Gelin-Kayınvalide Anlaşmazlığında Erkek Ne Yapmalı?
"Sık sık yaşanan krizlerde olan iki kadın arasında kalan erkeğe oluyor" diyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Evlilik Psikolojisi” adlı kitabında, gelin-kayınvalide arasında yaşanan problemlerin nasıl çözülmesi gerektiğinedair bakın hangi önerilerde bulunuyor.
Erkek HerŞeyden ÖnceObjektif Olmalı
Önyargıların yıkılmadığı ilişkilerde, kayınvalide genellikle kinayeli konuşmalarla gelini maniple etmeye çalışır. Bunlar ilkel, olgun olmayan tepkilerdir. Bu tepkilere gelinin de karşılık vermesi ise aile içinde krizlere davetiye çıkarır.
Bu Durumda Erkek Ne Yapmalı?
Gelin-kayınvalide arasındaki zıtlaşmalarla, genellikle erkek de rolünün gereği objektif bir şekilde yerine getiremez ve annesini eşine karşı körü körüne savunur. Kimi zaman da bunun tam tersi olur. Erkek eşine: “Annem iyi biri ama zayıf yanları var. Bu yaştan sonra onu değiştirmek zor. Onu incitmeyelim” mesajıyla yaklaşmalıdır.
Böyle yaklaşmasını, eşini, “Kayınvalidem bana kötü davranıyor ama hiç olmazsa beni anlıyor” noktasına getirir. Erkek, eşine bu şekilde yaklaşmayıp doğrudan annesini savunursa, eşi iyice gerilir ve anlaşılmadığını düşünür.
Erkek böyle durumlarda objektif olmadığı takdirde, her kriz bir bumerang gibi dönüp dolaşıp kendisini bulur. Mutlu olmak isteyen erkek, annesi ve eşiyle ilişkisini dengede tutmalıdır.
Gelin Şartlarını Dayatmamalı
Hepimizin çocukluk dönemlerinde yaşadığımız olaylar, hayat senaryoları vardır. Bir genç kız evlenene kadar, babası ya da ağabeyiyle kurduğu ilişkiler yoluyla, beynine erkek modeline dair bazı davranış ve düşünce kalıpları yazılır. Evlendiği kişinden de, buna benzer düşünce kalıpları bekler. Annesiyle kurduğu iletişim şeklinin beyninde oluşturduğu düşünce ve davranış kalıbını da kayınvalidesinden bekler. Böyle bir beklenti gerçekçi olmadığı gibi, mümkün de değildir. Çünkü gelin de kayınvalide de iki farklı ortamda yetişmiş, ayrı kişilik yapılarına sahip bireylerdir.
Karşı Tarafı Değiştirmek Yerine Onu Anlamaya Çalışın
Yeni evlenen genç hanımlar bu gerçeği genellikle göz ardı ederek kayınvalidelerine kendi şartlarına, kendi standartlarına uydurmaya çalışıyorlar. “Ben evlendim, eş benim eşim, kayınvalidem benim standartlarıma uymak zorunda.” Düşüncesiyle hareket etmek, evlilik adına yapılan en büyük hatadır. Bu anlayışın kişilik ve güç çatışmasına neden olmaması mümkün değildir. Zaten gelinin oğlunu elinden aldığı düşünen, duruma böyle yaklaşan bir kayınvalide, gelininden de bahsettiğimiz gibi bir yaklaşım görürse, ona tepki olarak negatif düşünmeye ve davranmaya başlar. Halbuki sağlıklı bir ilişki için karşı tarafı değiştirmek yerine, onu anlamaya çalışmak gerekir.