Diş Fırçalamaya Alıştırmanın En Kolay Yolu
Diş Hekimi Ayça Tenli Kurt, “Bireylerin ağız ve diş gelişiminin sağlıklı olabilmesi için bebeklikten itibaren anne babaların konuyla ilgili bilinçli hareket etmeleri gerekmektedir. Küçük yaşlarda kazandırılan diş bakımı ve beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarda sağlıklı dişlerin temelini oluşturacaktır “ dedi. Diş Hekimi Ayça Tenli Kurt, anne ve babalara bebeklerin beslenmesinde diş gelişimini olumlu yönde etkileyecek tavsiyelerde bulundu.
Çocuğunuzun diş bakımına başlamak için geç kalmamalısınız. Bir-iki diş çıktığında ıslak bir mendille dişlerini ve diş etlerini her gece silmelisiniz. Bebekler için hazırlanan diş fırçalarını 12. ayda kullanmaya başlayabilirsiniz. Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce dişlerini fırçalayın. Banyo zamanlarında, diş fırçasıyla kendi dişlerini fırçalamaya yavaş yavaş başlayabilir. Bu süt dişlerine iyi bakmanız, sonradan çıkacak kalıcı dişlerin sağlıklı yerleşmesini ve çocuğunuzda yaşam boyu sürecek diş fırçalama alışkanlığının oluşmasını sağlayacaktır.
Yaşı ne olursa olsun, çocuğunuz dişlerini fırçalamayı ne kadar oyun olarak görürse bu işte başarısı da o kadar fazla olacaktır. Dişçilik oyunu oynamanız, kendi dişlerinizi onunla birlikteyken fırçalamanız bu konuda yararlı olacaktır. Dişçilik oyunu oynamanız, kendi dişlerinizi onunla birlikteyken fırçalamanız bu konuda yararlı olacaktır.
Çocukların Dişleri Neden Çabuk Çürüyor?
Ağızdaki bakteriler şekerle etkileşime girerek asit oluşturur. Bu asidin dişi kaplayan koruyucu mineyi bozması sonucu dişler çürür. Şekerli yiyecekler, özellikle öğünler arasında yenirse, diş çürümelerini artırır. Bu nedenle, şekerli yiyecekler yemeyi yemek zamanı ile sınırlandırmanız, yemekten sonra dişleri fırçalamanız, öğün aralarında da çocuğa fazla şekerli yiyecekler vermemeniz gerekir.
Sağlıklı Dişler İçin Ne Yemeli?
Kalsiyum Deposu Dişler için: Süt ve Süt Ürünleri
Diş çürüklerinin oluşumunu engelleyen yiyecekler dendiğinde akla ilk gelen madde, kalsiyum. Dişlerde çürümeye neden olan aşınma sürecinde büyük katkı sağlayan kalsiyum, bebeğin daha güçlü dişlere sahip olabilmesi için çok büyük önem taşımaktadır. İlk 6 ay kesinlikle verilmesi gereken anne sütünün dışında sütün, yoğurdun ve ayranın birer kalsiyum deposu olduğu unutulmamalıdır.
Yoğurdu ve sütü bal, şeker gibi dişlere yapışabilecek ve çürük oluşumuna sebep olabilecek besinlerle birlikte aldıktan hemen sonra bebeğin dişlerinin fırçalanması gerekmektedir.
Asitlerin Düşmanı: Peynir
Ağız içerisindeki asit dengesi korunduğu sürece ağızda bakteri üremesine uygun elverişli ortam sağlanamaz. Bu nedenle ağız içi asit dengesini korumak diş sağlığı için kritik önem taşımaktadır. Ağız içerisindeki asit ortamı dengeleyerek çürük oluşumuna engel olmaya yardımcı olan ve içeriğindeki kalsiyumdan dolayı önem taşıyan bir diğer besin, peynir. Çürük yapıcı özellikteki besinlerin tüketimin hemen ardından ağız içerisine ufak bir parça peynir alınması dişlerin sağlığı açısından önem taşımakta ve çürüğe neden olan asidik ortamı dengeleyerek çürük oluşumunu önlemektedir.
Tükürük Artırıcılar: Sert Meyveler
Elma, armut, havuç, salatalık gibi sert yapıdaki çiğ meyve ve sebzeler yüksek oranda su içermekte ve içerdikleri su tükürük bezlerini uyararak daha fazla tükürük salınımı sağlamaktadır. Tükürük akışının artmasıyla, ağız içerisinde biriken yiyecek artıklarının uzaklaşması kolaylaşmaktadır. Ayrıca sert yapıda olmaları sebebiyle, dişlerin mekanik olarak temizlenmesine de yardımcı olmaktadırlar.
Çiğneme refleksi henüz tam gelişmemiş küçük bebeklerin meyve ve sebze alımını kolaylaştırmak için, ufak parçalara ayırarak yoğurt ile tüketmelerini sağlamak yardımcı olacaktır. Diğer meyvelere göre daha yüksek oranda C vitamini içeren kivi ise diş eti sağlığının korunmasında önem taşımaktadır.
Fosfor Kaynağı: Balık
Dişlere faydalı olduğu bilinen bir diğer besin ise balık. Balığın içeriğindeki fosfor, diş ve kemik dokusunun en önemli yapılarından olmakta ve diş sağlığının korunmasında önem taşımaktadır. Ancak 1 yaşından önce midye, karides, ıstakoz gibi kabuklu besinler ölümcül alerjik reaksiyonlara sebebiyet verdiğinden hekim onayı olmadan bu besinleri yedirmeyin.
Aynı zamanda kalkan gibi dip balıkları da içerdikleri ağır metaller sebebiyle küçük çocuklar için tercih edilmemesi gereken balık türlerinden. Yine aynı şekilde büyük balıklarda ağır metaller içerebildiğinden küçük ve taze balıklara yönelmek en iyisi olacaktır.