuk tarafından istekle beklenir, çünkü sıkıntı değil, rahatlık verir. Günün çeşitli saatlerinde ne olacağını bilmek, çocuğun kendini daha güvende ve kontrolde hissetmesini sağlar. Özellikle inişli-çıkışlı küçük çocukluk günlerinde rutinler, fırtınalı bir hayat temposunun yegane sakin zamanlarıdır.
Neden Çocuğumuza Rutinler Oluşturmalıyız?
Rutinler, küçük çocukların geçişleri daha kolay kabul etmesini sağlar; vites değiştirmeye (hikaye zamanından öğle yemeğine, oyun parkından eve, oyuncaklardan yatma zamanına) gösterecekleri direnç olasılığını azaltılmış olur. Çok zaman alabilecek planlama işini de basitleştirir. Rutin bir defa kurulduğunda, tekrar düşünmeniz gerekmez. Son dakika paniğini azaltır ve inişli-çıkışlı günlerin daha düzgün geçmesini sağlar.
Rutin herkesin işine yaramaz, hatta doğası “düzensiz” olan çocukları üzebilir. Bazı serbest ruhlu ailelerin doğaçlama stilini felce uğratarak kimi zaman stres yaratabilir. Aynı rutin, her aile için geçerli olamaz. Ancak, küçük çocuklu ailelerin çoğu için, karışık programlarının arasında bir miktar rutin olması -haftalık rutin veya birkaç tane günlük rutin- mantıklıdır ve rahatlatıcıdır.
Günaydın Rutinleri:
Güne doğru başlayın. Sabah ilk iş olarak sıcak bir sarılma. Erken bir saat limiti koyun –dışarısı aydınlandığında, saat veya radyo çaldığında ve çocuğunuzu sayıları tanımaya başladığında saat 6 veya 7’de- bu sayede çocuğunuz gece yarısı uyanıp kendisine sarılınmasını beklemeyecektir. Veya özel bir selamla ile başlayın güne: Bir öpücük, sarılma, sevdiği bir şarkı (canlı veya müzik setinden)...
İşte Gitme Rutinleri
Anne babadan biri veya ikisi de ayrıldığı zaman, bir sarılma, özel bir ayrılma cümlesi, camdan bakma ve el sallama ayrılışı kolaylaştırır.
Temizlik Rutinleri:
Birinci oyuncağın, ikincisi çıkarılmadan yerine konmasında ısrar ederek, oyunun sonunda veya günün bitiminde tam bir temizlik isteyerek, küçük çocuğunuzu kendi dağıttıklarını toplamaya alıştırmak, hem kısa hem de uzun vadede yardımcı olacaktır.
Temizlik zamanını özel bir şarkı veya müzik parçasıyla birleştirmek hem rutini yerleştirecek, hem de daha çekci hale getirecektir. Bunu bir oyun haline getirmek de aynı işi görür. Örneğin, bir saat kurup veya kum saatini çevirip zamana karşı temizlik denemesi yapmak gibi.
Temizlik ile ilgili faaliyetlere direnç gösteren küçük çocuklar için zamanlarını bilmek, bunları daha az itici yapar. Bu sebeple, diş fırçalama, el yıkama, banyo ve şampuanlanma için belli bir rutin planlayın.
Yemek Rutinleri:
Akşam yemeği romantizminin bir kısmını alıp götürse de Pazartesi balık ve havuç, Salı makarna, Çarşamba pizza ve salata vb. yiyeceğinin bilinmesi, son dakika alışveriş ve pişirme stresini azaltır. Hafta sonu yemeklerini, zaman daha bol olduğu için, haftanın serüvenleri haline getirin. Eğer mönü rutinini sevmediyseniz, başka yemek gelenekleri geliştirin. Jestler yapmak, günlük aktiviteler hakkında sırayla konuşmak, müzik dinlemek, kelime oyunları oynamak.
Dinlenme Zamanı Rutinleri:
Küçük çocuğun evdeki varlığı, anne babalık dönemi öncesindeki doğaçlama faaliyetleri önemli ölçüde ortadan kaldırdığından hem sizin hem de küçük çocuğunuzun hasretle beklediği hafta sonu rutinleri planlayın. Örneğin, sabah erken saatte sarılma, gıdıklama, kahvaltıda yüz şekili kurabiyeler, Cumartesi anne ile dışarı çıkma, Pazar baba ile parka gitme gibi...
Yatma Zamanı Rutinleri:
Bunlar küçük çocuğun gününü rahat bitirmesine yardımcı olur. Böyle bir rutine her çocuğun ihtiyacı vardır. Akşam dişler fırçalandıktan ve evdeki tüm bireylere iyi geceler dendikten sonra en geç 21:30’da çocuğunuz yatağında olmalı. Anne ve baba sırayla masallar okuyarak bu rutini keyifli hale getirebilir.
Ayrılma Rutinleri:
Ayrılma -bir arkadaşın evinden, oyun parkından, anneannenin evinden vb.- birçok çocuk için güçtür. Ayrılmalar için, düzenli bir rutin kurmak (özel bir ayrılma şarkısı söylemek, bir şiir okumak, daha sonra tek tek hoşçakal demek ve eve dönerken evcil hayvan dükkanında durup köpek yavrularına bakmak) direnci azaltabilir.
Anaokulunda veya Kreşe Gitme Rutinleri:
Her zaman “Biz okula böyle gideriz” vb. şarkı söylemek, her zaman aynı yolda yürümek veya araba ile gitmek her zaman bu çocukları isimlendir oynamak (sınıftaki bütün çocukları hatırlamaya çalışmak ve daha sonra her bir çocuk için ayırıcı bir özellik bulmaya çalışmak) bu rengi bul oynamak veya başka bir oyun bulmak, evden okula geçişi daha öngörülebilir ve böylece daha az üzücü yapabilir.
Bu rutini kurar kurmaz artık olanak olduğunca ona bağlı kalmak önemlidir. Tatilde, misafir geldiğinde veya günlük yaşamı değiştiren diğer durumlarda bile. Bazı küçük çocuklar, değişikliklerde, özellikle son dakika olanlarda, çok rahatsız olurlar. Rutini bozmanız gerekiyorsa, çocuğunuzu önceden hazırlamaya ve bir yandan da ona bu değişiklikle başa çıkmasında yardım edebilecek sabrı toplamaya çalışın.