İşte, Uzmanlardan YKS'de Kazandıran Taktikler!
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Sınava sayılı günler kala öğrencilerin de heyecanı artıyor. Üniversite sınavı için son haftaya girildi. Peki adaylar bu son bir haftayı nasıl değerlendirmeli? Dinlenmeli mi, test mi çözmeli? Sınava günler kala yeni konu çalışmalı mı? Eğitimcilere göre doğru strateji ile kalan günleri kazanca dönüştürmek mümkün.
Heyecanın doğru yönetildiğinde faydalı olduğunu söyleyen Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümü Koordinatörü Sibel Durak, öğrencilere önemli ipuçları veriyor.
Durak, öğrencilere sınavdan birkaç gün önce öğrenmeyle ilgili hazırlıklarını bitirmelerini öneriyor. Ancak öğrencinin ders çalışarak kendini daha iyi hissedecekse, ders çalışabileceğini belirten Durak, “Yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak yerine öğrendiğiniz konularla ilgili tekrar testleri ya da deneme sınavları çözmeniz daha uygun olacak. Eksik konularınızın üzerinden geçin. Konu tekrarları yapın. Önceki çalışmalarınızda aldığınız önemli notların, formüllerin, tarihlerin üzerinden geçin” diyor.
Eğitim Direktörü Erdem Çıplak ise adaylara ‘öğrenme kaybına dikkat’ uyarısı yaptı. ‘İlk öğrendikleri konuları şu anda belli oranda unutulmuş olabilir’ diyen Çıplak’a göre son haftada yapılması gereken, en başa dönüp kısa tekrarlarla bol bol deneme sınavı çözmek.
İşte, YKS'de Kazandıran Taktikler!
İçindekiler: İşte, Uzmanlardan YKS'de Kazandıran Taktikler!
YKS'ye Günler Kala Stratejik Hareket Edin
1. Bu Sürede Yeni Konu Öğrenilmeli mi?
Peki kalan bir haftada eksik kalan yeni konuları öğrenmeli mi? Çıplak’a göre adaylar bu sorunun en doğru yanıtını öğretmenleri ile birlikte bulmalı. ‘ Yeni konu matematikte ise matematik öğretmenine, Türkçe ise Türkçe öğretmenine, biyolojiyse biyoloji öğretmenine danışmalı.
- Süreyi Doğru Kullanın
Gerçekten ne kadar sürede her türlü soruyu çözebileceği iyi hesap edilmeli ‘ diyen Çıplak, konuyu bilmek kadar üniversite sınavındaki soru tarzını bilmenin de çok önemli olduğunu vurguladı.
Sınavdan önceki gece mümkün olduğunca sıradan geçirilmeli. Normalde yaptığın faaliyetler dışında etkinlikler planlama. Sınav öncesi kafanı dağıtmak amaçlı çevrendekilerin önereceği fiziksel olarak aşırı yorucu etkinlikler ya da mideni rahatsız edebilecek farklı yemekler yemek ertesi gün sınav performansını olumsuz etkiler.
2. Sınav Sabahı Yapılması Gerekenler
- Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerini son kez kontrol et. Yanında bulundurmanın yasak olduğu eşyaları yanına alma.
- İçinde rahat hissedeceğin, aksesuar içermeyen sade bir kıyafet tercih et.
- Mutlaka dengeli bir kahvaltı yap. Bu kahvaltının da genelde yemeyi tercih ettiğin gıdalardan oluşmasına dikkat et. Çevrendekilerin “yararlı” olduğunu düşünerek sana alışkın olmadığın gıdalar yedirmelerine izin verme. Alışkın olmadığın gıdaların sana dokunabileceğini unutma.
- Sınav yerinde, 1 saat önce olman gerekiyor. Her türlü ihtimali düşünerek geç kalmayacak şekilde hareket et.
- Sınav başlamadan önce tuvalete gitmek gibi fizyolojik ihtiyaçlarını giderdiğinden emin ol.
İşte YKS'de Kazandıran Taktikler!
3. Biyolojik Ritminizi Bozmayın
Son haftada adayların biyolojik ritmine dikkat çeken Eğitim Direktörü Erdem Çıplak, bu ritmin bozulmaması gerektiğinin altını çizdi, sınavın bir gün öncesinde yapılması gerekenleri sıraladı.‘ Mümkün olduğu kadar sevdiğiniz ama sindirim sistemini zorlamayacak şeyler yiyin. Kendinizi yoracak aktivitelerden uzak durun . Zamanında yatın, erken kalkın ve sınava odaklanın.
