EVLİLİK HAYATI

Evliliğinizde Sürekli Çatışma Yaşıyorsanız Bunları Deneyin! Prof. Tarhan: “Her Kadın Biraz Hürrem Sultan Olmalı”

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 07.10.2011 - Güncelleme : 31.01.2023

“Eşler, birbirleriyle iletişim kuramıyorsa ya da sürekli çatışmalı bir iletişim içindeyseler, yapmaları gereken ilk şey birbirlerinin iletişim dilini öğrenmektir” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 'Eşimle nasıl doğru iletişim kurabilirim?' diye soran çiftlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Her Kadın Biraz Hürrem Sultan Olmalı

Çalıştığım kurumda aile terapisine gelen ve 50 yıldır her sabah evde ekmek tartışması yaşayan bir çift vardı. İstisnasız her sabah, erkek eve fazla ekmek alıyor kadın ise ekmekleri atmak zorunda kaldığı için ona çıkışıyormuş. Abartılı gibi gelebilir ama ikisi arasında çatışma 50 yıl sürmüş. 

Bunun gibi, aynı konu etrafında sürekli çatışma yaşayan ama bir türlü de çözüm üretemeyen çok sayıda çift varır. Böyle durumlarda iki taraf da tutumunu değiştirmediği için sürekli çatışma çıkması doğaldır. 

Sürekli tekrarlanan çatışmaların önüne geçmek için taraflardan birinin yöntem değiştirmesi şarttır. Soruna farklı bakış açıları getirmek, yani “Şu ana kadar izlediğimiz yol ya da davranış kalıplarımız sonuç vermediğine göre, başka nasıl davranırsam onun tutumunu değiştirebilirim?” diye düşünmek gerekir.

Ekmek sorunu örneğimize geri

dönersek, kadının bir hafta boyunca tüketilmeyen ekmekleri çöpe atmak yerine biriktirip “Bunları ne yapalım?” diye eşine sorması, soruna farklı bir bakış açını getirecektir. Çöpe giden ekmeklerin miktarını gören erkek de fazla ekmek almaktan vazgeçecek ya da ekmeklerin farklı bir alanda değerlendirilmesi için fikir geliştirecek, böylece her sabah yaşanan çatışma bitecektir.

Eşinizin Olumlu Özelliklerini Ön Plana Çıkararak Yönlendirin

Çatışma ve krizlerde taraflardan birinin biraz alttan alması ve diğer tarafı yönetmesi, yönlendirmesi çok önemlidir. Gerek kültürel yapımız, gerekse aile içindeki rol dağılımı bu konuda fedakârca davranmayı daha ziyade kadına yükler. Siyasi sonuçlarını bir kenara bırakırsak, Hürrem Sultan’ın Kanuni Sultan Süleyman gibi bir padişahı yönlendirebilmesini buna örnek verebiliriz. 

Unutmayın; Tatlı Dil Yılanı Deliğinden Çıkarır!

Bilindiği gibi, Kanuni, Hürrem Sultan’dan doğan ve kendisine isyan eden oğullarından birinin idam edilmesine karar verir. Hürrem Sultan, oğlunu kurtarmak için Kanuni’ye “Sen ne biçim babasın, nasıl oğlunu öldürmeyi düşünürsün” demek yerine, “Yüksek ruhlarda kin barınmaz, sen yüksek ruhlu bir insansın, affet oğlunu” der. Kanuni de bu sözlerden etkilenerek oğlunu affeder. Yani Hürrem Sultan, Kanuni’nin olumlu özelliklerini ön plana çıkararak, beklenmedik bir şekilde onun kararını değiştirmeyi başarır.

Karşı Tarafın Olumlu Duygularına Odaklanın 

Tıpkı Hürrem Sultan gibi eşler evlilikte yaşanan sorunları çözmek için sürekli çatışmaya girmek yerine; karşı tarafın olumsuz özelliklerini bir kenara bırakıp olumlu özelliklerine odaklanmalı ve duygularına hitap etmelidir.

Birçok sorunu çözmek için, güzel söz söylemek bile yeterlidir. Çünkü güzel söz, sevgiyi artırır. İnsanın güzel konuşabilmesi için de önce güzel görmesi gerekir. Güzel gören güzel düşünür ve konuşur. Güzel konuşan ise iyi ilişkiler kurar, çevresinde pozitif çekim oluşturur.

Konular :

evlilikte iletişim, evlilikte çatışma, evlilikte doğru iletişim, güzel konuşma