Çocuğumuza Güvenlik Kurallarını Öğretirken...
Her çocuk her şeyi merak eder, keşfetmek ister. Ama bunların büyük bir bölümü onun güvenliğine zarar verecek şeylerdir.
Elektrik priziyle, kibritle, çakmakla ya da makasla, bıçakla oynama! Haberim olmadan bir başkasıyla birlikte bir yere gitme! Elimi bırakıp fırlama!.... Bu gibi konularda hepimiz çocuklarımıza kurallar koyarız.
Kibritle oynanmaz, prize kalem sokulmaz; yabancıların verdiği şeyler alınmaz; yolda anne babanın eli bırakılmaz gibi. Bebeklikten itibaren çocuğunuza kurallar koymaya ve bunları kesinlikle uygulamaya özen gösterin.
Bazı çocuklar bu kuralları çiğner. Bazen merak eder, bazen de unuturlar. Çünkü bu kuralları neden koyduğunuzu tam olarak anlamazlar. Bizi sinirlendirmek veya ilgi çekmek için de kuralları çiğneyebilirler.
Çocuklarınız anlamasa bile, koyduğunuz güvenlik kurallarının nedenlerini açıklayın. Sabırla tekrar tekrar açıklamaktan yüksünmeyin. Korkutmak en kötü şeydir: “Prizle oynarsın. Seni köpeğe veririm.” Yada: “Elimi bırakırsan seni kaçırırlar”...
Çocuk bu kuralları korktuğu için değil, içselleştirdiği için uygulanalıdır. Korkak bir çocuk gelecekte risk alamaz ve gerektiğinde “hayır” diyemez.
Küçük hatırlatmalar da yapabilirsiniz: “Ahmet, el” gibi.