4. Zaman Kaybını Önlemek İçin Turlama Tekniğini Uygulayın
Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Bölümü Koordinatörü Sibel Durak ise öğrencilere mutlaka bir strateji belirleyerek sınava girmelerini öneriyor:
“Sınava hangi testten başlanacağına, zaman azaldığında nasıl davranılacağına, tüm sorular bittiğinde önce hangi testteki boş bırakılan sorulara dönüleceğine önceden karar verilmiş olarak sınava girilmeli; sınavda zaman kaybını önlemek için “turlama tekniği”ni uygulayın.
Bir soruya takılıp kalırsanız zamanı iyi kullanamayabilirsiniz. Zor soru yapan değil çok soru yapan kazanır. Bu nedenle çözülemeyen sorular üzerinde fazla zaman harcanmak yerine turlama tekniğinden yararlanabilirsiniz. İlk turda hemen yapabileceğin kolay soruları yapın. Ardından zamanınızı alacak ancak yapabileceğinizi düşündüğünüz soruların yanına bir artı işareti koyup ilk turda kolay soruları bitirdikten sonra öncelikle bu sorulara dönün.
Çok zor olduğunu düşündüğünüz soruların yanına farklı bir işaret koyun. İkinci turdaki soruları bitirdikten sonra bu sorulara dönün. Uzun ve karışık görünen sorulardan gözünüzü korkmasın. Özellikle paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun. Böylece paragrafı, hangi bakış açısından değerlendirmeniz gerektiğini bilecek ve doğru cevabı kolayca bulabileceksiniz.”
5. Soruları Okurken Soru Köklerini Anlamaya Dikkat Edin
Sınav öncesinde ve sınav sırasında biraz heyecanın normal ve hatta faydalıdır. Bu durum başarmayı istediğini ve sınavı önemsediğini gösterir.
- Sınav heyecanınızı kontrol edebilmek ve sınav esnasında dikkatinizi toplayabilmek için bunlara dikkat!
Kendini mutlu ve huzurlu hissettiren olumlu bir kişi düşün. Bu tanıdığın bir kişi olabileceği gibi seni etkileyen ve model aldığın bir lider, düşünür ya da sanatçı da olabilir. Bu kişinin seni desteklediğini, sana heyecanını azaltacak tavsiyelerde bulunduğunu hayal et. Bu kişinin sana söylediği olumlu cümleyi birkaç kez içinden tekrarla.
Nefes egzersizi heyecanını yönetmene yardımcı olur. Burnundan derin bir nefes al. Aldığın nefesi 1-2 saniye tut ve aldığın sürenin yaklaşık 2 katı kadar sürede yavaşça ağzından geri ver. Günün farklı zamanlarında nefes egzersizini yapabildiğiniz kadar çok yapın. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız bedeniniz o kadar çabuk alışacak ve uyum sağlayacaktır.
Bedeninde hissettiğin heyecan yerine çevrendekilere odaklan. Kısa süreli bu bilinçli odak sapması kendini toparlamana yardımcı olur. “Kalemi nasıl tutuyorum? Kaçıncı sorudayım?” gibi sorulardan yararlanabilirsin.
Unutma; sınavda bir soruyu dikkatsizlik nedeniyle yapamasan da bilmediğin için yapamasan da sınav sonucun aynı oranda etkilenir. Dikkatinin dağılmasının bedeli hiç de az değildir. Bu nedenle okurken soru köklerini anlamaya dikkat et ve sorudaki önemli noktaları fark et. Zihninin yorulduğunu hissettiğinde 5-10 saniye gözlerini kapa ve alnına hafifçe masaj yaparak kendini toparla.
- Uykunu yeterince almaya çalış
Normalde uyuduğun saatten erken ya da geç yatmamaya dikkat et. Uyumakta zorlanırsan sıcak bir duş, ılık bir süt ya da bitki çayı sana yardımcı olabilir. Uyuyamamak ile ilgili endişelerin varsa sınavdan bir gün önceki sabah erken kalkarak sınav öncesindeki gece uykunun gelmesini sağlayabilirsin.
6. YKS Sınavında İzlenecek Doğru Stratejiler Neler?
• Bildiğin konudan başla.
• Uzun sorulardan korkma.
• Kesinlikle, sadece ve yalnız kelimelerine dikkat et.
• Turlama yap, çözemediğini geç.
• Vaktin kalırsa dön.
• Gerektiğinde boş bırakma hakkını kullan.
• Cevapları doğru işaretlediğinden emin ol.
YKS, YKS taktikleri, YKS hazırlık