Çocuğunuzun Yeteneklerini Keşfedin
Bir çocuk anne karnına düştüğü andan itibaren ebeveynlerin hayatının merkezi olur çıkar. Kız mı erkek mi olacağı, sağlıklı doğup doğmayacağı, nasıl büyüyeceği derken bebeklik dönemi göz açıp kapayıncaya kadar geçer ve çocuk artık yavaş yavaş başlı başına bir birey haline gelir.
Çocuklar, okul çağına geldiğinde kendi kişiliğini, beğenilerini, ilgi alanlarını, yeteneklerini ortaya koymaya, herkesten farklı olduğunu göstermeye başlarlar. Bu süreçte, çocuklar kendilerine ve geleceklerine dair çok önemli ipuçları verirler. Ancak bazı ebeveynler bu ipuçlarını yakalayamadıkları ya da çocuklarını kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmeye çalıştıkları için meslek seçimini yanlış yapmış, mutsuz veya başarısız olmuş bireylerin sayısı az değil.
0-6 yaş dönemi, çocuğun bir fotoğraf makinesi gibi etrafındaki uyaranları çekip belleğe kaydettiği dönemdir. Kendisine verilenleri çok çabuk öğrenir. Bu dönemde ailenin yapabileceği en güzel şey, çocuklarının fiziksel, sosyal, ahlaki ve eğitim açısından ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bunun en güzel şekli oyun ortamıdır. Aile çocuklarına hayat koşuşturması dışında gerekli zamanı ayırabilmelidir. İlkokul çağında ise çocuğun kişiliği oturmakta ve ilgi alanları belirginleşmektedir. Yeteneklerinin kendini göstermesi açısından uygun bir dönemdir. Okul zamanı, aileler öğretmenlerinin gözlemleri doğrultusunda çocukları hakkında bilmedikleri yönleri öğrenebilirler. Tatil dönemi ise, bu yeteneklerin aile tarafından keşfedilmesi açısından en elverişli zamandır.
İşte siz ebeveynlere çocuğunuzun yeteneğini keşfedebilmeniz için birkaç öneri:
• Ailelerin öncelikle bilmeleri gereken, her çocuğun kendini özgü yetenekleri olduğudur. Kendi çocuğunuzun da mutlaka özel ilgi ve becerileri olduğunu kabul edin.
• Çocuğunuzun ev içerisinde farklı deneyimler yaşamasına izin verin. Örneğin yemek yapmasına, basit şeyleri tamir etmeye çalışmasına, çeşitli ev eşyalarını kullanarak özgün oyunlar türetmesine vs.
• Aynı şekilde dış ortamlarda da (parklar, ormanlar, hayvanat bahçeleri, botanik bahçeleri, sahi, sanat merkezleri gibi) farklı deneyimler yaşamasına izin verin.
• Çocuğunuzu onun ailesi gibi değil de, dışarıdan bir gözmüş gibi tarafsızca ve beklentisizce izleyin. Sanki ilk kez görüyormuşçasına neyi nasıl yaptığını, tepkilerini, ilgi ve merak duyduğu şeyleri izleyin.
• Çocuğunuza negatif değil pozitif bakın. Olumsuz yönlerini bir kenara bırakarak sadece olumlu yönlerini bir kâğıda yazın. Bu yöntem, çocuğunuzun becerilerini anlamada çok yardımcı olacaktır.
• Belirlediğiniz bu olumlu yönleri bazı başlıklar altında sınıflayın. Bunlar: müzik becerisi, sosyal iletişim, dil, matematik, içsel zekâ, resim gibi başlıklar olabilir ve bu başlıklar çoğaltılabilir.
Bu basit yöntemler, çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerini belirlemede çok faydalı olacaktır. Aileler, çocuklarında gördükleri becerileri çeşitli yollarla desteklemeli; fakat aşırı şekilde yüklenerek çocuğu bunaltmamalıdır. Aksi takdirde çocuk ilgilendiği şeylerden soğuyabilir.
Çocuğa deney ve gözlem yapma imkânı sunulmalıdır. Böylece çocuk etrafındakilerin farkında olma, karşılaştırma yapma, neden-sonuç ilişkisi kuma, tahminde bulunma gibi olumlu özellikler kazanacaktır. Bu şekilde ayrıca çocuğun en çok nelere ilgi gösterdiği de gözlemlenebilecektir.
Çocuğunuzu doğru tanıyıp, ilgi ve becerilerini iyi anlayıp onu bu yönde destekleyebilirseniz. İleride çok daha başarılı olacağı muhakkak. Kim bilir, belki de geleceğin dâhisini ya da sanatçısını siz yetiştireceksiniz.