Notlar Başarının Anahtarı mı?
Uzmanlar, eğitimdeki başarısızlık üst üste yığıldığında birikirek çoğalır. Bu nedenle başarısızlığın mümkün olduğunca erken fark edilmesi önemlidir. Bu nedenle okul yıllarının ilk dönemlerinde fark edilen başarısızlık, ilköğretim süresince düzeltilmez ise çocuğun tüm okul başarısını etkiler.“Çocuğun öğrenmeye dönük tutumu belirlemede ailenin tutumu çok önemlidir.” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Hayata Dair" kitabında bakın anne babalar hangi önemli uyarılarda bulunuyor.
Sevilme Ölçüsünü Notlar Belirlememeli
Kötü notlar çocuğun sadece okul hayatında bir basamakta başarısız olduğunu gösterir. Genellikle notlar aileler tarafından çocuğun başarısız olduğu, zekasının düşük olduğu, tembel olduğu ya da çocuğun sorumsuz olduğu şeklinde algılanır. Anne baba tarafından “Eğer notun yüksekse seni seviyorum, notun düşükse seni sevmiyorum” gibi bir mesaj verilebilir farkında olmadan.... Böylece çocuk, nota, olması gerekenden fazla anlam yüklemiş olur. Not anne babanın sevilme ölçüsü olmamalı çocukta. Ama notu iyi olursa, anne babanın sevindiği, daha mutlu olduğunu bilmeli. Sevgisini kaybedeceğini bildiği anda çocuk depresif olabilir.
Okul Çağındaki Çocuklar da Depresyona Girer
Devamlı okul başarısızlığı, aileden okuldan ya da çocuğun kendisinden kaynaklanabilir. Sık olarak çocukların kendilerini belli bir sorumluluk içerisinde hissetmemeleri ve okul sonrası ders çalışma saatlerini düzenlemememleri görülebilir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda tipik depresyon oluyor.
En Sık Rastlanan Sebebi Çocuktaki Motivasyon Eksikliğidir
Çocuktaki depresyon, davranış bozukluğuyla ortaya çıkar. Tik, tırnak yeme, okuldan evden kaçma, anneye babaya tepkisel olma, ani çıkışlar yapma gibi. Bunların olup olmadığı öncelikle araştırılmalı. Sonra çocuk dikkatini sürdürebiliyor mu, mantıklı yöntemleri kullanabiliyor mu, bunlara bakarak, çocuğun zihinsel performansı ölçülmeli. Zihinsel performansına bakılarak dikkat ve zeka ayrı ölçülür. Okul başarısızlığında en sık rastlanan sebepse çocuktaki motivasyon eksikliğidir.
Okul başarısızlığı gösteren çocukta çoğunlukla amaç ve değer eksikliği, aşağılanma sonucu oluşan duygusal incinme, olgunlaşmamış ilişkiler, kendini ve başkalarını yeterinci değerlendirememe, endişe ve huzursuzluk gibi belirtiler görülür. Bunların dışında yetersiz çalışma alışkanlığı, dikkati yoğunlaştıramama, hayal kurma, aşırı hareketlilik, organize olamama gibi davranışlar da belirlenen tipik özelliklerdir.
Eğlence Çocuğa Derslerden Her Zaman Daha Tatlı Gelir Ama...
Mesela neden ders çalışacağı konusunda yeterince ikna olmamış olur; eğlence daha tatlı gelir çocuğa... Depresyon, madde bağımlılığı, uyum bozuklukları gibi psikiyatrik durumlar da başarısızlığa neden olabilir. Bunun yanında özel öğrenme güçlükleri de çocuğun okulda başarısız olmasına sebep olabiliyor. Disleksi gibi yazmayı iyi yapıp da okumayı yapamıyor ya da okumayı iyi yapar yazmayı iyi yapamaz ise çocukta hesaplama becerisi de gelişmemiş olur.