ÇOCUK EĞİTİMİ

İlkokula Başlarken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Husus

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.07.2013
Çocuğunuz İlkokula Başlarken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Husus

Okul Öncesi Eğitim Uzmanı, Psikolojik Danışman E. Sibel Garip çocuğunuz birinci sınıfa başlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattı.

Çocuğunuz İlkokula Başlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocuğunuzun anasınıfını bitirip sınıfa başlaması; zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan “Okul Olgunluğu’na” erişmesi demektir. Bunun için çocuğunuzun 72 aylık süreci yani 6 yaşını bitirmiş olması gerekir. 6 yaşından önce birinci sınıfa başlayan çocuklarda gelişim aşamasının tamamlanamamasından dolayı, okula uyum problemi yaşanabilmektedir. Çünkü henüz birinci sınıf etkinlikleri için çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi yeterli olgunluğa ulaşamamıştır. Yani çocuğunuzun bu dönemdeki gelişimi hızlı olduğundan dolayı, yaşıtları arasındaki ay farkı bile çocuğunuzun okula hazır oluşunu etkileyebilmektedir.

1) Okul ÖncesiSağlık Kontrolü

Çocuğunuzu ilkokula başlamadan önce kulak-burun-boğaz ve göz doktoruna götürüp herhangi bir görme ve işitme problemi yaşayıp yaşamadığını öğrenmeye çalışın. Çocuğunuzun görme (miyop vb.) ya da işitme problemi yaşadığının zamanında fark edilmemesi, çocuğunuz sadece okul başarısını etkilemekle kalmaz, moral ve motivasyonunun da olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur.

2) Çocuğunuzla İlgili Özel Durumları Rehber Öğretmen ile Paylaşın

Çocukla ilgili önemli problem alanlarını (kronik bir rahatsızlık, düzenli kullanılması gereken her hangi bir ilaç vb.) sınıf öğretmeni ve okulun psikolojik danışmanı (rehber öğretmen) ile paylaşın. Böylece öğrenci hakkında daha fazla bilgisi olan öğretmenler, çocuğunuzu daha iyi tanıma fırsatı bulacakları için, çocuğunuz herhangi bir problem yaşadığında ona daha doğru ve zaman kaybetmeden destek verebileceklerdir.

3) Dengeli Beslenme ve Uykuya Dikkat Edin

Düzenli ve yeteri kadar uygu ve beslenme hem çocuğunuzun gelişiminde hem de okul başarısında önemli bir yer tutmaktadır. İlkokula başlama aşamasına gelen çocuğunuz günde 10-12 saat uyumalı ve okula gelmeden önce mutlaka kahvaltısını etmiş olmalıdır.

4) DerseKonsantre Olabilmesini Sağlamak İçin Özel Alan Yaratın

Çocuğunuzun için bir çalışma ortamı hazırlayın. Mümkünsen kendi odası olsun, değilse evin sessiz sakin, ders çalışabileceği bir yerine çalışma masası koyarak çalışma köşesi de hazırlayabilirsiniz.

5) Okuldan Sonra Doğru Planlama Önemlidir

Çocuğunuz okuldan eve döndüğünde yemeğini yiyip biraz dinlendikten sonra, çocuğunuzun önce ödevini yapıp sonrasında oyun vb. alanlara yönelmesi zamanını daha doğru bir şekilde değerlendirmesi açısından önemlidir. Önce bilgisayar, televizyon ya da oyuna yönelen çocuk sonrasında ödevlerini yapmak istemez. Çünkü günün ilerleyen saatlerinde çocuğunuzun enerjisi de giderek azalacaktır.

6) Çocuğunuz Ödevini Yaparken Bunlara Dikkat

Çocukları ilkokula başlayan anne-babaların iyi niyetli yaptıkları bir başka hata da ödevler konusunda yaşanmaktadır. Çocuğunuz ödevlerini yapacağı zaman “Hadi gel ödevlerimizi yapalım” gibi kullanılan çoğul ifadeler, çocuğun ödevlerini kendi sorumluluğu olarak algılamasına engel olmaktadır. Bu bakımdan çalışma masasında asla çocuğunuzla beraber oturup ödevlerini birlikte yapmayın. Çocuğunuz ödevlerini kendisi yapmalıdır. Ancak tabi ki çocuğunuzun desteğe ihtiyacı olduğu noktada, desteğinizi de mutlaka verin.

Çocuğunuz İlkokula Başlarken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Husus

Bu noktada çocuğunuzu vereceğiniz destek onun takıldığı, anlamadığı noktada anlamasına yardımcı olma yönünde olmalıdır. Aksi durumda yani, çocuğunuzun yerine ödevlerini yapmak, çocuğunuz için destek değil, aksine hem sizin hem de onun için bir ceza niteliği taşımaktadır. Çünkü ödevler çocuğunuzun konuyu daha iyi anlaması, pekiştirmesi ve anlamadığı noktaları fark etmesi içindir.

Dolayısıyla, birinci sınıftan başlayarak çocuğunuzun ödevleri konusunda sorumluluk sahibi olması, sadece okul başarısını olumlu yönde etkilemekle kalmayacak, ileri sınıf düzeylerinde çocuğunuzla aranızdaki ilişki ve iletişiminizin sağlıklı bir temele oturmasına da katkıda bulunacaktır. Bunun yanında çocuğunuzun ödevleri konusunda sorumluluğu üstlenmesi, farklı alanlarda da sorumluluk almasına yardımcı olacaktır.

7) Çocuğunuzun Dikkat Süresini Tespit Edin

Bir başka önemli konu; çocuğunuzun dikkatinin dağılmadan ne kadar süre çalışabildiğini tespit etmektir. Çocuğunuz ders çalışmaya başladıktan ne kadar süre sonra dikkatinin ders dışı şeylere kaydığını tespit etmeye çalışın. Bu arada geçen süre çocuğunuzun dikkat süresidir. Böylece çalışma sürelerini ve molaları (molalar en fazla 15 dakika olmalıdır) buna göre ayarlanabilir ve çocuğunuzun daha verimli çalışmasına destek olabilirsiniz.

8) Çocuğunuzu Keyif Aldığı Aktivitelere Yönlendirmeniz Başarısını Artırır

Okul demek sadece akademik başarı demek değildir. Sağlıklı bir çocuk duygusal ve sosyal yönden de desteklenen çocuktur. Çocuğunuzun duygusal ve sosyal yönünün gelişimi için, çocuğunuzu yapmaktan keyif aldığı (yüzme, basketbol, futbol, resim, müzik vb.) aktivitelere yönlendirin. Pek çok anne baba bu tür aktivitelerin çocuğunun okul başarısını olumsuz etkileyeceğini düşünmektedir.

Aksine bu tür faaliyetler çocuğunuzun enerjisini doğru şekilde boşaltmasını sağlayarak rahatlamasına olanak verir. Böylece çocuğunuz derslerine daha iyi konsantre olabilir. Burada önemli olan çocuğunuzun zamanı doğru kullanmasıdır. Bu noktada televizyon ve bilgisayarın yeteri kadar ve bilinçli kullanılmaması çocuğunuzun zamanını doğru kullanmasını, gelişimini ve akademik başarısını olumsuz etkiler. Bu bakımdan bu sürenin 1 saati geçmemesine özen gösterin.

Çocuğunuzun ilkokula başlaması aşamasında yaşından dolayı herhangi bir kararsızlık yaşadığınız bir durum olursa lütfen psikolojik danışman (okul rehber öğretmeni), psikolog ya da çocuk gelişimi uzmanının yardım ve görüşünü ihmal etmeyiniz.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR