Kendine Güvenmeyi Öğretmenin Formülü: “Gör, Yap, Öğret”
Çocuğunuzun özsaygısının yüksek olması mı istiyorsunuz? O zaman işlerini kendi kendine ve iyi bir şeklide yapmasını öğrenmesini sağlayın. Bu konuda hem size hem de çocuğunuza yardımcı olabilecek bazı taktikler...
Özsaygı hava durumu gibidir. Herkes havadan konuşur ama çok az kişi havanan o günküdurumuna nelerin yol açtığını bilir. Her an herkes sourn yaşar. Bunun ilk akla gelen psikolojik açıklaması kendine güvensizliktir. Herkesin daha fazla özsaygıya gereksinim duyduğunu söylemeye bile gerek yok. Sorun insanların bunun ne olduğunu, nasıl sağlanacağını, en önemlisi nasıl koruyacağını bilememesi.
Kendine güven olarak da kullanılan özsaygı, becerilerinin (yapabildiklerinizin) amaçlarınıza bölünmesiyle ortaya çıkar. Yapmak istediğiniz işlerde ne kadar iyi olursanız özsaygınız da o kadar artar.
Öncelikle her işi çocuğunuz adına siz yapmakta acele etmeyin. Önce kendi kendine yaparak öğrenme fırsatı verin. Tıp öğrencilerine eğitm vermekte kullanılan şu yöntemi deneyin:
1.Gör
2.Yap
3.Öğret
Bırakın çocuğunuz sizi izlesin, ardından kendi kendine yapmaya çalışsın. Sonra da nasıl yaptığını size göstersin.
İkinci olarak, çocuğunuzu her konuda bir şeyler bilen ama hiçbir konuda uzman olmayan biri haline getirecek aşırı bir çalışma programı uygulamaktan kaçının. Bunun yerine çocuğunuzun ustalıkla becerebildiği birkaç konu üzerinde yoğunlaşın. Özsaygısı yapabildiği şeylerin çokluğuna değil, iyi yapabildiği şeylere bağlıdır.
Çocuğunuzu dinleyin. Eskiden severek yaptığı şeylerden söz etmekten vazgeçtiyse, bilin ki bir sorun var. Ya sıkılmış ya da asla beceremeyeceğini düşünmeye başlamıştır. Böyle bir durumda onu o şeye devam etmeye zorlamak yarardan çok zarar verir.
Buradaki psikolojik taktik nedir?
Çocuğunuzun becerilerini, kendi hedeflerini gerçekleştirmesini sağlamak, özsaygısını artırmanın en iyi yollarından biri olan, akıllıca bir çocuk yetiştirme yöntemidir.